TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  01.10.2019 05:33:52

U zubaře už nebudete platit tisíce. Co vše za vás uhradí pojišťovna?

Rovnátka nebo zubní náhrady budou pro pacienty dostupnější. Ministerstvo zdravotnictví totiž připravilo novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, díky které zdravotní pojišťovny dají na stomatologii o čtvrt miliardy korun navíc. Péče se zlepší také pro lidi s rozštěpem nebo jinými vadami.

Ministerstvo zdravotnictví chystá důležité změny ve stomatologii. Připravilo novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta momentálně poputuje do meziresortního připomínkového řízení. Zdravotní pojišťovny v souvislosti se změnami vynaloží podle ministerstva na stomatologickou péči o čtvrt miliardy navíc.

"Na základě podnětů z terénu, od samotných zubních lékařů prostřednictvím České stomatologické komory, jsme do chystané novely zákona o veřejném zdravotním pojištění zahrnuli novinky, které učiní péči pro pacienty s vážnými ortodontickými vadami, jako jsou rozštěpy, vrozené nebo systémové vady, mnohem dostupnější a rozšíří úhradu i na jiné než základní zubní náhrady," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

Zlepšení nastane také u fixních rovnátek. U nich pojišťovny hradily jen léčbu. "Nově však budou mít pacienti se závažnými vadami hrazenou jak léčbu, tak i materiál, a to nejenom v dětství, ale i v dospělosti. U snímatelných rovnátek novela počítá s významným zvýšením úhrady, čímž dojde ke zlevnění těchto výrobků pro pacienty," uvedla Gabriela Štěpanyová, ředitelka Odboru komunikace s veřejností.

Velkou změnu čekají také zubní náhrady (protézy). V této oblasti totiž dojde k modernizaci a historické prostředky nebo postupy zmizí úplně. Pojištěnci také budou moci díky novele čerpat příspěvky zdravotní pojišťovny i v případě korunek nebo částečných i celkových snímatelných náhrad. Lidé také budou moci čerpat částečnou úhradu i na nové materiály nebo technologie.

"Návrh tím přispívá ke kvalitě ošetření hrazeného ze zdravotního pojištění ve prospěch pojištěnců, neboť jim na rozdíl od stávající úpravy i do budoucna zpřístupňuje takové zdravotní služby, které budou odpovídat stavu vědy, aniž by k tomu bylo nutno schvalovat změny zákona," doplnila Štěpanyová.

S novelou zákona dojde také k úpravě počtu konkrétních výrobků, které jsou hrazeny v určeném časovém úseku. Doba hrazení stejného výrobku u jednoho pojištěnce se prodlužuje ze dvou na čtyři roky a z pěti na osm let.

"Novela tím reaguje na zvýšenou kvalitu moderních postupů a používaných materiálů a z toho plynoucí delší "trvanlivost" výrobků. Současně omezí možnosti zneužívání opakované úhrady výrobku bez skutečné terapeutické potřeby," vysvětlil náměstek pro zdravotní péči Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík.

Ministerstvo zdravotnictví také aktualizuje seznam hrazených stomatologických výrobků. Ten totiž pochází z roku 1997. "Navržená úprava nejen posouvá seznam hrazených stomatologických výrobků na současnou úroveň vědy, ale současně zpřehledněním a zjednodušením seznamu návrh dává pojištěnci možnost snazší orientace v právní úpravě a tím i identifikace jeho nároku na úhradu ze zdravotního pojištění," dodal ministr Vojtěch.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688