Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  13.04.2022 00:00:00

Královéhradecká tripartita jednala nejen o dopadech války a energetické krize

13. 4. 2022

V Královéhradeckém kraji tento týden zasedala krajská tripartita. Jednání orgánu sdružujícího zaměstnavatele, zaměstnance a krajskou samosprávu se tentokrát uskutečnilo ve společnosti ATAS elektromotory Náchod.

Královéhradecká tripartita jednala nejen o dopadech války a energetické krizeZasedání se nevyhnulo aktuálním tématům dopadů války na Ukrajině či energetické krize na českou ekonomiku. Došlo ale také na oblast zdravotnictví, školství, sociální nebo dopravu.

Doprava byla jedním z hlavních témat setkání, a to zejména s ohledem na zvyšujícími se náklady, které významně ovlivňují jak dopravce, a tedy provoz veřejné železniční i autobusové dopravy, ale i oblast rekonstrukcí silnic. Zazněly také informace k aktuálním záměrům výstavby dálnic v kraji (D11 a D35),“ shrnul hejtman Martin Červíček.

V oblasti školství bylo tématem především zhodnocení situace umístění ukrajinských dětí do škol, ale také novinky v odborném vzdělávání jako jsou řemeslné obory a další informace související se školním rokem 2022/2023. „Projednali jsme plány investic společně s návaznými harmonogramy jejich realizace, a to nejenom ve školství, ale i v dalších oblastech. Jsme druhým největším investorem mezi kraji,“ doplnil hejtman.

Královéhradecká tripartita jednala nejen o dopadech války a energetické krizeZástupci kraje dále prezentovali změny ve vedení zdravotnického holdingu a nové úkoly, které mají směřovat především ke stabilizaci personálu a efektivnímu hospodaření nemocnic.

V sociální oblasti byla důležitým bodem modernizace domovů pro seniory, kdy očekáváme, že s dokončením rozestavěných či vyhlášených plánovaných akcí, budeme schopni uspokojit 82 % potřeby péče o seniory starší 80 let. Uvažujeme také o zařazení soukromého sektoru do sociální sítě, a tím bychom se dostali na pokrytí 92 % potřeby. Je však nezbytné nejen plánovat navýšení ubytovacích kapacit, ale také rozvíjet terénní služby,“ informoval hejtman.

Součástí jednání byla také problematika úřadu práce, kdy s ohledem na zvyšování cen energií, dochází k navýšení v oblasti příspěvků na bydlení.

Královéhradecká tripartita jednala nejen o dopadech války a energetické krizeV neposlední řadě jsme se dotkli problémů, které sice spadají více do celostátní politiky, ale mne jako senátora také zajímá, jak se například nejen nedostatek zaměstnanců, ale také výrazný nárůst cen energií, PHM, materiálu i jeho nedostatek či posilování koruny a inflace dotýká producentů v našem kraji. Jsou to důležité informace, na jejichž základě budu dávat podněty při jednáních v senátu či s vládou. Myslím, že se musíme zamýšlet nad tím, jakých změn by měl doznat například vývoz energetických surovin jako je uhlí, zemní plyn, ale třeba i pšenice apod., nad možností snížení marží rafinerií či cen emisních povolenek a hledáním alternativních dodavatelů důležitých komodit,“ dokončil hejtman Martin Červíček.

 
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688