mpsv.cz (MPSV)
Osobní finance  |  27.10.2021 08:45:13

Milostivé léto je šancí, jak se rozumně vypořádat s mnohými dluhy


Milostivé léto začíná už tento čtvrtek! Od 28. října až do 28. ledna 2022 budou mít dlužníci šanci se relativně bezbolestně vypořádat s některými svými dluhy. Akce se týká exekučních sporů s veřejnými institucemi jako jsou zdravotní pojišťovny, města, obce, dopravní podniky, školy nebo Česká televize nebo Český rozhlas.

Více se dočtete na stránce Milostivé léto.

Milostivé léto je jedinečná příležitost, která se nebude jen tak opakovat. Může pomoci zhruba 300 tisícům lidí, kteří jsou v exekuci kvůli dluhům vůči veřejným institucím. Stačí, aby dlužníci zaplatili původní pohledávku a navíc jen 908 korun,“ vyzdvihuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Připomíná, že Milostivé léto umožní se vyhnout vysokým exekučním poplatkům, sankcím a úrokům, které většinou původní dluh znatelně navyšují.

Této akce může člověk využít, pokud splní tři základní podmínky. První z nich je existence dluhu vůči státu, obci nebo dalším veřejným institucím. Tento dluh však musí být již v exekuci. Také platí, že dlužník nesmí být v procesu oddlužení neboli insolvence. Třetí podmínkou je, že tato exekuce musí být vedena soukromým exekutorem, což se netýká takzvané správní nebo daňové exekuce, které využívají především celní správa, finanční správa či okresní správa sociálního zabezpečení.

„S konkrétními možnostmi a možným postupem, jak je možné využít Milostivého léta jsou připravení poradit pracovníci úřadů práce,“ dodává Jana Maláčová. V zásadě je ale nutné v první řadě kontaktovat exekutora prostřednictvím dopisu, zjistit si u něj přesnou částku, kterou je potřeba zaplatit, tu následně uhradit a na závěr si ověřit, zda vše proběhlo v pořádku.

Milostivé léto se vztahuje například na dluhy vůči dopravním podnikům (pokuty), nemocnicím, energetikám v rukách státu jako je ČEZ, Pražská energetika, Pražská plynárenská, na nezaplacené poplatky České televizi, Českému rozhlasu a také vůči zdravotním pojišťovnám. Týká se ale také například nezaplacených poplatků obcím, především za popelnice, odpad, vodu nebo psy 








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688