Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  14.10.2019 10:05:44

Vývoj na devizovém trhu ve 41.týdnu (7.10.-11.10.2019)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Průmyslová produkce v srpnu poklesla o 0,1 % m/m a o 1,2 % r/r
CZ - Spotřebitelské ceny v září poklesly o 0,6 % m/m a zpomalily na 2,7 % r/r ze srpnových 2,9 % r/r
DE - Průmyslová produkce v srpnu vzrostla o 0,3 % m/m, avšak poklesla o 4,0 % r/r
US - Spotřebitelské ceny v září stagnovaly m/m a vzrostly o 1,7 % r/r (jádrová inflace +2,4 % r/r)

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Ceny průmyslových výrobců (září)
EZ - Index spotřebitelských cen (září) - finální údaj, Summit Evropské unie (17 - 18/10)
DE - Index spotřebitelských cen, Průmyslová produkce (září)
US - Maloobchodní tržby (září)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

Vývoj USD/CZK

  • Na měnovém páru s americkým dolarem se koruna v tomto týdnu pohybovala v rozmezí 23,40 – 23,60 CZK/USD. V pátek zkraje odpoledne se obchodovalo pod hladinou 23,40.
  • Ve středu večer zveřejněný zápis ze zářijového zasedání Americké centrální banky (Fed) ukázal, že američtí centrální bankéři jsou poměrně výrazně rozděleni v otázce dalšího snižování úrokových sazeb. Část členů Fedu se vyjádřila ve smyslu, že by měl Fed upřesnit svoje záměry a poskytnout trhům jasnější vodítko ohledně nejbližšího vývoje měnové politiky. Problémem je, že rozpolcenost názorů uvnitř Fedu snižuje predikovatelnost rozhodnutí amerických centrálních bankéřů na nadcházejících dvou zasedáních ve 4. čtvrtletí.
  • Zároveň je třeba zmínit, že zářijový zápis je již trochu neaktuální, když v minulém týdnu byla zveřejněna slabší čísla (ISM) a v závěru tohoto týdne může být zveřejněna „malá“ obchodní dohoda mezi USA a Čínou. Právě obchodní protekcionismus je pro Fed velmi důležitým tématem pro rozhodování o nastavení sazeb. Ve čtvrtek zveřejněná zářijová inflace (jádrová složka) přitom potvrdila solidní inflační tlaky v americké ekonomice a inflace a inflační očekávání jsou dalšími velmi důležitými články pro rozhodování Fedu o úrokových sazbách. Zajímavé bude sledovat statistiky v příštím týdnu (např. maloobchodní tržby). Momentálně je však podle mě i nadále pravděpodobnější, že Fed v říjnu sazby potřetí v řadě sníží.


Vývoj PLN/CZK

  • Koruna vůči zlotému od začátku října oslabuje, když si i v tomto týdnu připsala další ztráty. Ve čtvrtek odpoledne se obchodování podívalo nad hranici 6 CZK/PLN (více jak dvouměsíční minimum české měny).
  • Z pohledu polských makroekonomických statistik a událostí tento týden příliš zajímavý nebyl, respektive časový úsek od pondělí do začátku pátečního odpoledne. Důležité události jsou totiž na programu až v pátek pozdě večer (ratingové agentury Moody’s a S&P vydají aktualizované hodnocení polského dluhu – změny ratingu A2 a A- nejsou pravděpodobné). V neděli se konají v Polsku parlamentní volby, když favoritem je jednoznačně současná vládnoucí strana Prawo i Sprawiedliwość (PiS), když průzkumy ukazují, že by PiS měla udržet nadpoloviční většinu v poslanecké sněmovně i v senátu. Dopad na kurz zlotého by měl být umírněný. Výrazněji by mohl být zlotý ovlivněn výsledkem voleb, pokud by se PiS nepodařilo získat většinu, což by znamenalo komplikovanější vznik koalice nebo na druhé straně, pokud by vítězství PiS bylo natolik drtivé, že by tato politická strana získala ústavní většinu. Obě zmíněné varianty jsou však poměrně málo pravděpodobné.
  • Na kurz zlotého může mít v pátek odpoledne dopad výsledek probíhajícího jednání mezi USA a Čínou (setkat by se měl D. Trump s čínským viceprezidentem). Trhy jsou nastaveny poměrně optimisticky, když věří, že bude dojednána „malá“ obchodní dohoda, která sice zcela nevyřeší nastavení obchodních vztahů mezi oběma zeměmi, avšak zastaví eskalaci obchodního protekcionismu a odvrátí hrozbu dalšího navyšování cel. Výsledek jednání by mohl být znám v závěru dnešního odpoledne.


Vývoj EUR/USD

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 36 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688