Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  05.12.2019 08:57:02

Mírně pesimistický výhled na růst české ekonomiky v roce 2020

V závěru listopadu a na začátku prosince bylo zveřejněno hned několik důležitých statistik, které stojí za zamyšlení, a to především s ohledem na vývoj domácí ekonomiky v nadcházejících čtvrtletích.

Růst hrubého domácího produktu (HDP) ve 3. čtvrtletí zpomalil a rostl o 0,4 % mezikvartálně a 2,5 % meziročně. To samo o sobě nejsou s ohledem na řadu vnějších politicko-ekonomických rizik a kapacitní omezení na straně české ekonomiky špatná čísla. Detailnější pohled však naznačuje dvě problematická místa – investice a trochu překvapivě i nižší spotřebu domácností. Investiční aktivita je obecně v letošním roce slabá a výhled na příští rok je s velkým otazníkem, zda dojde k oživení investic. Problematickým místem se však v příštím roce může stát spotřeba domácností. Ta byla v první polovině letošního roku klíčovou stabilní složkou růstu HDP. Údaj za 3. čtvrtletí však příliš nepřesvědčil a s ohledem na klesající spotřebitelskou důvěru se může stát, že spotřeba domácností v příštím roce neporoste zdaleka tak rychle a tím pádem i její příspěvek do HDP bude nižší.

V letošním roce rovněž neplatí, že průmysl je hlavním tahounem růstu domácí ekonomiky. Toto privilegium letos převzaly služby. Je nutné zmínit, že si letos domácí průmysl v průměru nevede špatně, když zatím stále solidně odolává velmi slabým číslům z Německa. Aktuální signály z domácího průmyslu však nejsou úplně optimistické, když se index PMI ve výrobním sektoru v listopadu propadl na 43,5 bodu a pod neutrální hladinou 50 bodů se nachází již dvanáctý měsíc v řadě. Po červenci s 43,1 body je listopadová hodnota indexu nejslabší od poloviny roku 2009. Důvodem listopadového snížení PMI je především další pokles produkce a nových zakázek. Na průmyslové podniky negativně dopadá slabší domácí a zahraniční poptávka, pokračující problémy v automobilovém průmyslu a nejistota z dopadů obchodního protekcionismu. Pozitivem alespoň je, že PMI není úplně nejspolehlivějším indikátorem vývoje domácí průmyslové produkce. Aktuální čísla však zvyšují pravděpodobnost, že průmyslová výroba v závěru letošního roku poklesne.

Nižší dynamiku vykázaly ve 3. čtvrtletí i mzdy. Nominální růst průměrné mzdy o 6,9 % meziročně, je stále velmi solidní, ovšem výhled na další čtvrtletí naznačují, že tempo růstu mezd bude zpomalovat. Zatímco růst nominálních mezd v příštím roce zpomalí, tak inflace bude podobná jako letos, což se negativně propíše do nižšího reálného růstu mezd. Specifikem je také rozevírání nůžek mezi vývojem mezd v soukromém sektoru a platů v sektoru veřejném. Zatímco podnikatelská sféra, a to především zpracovatelský průmysl, šlape mzdově na brzdu, tak v části veřejného sektoru, především ve školství, budou platy akcelerovat.

Pro příští rok se tak zvyšuje pravděpodobnost, že tempo růstu spotřeby domácností zpomalí, což bude mít negativní vliv na slabší růst domácí ekonomiky (růst HDP pod 2 %) a samozřejmě i na státní rozpočet. Již letos zaostává příjmová strana rozpočtu, a to především kvůli nižšímu než plánovanému výběru DPH a v příštím roce se může tento nesoulad ještě prohloubit.

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 36 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688