TNBiz (TN.cz)
Hypotéky  |  22.09.2019 20:40:01

Lidé nemají o hypotéky zájem. Ceny nemovitostí jsou stále na vzestupu

Zájem o hypotéky v Česku klesá, a to i přes to, že výrazně zlevnily. Můžou za to jednak vysoké ceny bytů a pak také změny zavedené Českou národní bankou. Tedy hlavně potřeba finanční rezervy, bez které hypotéku nelze dostat. Centrální banka ale prý nechce od tvrdých pravidel ustoupit a pochvaluje si, že banky přestaly dávat hypotéky i těm, kteří na splácení nemají.

Úrokové sazby klesají už sedmý měsíc v řadě. Banky přesto těžko hledají zájemce o úvěry na bydlení. Česká národní banka si přesto stojí za svým rozhodnutím a o znovuzavedení stoprocentních hypoték neuvažuje.


"Pravidla platná od loňského října ukázala přesně situaci, kterou česká národní banka očekávala. A to, že banky přestaly úvěrovat vysoce rizikové klienty," řekla mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.


Úroková sazba hypoték je nejnižší od začátku roku. Zatímco v lednu 2019 byl úrok tři procenta, v květnu to byla jen dvě celá osmdesát setin procenta. A tenhle měsíc dokonce dvě celá šedesát jedna setin procenta.

 


Situaci na trhu hypoték kromě toho, že splátka hypotéky a dalších dluhů nesmí přesáhnout 45 procent čistého měsíčního příjmu žadatele a celkové zadlužení devítinásobek jeho čistého ročního příjmu, komplikují i vysoké a stále rostoucí ceny bytů.


"V České republice se ceny nemovitostí naprosto vymkly kontrole. Když si chcete dnes koupit byt, v Praze nebo v Brně na hypotéku, musíte dát ze svého, na běžný byt, milion a půl korun," přiblížil ekonom Lukáš Kovanda.


"Česká národní banka považuje současné ceny nemovitostí zhruba o patnáct procent nadhodnocené. A v poslední době se situace moc nezměnila," doplnila Vodstrčilová.

 


Ceny bytů podle odhadů ekonomů hned tak neklesnou a dá se tedy očekávat, že se najdou politici, kteří budou volat po radikálních řešeních. "Zastropování cen nemovitostí nebo cen nájemného je určitě možnost, která bude stále častěji diskutovaná," předestřel Kovanda.


Od ledna letošního roku si pro hypotéku přišlo do bank podle odhadů téměř padesát tisíc lidí. A to je o patnáct procent méně než loni touto dobou. Ekonomové očekávají, že se ceny hypoték budou snižovat i v následujících měsících.


Podívejte se na reportáž televize Nova, jak si výší nájemného stojí Praha ve srovnání s dalšími městy Evropy a jak se v jiných zemích řeší vysoké nájemné:
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688