Věra Stárová (GfK-Praha)
Obchod a služby  |  10.02.2003 09:00:05

Komuniké Svazu obchodu k 9. ročníku Konference o rozvoji obchodu v ČR

Druhý den 9. ročníku Konference o rozvoji obchoduČR (KORO) v hotelu Voroněž v Brně byl zakončen setkáním s představiteli medií. Jakkoli předání základních informací o průběhu KORO považují organizátoři – Svaz obchodu ČR, Vysoká škola ekonomická v Praze a společnost INCOMA Consult za svoji samozřejmou aktivitu v zájmu rozšíření výsledků konference, již proto, že šlo o devátý – předjubilejní ročník - prezentovaný jako Czech Retail Summit s celou řadou novinek, rekordů a „evropských přístupů“, dostává toto sdělení mimořádný ráz. Lze začít u statistiky KORO, z níž vyplývá, že jednání se zúčastnil historicky nejvyšší počet zástupců obchodu, výroby spotřebního zboží a souvisejících služeb, vč. cestovního ruchu (celkem 765 účastníků).

O šíři programu svědčí to, že s referáty a diskusními příspěvky v plénu a sekcích vystoupilo téměř 100 řečníků. KORO potvrdil svůj charakter nejvýznamnějšího národního setkání špiček českého obchodního trhu a současně s ohledem na vystoupení zahraničních top-managerů, přítomnost představitelů mezinárodních hlavně evropských institucí (EuroCommerce - EC, UGAL, EHI, svazů obchodu z kandidátských zemí, Mezinárodního družstevního svazu, FESSEL-GfK), resp. účastníků z 18 zemí posílil svůj internacionální charakter.

Proevropské zaměření bylo navíc zdůrazněno vystoupením Charge d´Affaires delegace EKČR p. Dreyera, aktivitami komise EC pro rozšíření při konání KORO, jakož i vystoupením generálního tajemníka EC na sektorovém sociálním dialogu, který se při KORO v Brně uskutečnil jako v první z kandidátských zemích a také jako první v odvětví obchodu a cestovního ruchu v ČR. Samotný KORO a také sektorový sociální dialog přivedl na jednání rovněž představitele státní exekutivy – ministry pro místní rozvoj P. Němce a financí B. Sobotku, náměstky ministrů průmyslu a obchodu Z. Vorlíčka, práce a soc. věcí P. Šimerku, pro místní rozvoj Č. Sajdu, hejtmana Jihomoravského kraje J. Juránka z tripartity předsedu ČMKOS M. Štěcha a předsedy partnerských odborových svazů A. Leinera a D Gavlasovou a zástupce dalších spolupracujících podnikatelských institucí.

Z hlediska obsahového hodnocení KORO bylo na tiskové konferenci konstatováno, že jednání přineslo řadu nových výzev pro budoucnost obchodního trhu ČR. Vstup do EU, nové technologie a prudce rostoucí nároky zákazníků vyvolávají potřebu připravit implementovat nové, kvalitnější strategie. Efekty změn, se kterými budou aktéři obchodního trhu v nadcházejícím období konfrontováni, budou ve svém souhrnu pozitivní. Před českým obchodem je více šancí než hrozeb a potvrdil to i letos opakovaný bleskový on-line průzkum GfK Praha (za podpory firmy Dataware). 62 % z více než 300 dotázaných účastníků KORO se domnívalo, že vstup ČR do EU bude pro jejich firmu či organizaci znamenat spíše možnost rozšíření a zkvalitnění dosavadních činností, 31 % neočekávalo žádné výraznější změny a pouze 7 % očekávalo potíže nebo ohrožení firmy. Konec konců znovu se potvrdilo, že český obchod již v mnohém a delší dobu vlastně v podmínkách EU funguje.

Novinkou KORO bylo udělení cen TOP RETAILER 2002/03, kterou za největší obchodní obrat obdržela společnost MAKRO Cash & Carry a za nejlepší zákaznické hodnocení společnost GLOBUS ČR. Cenu „Za nápad roku“ získala ze tří finalistů společnost Hortim International, pro kterou hlasovalo 38 % respondentů; čestnou cenu v této kategorii získala i společnost Terno České Budějovice, která se umístila v těsném závěsu za vítězem s 36 % hlasů. Třetím nominovaným finalistou byla Mars obchodní a. s.

O bezprostředním praktickém dosahu jednání KORO svědčí to, že v několika sekcích byly nastoleny zcela aktuální problémy, s nimiž se denně potýká Svaz obchodu ČR a jeho členské firmy. Obecně bylo velmi naléhavě znovu poukázáno na to, že česká legislativa nadále vzniká, aniž by byly dostatečně brány v úvahu připomínky podnikatelské sféry s tím, že pod heslem „harmonizace“ dochází k nastolování předpisů (zvláště podzákonných), které kladou věcně nadměrné i nákladově neúnosné požadavky. Z těchto otázek byly prezentovány na konferenci 2 konkrétní legislativní problémy. V prvém případě Svaz obchodu apeloval na urychlené dokončení procesu liberalizace trhu energetiky, resp. na novelizaci platného energetického zákona č. 458/2000 Sb. Ve druhém případě se jedná o zdlouhavá a dosud neuzavřená jednání s exekutivou o křiklavých důsledcích vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 347/2002 Sb. K tomu také konference na závěr a před přítomnými medii vydala prohlášení účastníků konference vyzývající Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo zdravotnictví k bezprostřednímu jednání těmito slovy:

Účastníci konference, zástupci maloobchodu a dodavatelé jako významní zaměstnavatelé a tvůrci HDP, odborná veřejnost se hlásí k otevřené komunikaci při přípravě zákonů a vyhlášek, popř. změn ve stávající legislativě s jejich tvůrci a předkladateli.
Ve vztahu k vyhlášce Ministerstva zdravotnictví č. 347/2002 Sb. O hygienických požadavcích na prodej potravin podpořila konference stanovisko Svazu obchodu ČR o hygieně potravin ze dne 17. ledna 2003.
Vzhledem k tomu, že v důsledku naplnění požadavků vyplývajících z této vyhlášky hrozí všem zúčastněným subjektům značné navýšení nákladů a hrozí riziko budoucích právních sporů o jejich náhradě, žádáme o urychlené jednání v dané věci.
V Brně 4. února 2003 – podepsáni Jiří Jindra předsedající konference, Helena Pískovská, prezidentka SOCR

Bližší informace o 9. ročníku Konference o rozvoji obchoduČR lze získat u hlavního, organizátora na www.retail21.cz nebo na e-mailové adrese konference@incoma.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688