Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  23.01.2023 07:40:31

Na recesi to ve vyspělých zemích nevypadá (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Zveřejňované ekonomické indikátory z obou stran Atlantického oceánu vesměs pozitivně překvapují a indikují, že recese se v klíčových ekonomikách nekonají. A data zveřejněná v tomto týdnu tento obrázek potvrdí. I když osobní výdaje Američanů v závěru loňského roku poklesly, příjmová stránka zůstává silná. Předběžný americký HDP za Q4 22 pak ukáže nadpotenciální anualizovaný růst ve výši 2,6 %. Evropské sentiment indikátory odhalí, že recese se spíše vzdaluje, než že by se k ní eurozóna přibližovala.

Evropské sentiment indikátory se dále odpoutávají ode dna

Ekonomické indikátory tohoto týdne by měly potvrdit snižující se riziko recese na obou stranách Atlantického oceánu a podpořit klesající rizikovou averzi na trzích. To je prostředí, ze kterého by mělo i nadále profitovat euro. Sentiment indikátory z Německa i eurozóny jako celku (GfK, IFO, PMI) by vesměs měly potvrdil pomalu se zlepšující nákladu na straně spotřebitelů, investorů i firem. Kompozitní indikátor PMI za leden by se za eurozónu jako celek mohl dostal nad 50 bodů, tedy do pásma zvyšující se aktivity. Data by měla potvrdit naše očekávání, že na nadcházejícím zasedání ECB zvýší úrokové sazby o 50 bb.

Americká ekonomika rostla v závěrečném čtvrtletí loňského roku anualizovaným tempem 2,6 %. To by znamenalo vyšší růst ve srovnání s poslední projekcí FOMC. Měl by být postaven především na spotřebě domácností, u které předpokládáme růst též ve výši 2,6 %. Investice by měly růst dokonce ještě o něco vyšším tempem, negativně naopak bude působit zahraniční obchod. S posupným ústupem inflačních tlaků a zhoršujícími se americkými sentiment indikátory předpokládáme, že Fed již na nadcházejícím zasedání počátkem února zvýší sazby pouze o 25 bb.

Krátkodobě může koruna apreciační momentum udržet, ze střednědobé perspektivy se jeví nadhodnoceně. Tuzemský ekonomický kalendář je tento týden téměř prázdný; z analytického pohledu ale bude zajímavý konjunkturální průzkum, zejména pohled na spotřebitelskou důvěru. Koruna tak může podle nás nadále profitovat z pozitivního globálního sentimentu a dále testoval mnohaletá maxima. Při pohledu na fundamenty je ale zřejmé, že koruna vykazuje známky nadhodnocenosti. Podle našeho názoru se výrazné zisky, kterých koruna na počátku letošního roku dosáhla, do konce roku zkoriguje, zejména v souvislosti s dalším zužováním úrokového diferenciálu. Celkově očekáváme, že koruna do konce roku 2023 oslabí na 24,25 CZK/EUR.

Euro na devítiměsíčním maximu, koruna nejsilnější od 2008

Česká koruna držela minulý týden silné pozice. Vůči euru se držela na nejsilnější úrovni od roku 2008. Po celý týden se obchodovala pod 24,00 CZK/EUR, ve čtvrtek byla testována hladina 23,90 CZK/EUR. Letos si tak koruna připsala již tři čtvrtiny procenta. Od počátku loňského závěrečného čtvrtletí, od kdy je patrný apreciační trend, si pak naše měna polepšila už o 2,6 %. Ještě úspěšnější je její tažení vůči americkému dolaru, což souvisí s otočením trendu na nejobchodovanějším měnovém páru – eura vůči dolaru. Zatímco koncem září se dolar obchodoval za ceny nad 25,70 CZK/USD, od té doby pro našince výrazně zlevnil o téměř 15 %. V minulém týdnu se již kurz dostal na dosah hladině 22 CZK/USD.

Euro profituje z pokračujícího snižování globální averze k riziku. To souvisí zejména s teplým počasímEvropě a odezníváním rizika energetické krize, což se pozitivně odráží ve zlepšování bilance zahraničního obchodu evropských zemí. Na exportní straně pak pomáhá pokračující zlepšování v globálních dodavatelských řetězcích. Minulý týden euro vůči dolaru atakovalo devítiměsíční maximum, když se kurz dostal na dohled hladiny 1,09 USD/EUR.

Dolaru v uplynulém týdnu příliš neprospěla zveřejňovaná data. Ta ukázala na určité oslabení v závěru loňského roku. Patrné to bylo na trhu rezidenčního bydlení, který se potýká s dražším financováním, zklamala ale i průmyslová výroba, maloobchodní tržby a ve finále pod tržním konsensem skončily i ceny průmyslových výrobců. To se samozřejmě podepsalo na poklesu dolarových výnosů a snížení úrokové atraktivity americké měny.

Naopak dataeurozóny překvapila pozitivně, a to zejména v rovině sentiment indikátorů. Vypíchnout je třeba složku očekávání německého ZEW indexu. Po solidních datech z předchozího týdne je tak stále více pravděpodobné, že se německá ekonomika úplně vyhne recesi. V neposlední řadě data vnímají centrální bankéři. Celá řada představitelů ECB v minulém týdnu horovala pro zvýšení eurových úrokových sazeb o 50 bb na nadcházejícím zasedání počátkem února.   

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688