ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  03.09.2019 00:00:00

Průměrná mzda v Ústeckém kraji ve 2. čtvrtletí 2019 vzrostla na 31 220 Kč

 

Proti stejnému období předchozího roku vzrostla ve 2. čtvrtletí 2019Ústeckém kraji průměrná hrubá mzda na přepočtené počty zaměstnanců o 7,3 %, reálně se zvýšila o 4,4 %. Počet zaměstnanců v kraji mírně poklesl.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda v Ústeckém kraji činila ve 2. čtvrtletí roku 2019 v přepočtu na plně zaměstnané osoby 31 220 , v porovnání se stejným obdobím roku 2018 se zvýšila o 7,3 % (o 2 133 ). K růstu nominální mzdy došlo ve všech krajích republiky. Tempo růstu mzdyÚsteckém kraji bylo proti průměru republiky vyšší o 0,1 p. b. Republiková průměrná mzda byla proti mzdě Ústeckého kraje vyšší o 2 885  (o 8,5 %). Průměrná mzda zaměstnanců Ústeckého kraje zaostávala za mzdou v hlavním městě Praze, kde jsou mzdy dlouhodobě nejvyšší, o 11 077 , tj. o 26,2 %.

Navýšení spotřebitelských cen[1] ve 2. čtvrtletí letošního roku na hodnotu 2,8 %, vedlo k reálnému zvýšení mzdy jak v celé České republice (o 4,3 %), tak ve všech krajích. Reálná kupní síla obyvatel Ústeckého kraje se za uplynulé 2. čtvrtletí zvýšila o 4,4 %. Růst reálné mzdy v relativním vyjádření byl v Ústeckém kraji sedmý nejvyšší. Nejrychleji rostla reálná mzda (v %) v Moravskoslezském kraji. Nejnižší procentní nárůst zaznamenali v Praze.

V oblasti zaměstnanosti došlo ve 2. čtvrtletí letošního roku v Ústeckém kraji, stejně jako v nadpoloviční většině krajů, k poklesu počtu zaměstnanců. Subjekty s pracovištěm na území kraje zaměstnávaly v období dubna až června celkem 251 tis. osob (přepočteno na plně zaměstnané), proti stejnému období loňského roku to představovalo pokles o 0,6 tis. osob, tj. o 0,2 %. K nejvyššímu meziročnímu nárůstu počtu zaměstnanců v procentech došlo v Praze, nejvyšší relativní pokles zaznamenali v Karlovarském kraji. Z hlediska počtu zaměstnanců se Ústecký kraj dlouhodobě řadí na 5. nejvyšší příčku mezi kraji a na celkovém počtu zaměstnanců České republiky se ve 2. čtvrtletí letošního roku podílel 6,1 %.

Za první pololetí roku 2019 došlo k růstu průměrné nominální mzdykraji o 7,3 %. Spotřebitelské ceny se za uvedené období zvýšily o 2,8 %, takže reálná kupní síla obyvatel kraje se zvýšila o 4,4 %. Ve více než polovině krajů poklesl meziročně počet zaměstnanců, patřil mezi ně i Ústecký kraj.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtený počet zaměstnanců dosáhla v 1. až 2. čtvrtletí letošního rokuÚsteckém kraji 30 529 , což představuje meziročně nárůst o 2 083 . V kraji bylo zaměstnáno v přepočtu na plně zaměstnané celkem 250,6 tis. osob. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku to znamenalo pokles o 0,2 tis. osob., tj. o 0,1 %.

 

 

Vývoj průměrné hrubé měsíční mzdy v přepočtu na plně zaměstnané osoby v Ústeckém kraji za posledních deset let ukazuje následující graf.

 

Poznámka:
Do roku 2011 byla průměrná mzda zjišťována podnikovou metodou, vykazující jednotka byla zařazena do kraje, v němž sídlí jeho ústředí. Nyní je územní třídění provedeno podle místa skutečného pracoviště zaměstnanců, tzv. pracovištní metodou, která poskytuje pravdivější regionální pohled na trh práce. Údaje jsou zpětně přepočteny podle pracovištní metody.

 

[1] Jedná se o index spotřebitelských cen za celou ČR.

 

Kontakt:

Růžena Funková

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem
e-mail:
ruzena.funkova@czso.cz
tel.: 605 452 027

Přílohy

 

3. září 2019

Průměrná mzda a počet zaměstnanců v Ústeckém kraji ve 2. čtvrtletí 2019

Proti stejnému období předchozího roku vzrostla ve 2. čtvrtletí 2019 v Ústeckém kraji průměrná hrubá mzda na přepočtené počty zaměstnanců o 7,3 %, reálně se zvýšila o 4,4 %. Počet zaměstnanců v kraji mírně poklesl.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda v Ústeckém kraji činila ve 2. čtvrtletí roku 2019 v přepočtu na plně zaměstnané osoby 31 220 , v porovnání se stejným obdobím roku 2018 se zvýšila o 7,3 % (o 2 133 ). K růstu nominální mzdy došlo ve všech krajích republiky. Tempo růstu mzdy v Ústeckém kraji bylo proti průměru republiky vyšší o 0,1 p. b. Republiková průměrná mzda byla proti mzdě Ústeckého kraje vyšší o 2 885 (o 8,5 %). Průměrná mzda zaměstnanců Ústeckého kraje zaostávala za mzdou v hlavním městě Praze, kde jsou mzdy dlouhodobě nejvyšší, o 11 077 , tj. o 26,2 %.

 

Navýšení spotřebitelských cen[1] ve 2. čtvrtletí letošního roku na hodnotu 2,8 %, vedlo k reálnému zvýšení mzdy jak v celé České republice (o 4,3 %), tak ve všech krajích. Reálná kupní síla obyvatel Ústeckého kraje se za uplynulé 2. čtvrtletí zvýšila o 4,4 %. Růst reálné mzdy v relativním vyjádření byl v Ústeckém kraji sedmý nejvyšší. Nejrychleji rostla reálná mzda (v %) v Moravskoslezském kraji. Nejnižší procentní nárůst zaznamenali v Praze.

 

Průměrná měsíční mzda podle krajů ve 2. čtvrtletí 2019 (osoby přepočtené na plně zaměstnané)

 

 

V oblasti zaměstnanosti došlo ve 2. čtvrtletí letošního roku v Ústeckém kraji, stejně jako v nadpoloviční většině krajů, k poklesu počtu zaměstnanců. Subjekty s pracovištěm na území kraje zaměstnávaly v období dubna až června celkem 251 tis. osob (přepočteno na plně zaměstnané), proti stejnému období loňského roku to představovalo pokles o 0,6 tis. osob, tj. o 0,2 %. K nejvyššímu meziročnímu nárůstu počtu zaměstnanců v procentech došlo v Praze, nejvyšší relativní pokles zaznamenali v Karlovarském kraji. Z hlediska počtu zaměstnanců se Ústecký kraj dlouhodobě řadí na 5. nejvyšší příčku mezi kraji a na celkovém počtu zaměstnanců České republiky se ve 2. čtvrtletí letošního roku podílel 6,1 %.

 

Meziroční růst zaměstnanců podle krajů ve 2. čtvrtletí 2019

(osoby přepočtené na plně zaměstnané)

 

 

Za první pololetí roku 2019 došlo k růstu průměrné nominální mzdy v kraji o 7,3 %. Spotřebitelské ceny se za uvedené období zvýšily o 2,8 %, takže reálná kupní síla obyvatel kraje se zvýšila o 4,4 %. Ve více než polovině krajů poklesl meziročně počet zaměstnanců, patřil mezi ně i Ústecký kraj.

 

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtený počet zaměstnanců dosáhla v 1. až

2. čtvrtletí letošního roku v Ústeckém kraji 30 529 , což představuje meziročně nárůst o

2 083 . V kraji bylo zaměstnáno v přepočtu na plně zaměstnané celkem 250,6 tis. osob. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku to znamenalo pokles o 0,2 tis. osob., tj. o 0,1 %.

 

Meziroční růst mezd a zaměstnanců podle krajů v 1. až 2. čtvrtletí 2019 (osoby přepočtené na plně zaměstnané)

 

 nominální mzda     

reálná mzda

 

zaměstnancizaměstnanci

 

 

Vývoj průměrné hrubé měsíční mzdy v přepočtu na plně zaměstnané osoby v Ústeckém kraji za posledních deset let ukazuje následující graf.

 

Průměrná měsíční mzda v Ústeckém kraji v jednotlivých čtvrtletích v letech 20102019

 

 

 

Kontakt:

Růžena Funková 

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem 

Tel.: 605 452 027

E-mail: ruzena.funkova@czso.cz 

 

 

Více informací naleznete v Rychlých informacích 

 



[1] Jedná se o index spotřebitelských cen za celou ČR.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688