Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  24.05.2020 19:48:09

Jaká je ideální výše mzdy v soukromém sektoru?

Jedním z nejdůležitějších aspektů při rozhodování, zda přijmout nabízenou práci je adekvátní finanční ohodnocení (výše mzdy), firemní benefity, zdravá firemní kultura a dobré pracovní zázemí.



 

Nabídka práce v inzerátu většinou obsahuje požadavky na uchazeče, stručně charakterizovanou pracovní náplň a výši mzdy, která je často uvedena pouze v určitém rozpětí. Než danou pracovní nabídku přijmete, měli byste mít s novým zaměstnavatelem vyjasněný systém odměňování!

Výběr práce nepodceňte

Jestliže jste odeslali životopis, nespoléhejte na to, že se někdo ozve. U velkých společností je odpověď samozřejmostí, ale může se stát, že se odpovědi nedočkáte. I přes to, že podle vás splňujete požadavky na pracovní místo, nemusíte uspět a být pozváni na osobní pohovor. Rozhodně hledejte dále, ať vám neunikne zajímavá pracovní nabídka.

Analyzujte trh pracovních sil a porovnávejte. Hledejte práci, která vám bude přinášet pracovní uspokojení. Zjistěte si také možnosti dalšího vzdělávání a profesního růstu ve svém oboru.  

Pracovní náplň a kompetence

Informujte se na požadavky na pracovní pozici, významnost pozice a podrobnou pracovní náplň. Posuďte, zda charakter práce odpovídá vašim požadavkům a vzdělání. Práce by vám měla dávat smysl a měli byste v ní zužitkovat své znalosti, zkušenosti a talent. Před osobním pracovním pohovorem zřejmě nebudete vědět přesně nabízené finanční ohodnocení.  

Tip! Jestliže nebylo mzdové rozpětí uvedeno v inzerátu, můžete si jej orientačně zjistit pomocí srovnávačů dostupných na internetu.  

Výše odměny za práci by měla být úměrná tomu, jaké má zaměstnanec pro práci předpoklady, dosavadní praxi, kvalitu a typ vzdělání. Měla by zohledňovat také míru odpovědnosti, složitost a požadovanou kvantitu a kvalitu práce. Ohodnocení se liší i v jednotlivých regionech v rámci České republiky.

 

Ujasněte si mzdové ohodnocení

Odměna za práci většinou zahrnuje až čtyři složky – základní mzdu, variabilní mzdu, zaměstnanecké a manažerské výhody. Předem si ujasněte nárokové a nenárokové složky mzdy a případné podmínky pro přiznání nenárokové složky.  

Výše mzdy se buď sjednává, nebo určuje. Jestliže je mzda sjednána v pracovní smlouvě jedná se o dvoustranné právní jednání a musí s její výší souhlasit obě stany. Pokud je mzda určena ve vnitřním mzdovém předpisu nebo mzdovým výměrem jedná se o jednostranné jednání zaměstnavatele a lze ji kdykoliv měnit i bez souhlasu zaměstnance. Pro zaměstnance je tedy výhodnější mít mzdu uvedenou ve smlouvě.  

Věnujte pozornost benefitům  

Co už na výplatní pásce nevidíme, avšak očekáváme, je nejrůznější forma zaměstnaneckých výhod neboli benefitů. Jedná se o určitou péči o zaměstnance. Spokojený zaměstnanec podává daleko lepší pracovní výkony. Nejčastějším benefitem je příspěvek na stravování, občerstvení na pracovišti, dny dovolené navíc či slevy na služby a produkty zaměstnavatele.  

V současné době se stává trendem i možnost práce z domova na tzv. home office, který umožňuje lépe skloubit osobní a pracovní život. Téměř samozřejmostí už bývá podpora v osobním rozvoji ve formě např. jazykových kurzů či jiných vzdělávacích aktivit. Různé formy školení by měly cílit na měkké i tvrdé dovednosti zaměstnanců. Na trhu je možné vybrat si také školení proti stresu, asertivity, nebo například time-managementu.  

Motivace zaměstnanců  

Zaměstnavatelé mají obrovskou škálu možností, jak přilákat nové a motivovat stávající zaměstnance. Od finančního ohodnocení, možnosti vzdělávání, školení a dalších zaměstnaneckých výhod přes příležitosti k dalšímu profesnímu růstu. Zaměstnanecké výhody by měly být předem známy a zaměstnanci by o nich měli být dopředu informováni. Díky tomu mohou posoudit pracovní nabídku komplexně. Nefinanční ohodnocení má na celkové spokojenosti zaměstnance velký podíl a nemělo by tak být podceňováno.  

Dobře si tedy vyberte svoji vysněnou pozici a zvažte všechny pro a proti, které s sebou přináší.

Pro aktuální videa z oblasti práce a personalistiky odebírejte kanál Orange Academy. 

Vyplatí se to!

Autorka: Bc. Michaela Prátová, lektor a garant rekvalifikačního kurzu Mzdové účetnictví se základy personalistiky, který probíhá ve 21 městech po celé ČR, od roku 2009. Přečtěte si 288 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-ucetnictvi/rekvalifikacni-kurz-mzdove-ucetnictvi

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688