TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  16.04.2020 20:29:31

Pojišťovny kvůli pandemii vrací peníze. "Ať platí i cestovky," vyzývají

Pojišťovna Allianz oznámila, že vrátí peníze těm svým klientům, kteří se u ní pojistili na cesty, ale kvůli mimořádným opatřením nakonec nemohli odjet. Ke stejnému kroku vyzvala i cestovní kanceláře. Allianz není jedinou pojišťovnou, která takto postupuje, lidem vycházejí vstříc i další.

Allianz odhaduje, že lidem, kterým epidemie koronaviru zkřížila plány na jarní dovolenou, vrátí několik desítek milionů korun.

"Abychom se férově zachovali vůči všem klientům, kteří si u nás sjednali cestovní pojištění na dobu, kdy vládní opatření zakazuje cestování turistů do zahraničí, budeme aktivně za krátkodobé smlouvy vracet celé pojistné,“ vysvětluje manažerka Allianz pojišťovny Veronika Hašplová.

Pojišťovna tvrdí, že pokud lidé dostali od cestovních kanceláří vouchery, musejí to kanceláře podle Allianz oznámit. Pojišťovna pak ve svém systému tato pojištění stornuje a nebude je fakturovat. "A povinností cestovek je zase informovat o tom své klienty a inkasované pojistné jim v plné výši vrátit,“ dodává Hašplová.

"V první vlně jde o smlouvy za období od 13. března do 30. dubna. Fakticky ale toto opatření potrvá až do doby, než bude možné do zahraničí vycestovat. Pro cestovní kanceláře to tedy znamená, že těmto klientům vrátí peníze jak za pojištění stornovacích poplatků, tak i za cestovní pojištění, zahrnující léčebné výlohy, úrazy, odpovědnost a další," vypočítává mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.

Podobně se ovšem chovají i jiné pojišťovny. "Pokud klient z vážného důvodu nevycestuje vůbec nebo se musí vrátit do Česka dřív, tak mu podle okolností vrátíme poměrnou část pojistného nebo i celou částku," uvedl na dotaz TN.cz mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

"Pokud si klienti sjednali cestovní pojištění a z důvodu aktuální nastalé situace a zákazu vycestovat jej tedy nevyužijí, vrátíme jim samozřejmě zaplacené pojistné. Stačí, když nás klient o toto požádá a sdělí nám číslo účtu. Tuto záležitost vyřídíme většinou do týdne," přizvukuje mluvčí Generali České pojišťovny Ivana Buriánková.

Vstříc lidem, kterým mimořádná opatření a nouzový stav zhatily dovolenou, vychází i pojišťovna Uniqa. "Vracíme pojistné za individuální cestovní pojištění (léčebné výlohy, odpovědnost, úraz, zavazadla – podle toho, co měl dotyčný sjednáno), požádá-li o to klient, jemuž odpadl pojistný zájem (nemohl odcestovat, protože mezitím došlo na zákaz cestování, popřípadě ministerstvo zahraničí vyhlásilo "nedoporučení“ navštěvovat zamýšlenou cílovou destinaci)," vysvětlila mluvčí Uniqy Eva Svobodová.

Redakce TN.cz oslovila s dotazem na téma cestovního pojištění a jeho vracení v době pandemie Covid-19 i Českou asociaci pojišťoven, která sdružuje bezmála tři desítky společností působících na trhu.

"Situaci v našich členských pojišťovnách sledujeme, Česká asociace pojišťoven ale není v roli, aby pojišťovnám cokoliv ukládala nebo doporučovala, a to především v souvislostí s dodržením pravidel hospodářské soutěže," reagovala pouze mluvčí asociace Veronika Nová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688