Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  23.02.2023 17:21:31

Nová pravidla pro udržitelnost napříč dodavatelským řetězcem zavedená v Německu dopadají i na české firmy, chystají se opatření na úrovni EU

V Německu od tohoto roku platí zákon o náležité péči v dodavatelském řetězci, jehož cílem je dohlížet zejména na ochranu životního prostředí a lidských práv. První dva měsíce roku ukázaly, že i když se zákon vztahuje na tamní velké firmy, jeho působnost dopadá i na dodavatele těchto společností. Ti jsou často i z České republiky a zdaleka nemusí patřit mezi velké firmy. Němečtí odběratelé totiž vyžadují dodržování zákonem stanovených pravidel i po svých dodavatelích. Jak upozorňuje Barbara Kusak z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr, i české firmy se navíc musí připravit na podobnou legislativu, která se připravuje na úrovni celé Evropské unie. Ta se nyní projednává v Evropském parlamentu a její přijetí se očekává koncem tohoto roku.

„Ačkoliv německý zákon o náležité péči v dodavatelském řetězci českým společnostem žádné povinnosti přímo neukládá, dopadá na ně nepřímo. První dva měsíce roku totiž ukázaly, že německé firmy po svých dodavatelích například z České republiky požadují, aby standardy náležité péče v dodavatelském řetězci přísně dodržovali. Proto je tedy působnost zákona daleko širší, než jak se na první pohled může zdát,“ říká Barbara Kusak, řídící partnerka pražské kanceláře mezinárodní advokátní kanceláře Noerr. České firmy sice mohou požadavky svých německých odběratelů odmítnout, ale v takovém případě jim hrozí, že přijdou o zakázky. Navíc by to bylo krátkozraké rozhodnutí, protože na unijní úrovni se již připravuje směrnice na stejné téma, kterou bude muset nakonec v budoucnosti implementovat i Česká republika.“

Německý zákon ani chystaná evropská směrnice nemají za cíl zamezit pouze nucené práci, jak se často uvádí, jejich ambice jsou daleko větší. Chrání před diskriminací v pracovním prostředí, zajišťují dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti, právo na spravedlivou odměnu a právo sdružovat se v odborech. Stejně tak chrání životní prostředí, včetně drancování zemědělské půdy. Oblastí, na které nyní musí firmy dohlížet, je tedy mnoho.

Návrh směrnice počítá s přímým dopadem především na velké podniky včetně jejich dceřiných společností. Konkrétně se týká společností s alespoň 500 zaměstnanci a čistým globálním obratem vyšším než 150 milionů EUR, nebo společností s alespoň 250 zaměstnanci a čistým globálním obratem minimálně 40 milionů EUR, pokud alespoň polovina obratu pochází z odvětví náročných na přírodní zdroje, především zemědělství nebo textilního průmyslu. „Tím však působnost této směrnice nekončí, je zapotřebí brát v potaz i nepřímý účinek těchto pravidel, která dopadnou na dodavatele těchto firem – bez ohledu na to, zda půjde o velké, střední nebo malé podniky,“ říká Barbara Kusak, řídící partnerka pražské kanceláře mezinárodní advokátní kanceláře Noerr.

Návrh směrnice zavádí hned několik druhů sankcí. Kromě pokut odvíjejících se od obratu evropský zákonodárce počítá i s vyškrtnutím z veřejných zakázek nebo veřejných dotací. Se stejným repertoárem trestů pracuje i německý zákon. Novinkou by však měla být i občanskoprávní odpovědnost firem. Dotčené osoby, které tvrdí, že byly poškozeny činností společnosti, by tuto mohly žalovat na náhradu škody.

Návrh směrnice je nyní projednáván v Evropském parlamentu, jehož stanovisko se očekává v květnu. „Dříve než na konci tohoto roku tak přijetí směrnice neočekáváme, a i potom je třeba ještě počítat s dvouletou lhůtou pro implementaci v tuzemsku. Přesto platí, že dodavatelé, kteří se včas a jasně zařadí mezi společnosti dbající na náležitou péči v dodavatelském řetězci již nyní, získají minimálně u německých odběratelů jasnou konkurenční výhodu, a to i proti mezinárodním obrům.

S tím souvisí, že směrnice vlastně znamená jedinečnou šanci pro regionální produkci. Čeští dodavatelé budou moci díky vyšším sociálním a environmentálním standardům oproti těm z třetích zemí snadněji prokázat, že svou povinnost náležité péče plní. A to je výrazně zvýhodní,“ uzavírá Barbara Kusak, řídící partnerka pražské kanceláře mezinárodní advokátní kanceláře Noerr.


Mezinárodní advokátní kancelář Noerr je jednou z nejdéle působících mezinárodních advokátních kanceláří v Česku. Nabízí své služby předním mezinárodním, regionálním i českým společnostem. Noerr má silné postavení nejenom v Německu, ale také v regionu střední a východní Evropy, kde kancelář zastupuje více než 100 právních a daňových poradců. Pražská kancelář byla založena již v roce 1990 a přes 30 let radí zahraničním i lokálním klientům v souvislosti s jejich činností v České republice. Zaměřuje se především na poradenství v oblasti fúzí a akvizic, korporátního práva, bankovnictví a financí, restrukturalizace a insolvence, soudních sporů, nemovitostí a pracovního práva. 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Vydaná opatření a zpravodajství






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688