mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  24.06.2022 12:17:00

Senát dal zelenou příspěvku 5 tisíc na dítě

jednorázový pětitisícový příspěvek

Ke konečnému schválení jednorázového pětitisícového příspěvku na dítě chybí  pouze podpis prezidenta. Senát dnes umožnil schválení návrhu MPSV, podle  kterého příspěvek obdrží domácnosti s celkovým ročním příjmem do milionu korun hrubého. Jde o jedno z opatření, které rodinám, samoživitelkám a samoživitelům pomohou s rozpočty domácností. Žádost bude jednoduchá, podat  ji bude možné i online. Část rodičů peníze dostane automaticky, pokud pobírají přídavek na dítě. 

„Mám radost, že jsme se opět posunuli o další důležitý krok k tomu, abychom s jistotou  mohli slíbit, že příspěvek k lidem dostaneme podle původního plánu. Chceme jej začít  vyplácet už v průběhu srpna. Důvod, proč směřujeme právě k tomuto termínu, je jasný. Víme, že rodiny právě v této době mají velká vydání spojená se začátkem  školního roku. Navíc domácnosti pociťují prudké zdražování, které je často žene do  finančních problémů,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU ČSL). „Příspěvek pomůže řadě rodin se středními a nízkými příjmy, ale také  samoživitelkám a samoživitelům. Víme, že právě tyto skupiny patří mezi rizikové,“ dodal. 

Veškeré podrobnosti a pravidla výplaty příspěvku jsou přehledně k dispozici na této  stránce formou nejčastějších otázek a odpovědí. 

Od počátku byl příspěvek koncipován tak, aby jeho administrace byla co nejjednodušší.  Rodiče, kteří v červnu pobírají přídavek na dítě, dostanou v srpnu peníze automaticky. Ostatní mohou vyplnit jednoduchou žádost online, případně využít Czech POINT. Příjmy se budou prokazovat pouze formou čestného prohlášení. „Nebude nutné připojovat žádné  přílohy. Jdeme zkrátka cestou, která bude maximálně digitalizovaná a přívětivá. Příjmy si třeba ověříme z databází finančních úřadů a České správy sociálního zabezpečení. Využijeme informace, které stát již má,“ řekl ministr Jurečka. 

MPSV kromě příspěvku na dítě připravilo řadu dalších kroků, které reagují na aktuální  situaci. Veškerou vládní pomoc proti zdražování podrobně shrnuje Deštník proti drahotě.  Například od dubna došlo ke zvýšení životního a existenčního minima o 10 % a od těchto hodnot se odvíjí celá řada sociálních dávek. Další zvýšení od července je  reálnou možností. Inflace se promítá také do výše penzí, které se letos valorizují hned  třikrát. Průměrný důchod se tak zvedne o 2 500 korun. Připravujeme také balíček pomoci  pro zdravotně znevýhodněné a některé další kroky.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688