ČSOB (ČSOB)
Bydlení  |  06.02.2023 13:56:56

Ušetříte a podpoříte svou nezávislost. 7 výhod udržitelného bydlení

Zdroj ČSOB


 

Udržitelné bydlení, udržitelný dům. I když jejich počet stále narůstá, podle údajů Českého statistického úřadu není na území ČR ani každý desátý dům udržitelný, k počátku letošního roku byl podíl pasivních domů jen 8,3 %. Což je velká škoda. „Zatímco tzv. pasivní dům v třídě energetické náročnosti B-A, který spotřebuje ročně energie za nižší desítky tisíc, u mimořádně nehospodárné třídy G se náklady mohou vyšplhat až na 150 tisíc korun,“ konstatuje Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

 

Martin Vašek ještě dodává, že udržitelná řešení jsou sice o něco nákladnější než ta klasická, zároveň se vám však vstupní náklady opravdu vrátí a v mnoha případech lze na ně navíc dostat štědrý příspěvek od státu nebo hypotéku s výhodnějšími sazbami. A k tomu získáte opravdu parádní investici ať už pro sebe, nebo pro své potomky. Jaké jsou tedy hlavní výhody udržitelného bydlení?

 

Ušetříte vyšší desítky tisíc

 

Náklady na energie v domě mohou být pár tisíc, ale i mnohonásobně víc. Pokud vezmeme modelový příklad domu o ploše 150 metrů čtverečních, který obývá čtyřčlenná rodina, rozdíly jsou výrazné. Zatímco v třídě G, která značí mimořádně nehospodárnou stavbu, platí její majitelé ročně 80-150 tisíc korun. Obyvatelé domu s pasivním energetickým štítkem B-A pak utratí za dvanáctiměsíční energie jen 10-20 tisíc korun.

 

Nebudou vás tolik trápit ceny energií

 

Současné turbulentní ceny energií trápí více či méně každého z nás. K alespoň částečné nezávislosti mohou pomoci přírodní zdroje v podobě slunce, vzduchu a země. Řeč je především o fotovoltaických elektrárnách, termických solárních panelech a tepelných čerpadlech, které jsou stále kvalitnější a dostupnější. Například u nejběžnějších solárních panelů lze ročně ušetřit až 20 tisíc na výdajích za energie, návratnost investice je se státní dotací pouhých 8 let, životnost je přitom často i 30 let.

 

Prodloužíte životnost stavby

 

Správné zateplení je dobré jak pro šetření nákladů za energie, má ale také výrazný vliv na životnost stavby. Zateplením obvodových stěn, střechy a výměnou oken můžete ušetřit 50-90 % nákladů na vytápění, zároveň tím také zvýšíte životnost stavby o zhruba tři desítky let. Dobrá izolace ale znamená i delší udržení stabilní teploty, a tak se vaše domácnost bude v letních parnech mnohem méně přehřívat a v zimě si zase užijete tepelný komfort za minimum nákladů.

 

Získáte lepší investici do budoucna

 

Udržitelné bydlení je skvělou dlouhodobou investicí. Když se takový dům jednou rozhodnete prodat, budete mít nejen mnohem víc zájemců. Jeho cena bude také o dost vyšší než u méně hospodárných energetických tříd.

 

Investice se vám rychle vrátí

 

Pořizovací cena pasivního domu je o něco vyšší, než když zvolíte klasiku. Možná vás ale překvapí, že když je udržitelný dům správně dimenzovaný a vybavený optimálními technologiemi a materiály, vyjde jeho stavba většinou jen o 15 % dráž. Návratnost původních investic je zároveň velmi krátká. Třeba u zateplení jde o 10-15 let, u ekologických oken je to 5-10 let a u fotovoltaiky dokonce 5 let.

 

S pokrytím nákladů pomůže dotace…

 

Dobu návratnosti ještě výrazně zkracují dotace v podobě programu Nová zelená úsporám. Stát touto formou nabízí pomoc při snižování energetické náročnosti nových i dříve postavených domů stejně jako při výrobě zelené energie či zadržování dešťovky. „Například na zateplení starších domů lze získat dotaci až 650 tisíc, na výstavbu úsporného domu až 500 tisíc, na výměnu zdrojů tepla až 140 tisíc a na fotovoltaiku 200 tisíc,“ vypočítává Martin Vašek.

 

… anebo udržitelná hypotéka

 

Podporovat udržitelnou výstavbu či k přírodě šetrnější rekonstrukce se už před nějakou dobou rozhodly i finanční instituce. Speciální hypotéku na úsporné bydlení nabízí například ČSOB. Taková hypotéka přináší celou řadu výhod. Hypotéka na úsporné bydlení začíná na roční úrokové sazbě 6,04 %, žadatelé navíc získají slevu 30 % na pojištění nemovitosti a dalších 30 % na zhotovení průkazu energetické náročnosti budovy,“ vyjmenovává Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny. A dodává, že fixace je u tohoto produktu možná až na dobu deseti let.

 

Ať už jde o téměř stejnou cenu jako u klasických staveb, nezávislost na drahých energiích, rychlou návratnost investic či zlepšení vašeho každodenního života, výhod udržitelného bydlení je víc než dost. Za úsporný dům vám navíc poděkuje nejen váš rodinný rozpočet, ale v neposlední řadě i samotná příroda.

 

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice

Naše motto „Digitálně a s lidmi“ nejlépe vyjadřuje probíhající investice do inovací a digitalizace, díky nimž neustále zjednodušujeme a zkvalitňujeme obsluhu našich klientů v online prostředí i na pobočkách. Naše služby jsou k dispozici 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Stavíme na unikátním bankopojišťovacím modelu, který nabízí pod jednou střechou vše pro řešení finančních potřeb – od bankovních služeb pod značkou ČSOB či ČSOB Poštovní spořitelna přes pojištění od ČSOB Pojišťovny, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Asset Management, ČSOB Factoring a Patria Finance. Své služby poskytujeme všem typům zákazníků – fyzickým osobám, malým a středním podnikům i korporátní a institucionální klientele. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy.

Více informací na: www.csob.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688