Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Práce  |  26.04.2022 11:49:21

Tři pětiny Čechů jsou otevřeny změně práce, ukázal průzkum Workmonitor společnosti Randstad

Jak vyplývá z průzkumu Workmonitor personální agentury Randstad, v porovnání s loňským rokem přibylo v Česku zaměstnanců, kteří zvažují změnu místa. Opadl již například strach z nejistoty kolem pandemie koronaviru, dalším důvodem je nespokojenost s výší platu či náročnější požadavky na flexibilitu místa i času. Nejméně se změny práce obává svobodný kvalifikovaný muž žijící v Pardubickém kraji. Nekvalifikovaná žena z kraje Ústeckého s rodinou a závazky bude v tomto kroku naopak zdrženlivější.

Průzkumu Workmonitor, který společnost Randstad provádí pravidelně již několik let, se letos zúčastnilo 35 000 pracovníků ze 34 zemí světa, české části pak 750 respondentů. Vyplynulo z něj, že 48 % Čechů zvažuje změnu zaměstnání a dalších 15 % nové místo aktivně hledá. Využívají k tomu především pracovní portály, doporučení od známých, vyhledavač Google a služby personálních agentur. Pouhá 3 % českých zaměstnanců v současnosti místo měnit nechtějí.

Faktorů, které ovlivňují otevřenost Čechů k porozhlížení se po nové práce, je dle Workmonitoru hned několik. „Vlivem inflace a zdražování požadují Češi vyšší platy. K jejich zvyšování skutečně dochází, u nás dokonce výrazněji než v jiných zemích. Mnoho firem však teprve plánuje mzdy upravovat, jiné zase přidaly nedostatečně,” komentuje Jacek Kowalak, generální ředitel společnosti Randstad Česká republika. Další pohnutkou ke změně zaměstnání je flexibilita, a to jak časová, tak ta spojená s volbou místa výkonu práce. Rozvolňování covidových opatření způsobilo návrat do kanceláří, mnoha lidem ale home office vyhovoval.

Ne každý je ale k výměně zaměstnavatele motivovaný stejnou měrou. Důležitou roli hraje například kvalifikace. „Kvalifikovanější lidé se méně bojí změnit práci. Vědí, že se na trhu snadněji uplatní. To potvrzuje i fakt, že nejvíce atraktivními obory jsou aktuálně IT, farmacie a lifescience, méně žádaná je například práce ve stavebnictví,“ vysvětluje Jacek Kowalak. Dalším faktorem může být i pohlaví pracovníka, muži se totiž oproti ženám většinou tolik nebojí riskovat, nebo region působení. V Pardubickém a Jihočeském kraji nebo v Praze se bude místo shánět snáz, jelikož se zde nezaměstnanost pohybuje kolem 2,5 %. Zaměstnanci z těchto krajů budou při úvahách o změně zaměstnání sebevědomější než v kraji Ústeckém, kde je 5,2 % nezaměstnaných lidí.

Workmonitor společnosti Randstad také ukázal, že jsou Češi v porovnání s ostatními zapojenými zeměmi o poznání konzervativnější. Na volbu zaměstnání mají u nás menší vliv sociální a environmentální otázky, ale i to, jak se Češi v práci cítí nebo jakou měrou jim zasahuje do osobního života. Požadavky na firmy spojené s těmito faktory však rostou a začínají chod podniků a přístup zaměstnavatelů k nastavení pracovních podmínek ovlivňovat.


Randstad je globálním lídrem v segmentu HR služeb a specializuje se na řešení v oblasti flexibility práce a poskytování personálně poradenských služeb. Podporujeme lidi a společnosti v dosažení jejich skutečného potenciálu. Věříme, že nejlépe se toho dá dosáhnout spojením lidského přístupu s využitím nejmodernějších technologií. Naše portfolio služeb zahrnuje klasické agenturní zaměstnávání a vyhledávání pracovníků na hlavní pracovní poměr, in-house řešení, executive search a komplexní řešení v oblasti HR. V roce 2021 jsme pomohli téměř dvěma milionům uchazečů najít smysluplné zaměstnání u našich 235 000 klientů. Dále jsme vyškolili více než 450 000 lidí. Randstad využívá data a technologie, aby poskytl správná řešení ve správný okamžik, naši konzultanti na téměř 5 000 místech v 38 zemích věnují talentům a klientům osobní přístup. Právě tato kombinace Tech a Data činí naši nabídku jedinečnou. V roce 2021 měl Randstad v průměru 39 530 vlastních zaměstnanců a vygeneroval příjmy v hodnotě 24,6 miliard eur. Randstad N.V. byl založen v roce 1960, se sídlem v Diemen (Nizozemí) a je kótován na NYSE Euronext Amsterdam.
Randstad je dvojka na českém trhu, v České republice má 170 konzultantů a poskytuje služby v oblasti agenturního zaměstnávání, procesního řízení lidských zdrojů a vyhledávání lidí na stálé úvazky klientům prostřednictvím 21 pracovišť. 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688