Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Práce  |  26.06.2019 13:57:12

Poslední měsíc v práci pracoval zadarmo! Jak se bránit proti nevyplacené mzdě?

Pro získání řádně odpracované mzdy musel zaměstnanec nejprve kontaktovat Inspektorát práce, následně také právníka! Za poctivě odvedenou práci, jako řidič – automechanik, totiž za poslední měsíc v práci nedostal zaplaceno. Urychlit celý proces a získat přes 14 000 pomohl právník z Vaše nároky.cz a tzv. předžalobní výzva.

Z původní smlouvy na dobu neurčitou se zaměstnanec po více než roce v práci dočkal neopodstatněné změny pracovní smlouvy. Zaměstnavatel mu totiž předložil dodatek k původní smlouvě, ve kterém se měnil pracovní poměr z původní smlouvy na dobu neurčitou nově na dobu určitou. Zaměstnanec tedy bez udání jakéhokoli důvodu zjistil, že v práci k poslednímu dni v roce končí.

Jako by tohle zaměstnavateli nestačilo a svému zaměstnanci za poslední měsíc v práci vůbec nezaplatil.

Chování zaměstnavatele si zaměstnanec nenechal líbil a obratem kontaktoval Inspektorát práce v příslušném městě. Ten po prošetření situace rozhodl, že zaměstnavatel je neprodleně povinen mzdu zaplatit. Inspektorát práce zároveň zjistil i další prohřešky zaměstnavatele, ten totiž porušil zákoník práce hned několikrát – nevyplacená mzda, nevyplacené cestovní náklady.

I přes kladný výsledek vyšetřování Inspektorátu práce se zaměstnanec svých peněz nedočkal, nezbylo mu tedy nic jiného, než kontaktovat právníka: „Klient má dle Smlouvy nárok na mzdu dle mzdového výměru. Dále klientovi dle pracovní smlouvy náleží cestovní náhrady za pracovní cesty. Klient své povinnosti vyplývající ze Smlouvy plnil vždy řádně a včas. Zaměstnavatel však své povinnosti nedostál a klientovi nebyla vyplacena mzda za vykonanou práci a cestovní náhrady za pracovní cesty, což vyplývá i z písemného dokladu obsahujícího údaje o jednotlivých složkách mzdy a nevyplacených cestovních náhradách, tj. Informace o výsledku kontroly Oblastního inspektorátu práce.“

Až na základě tzv. předžalobní výzvy, kterou poslal spolupracující právník společnosti Vaše nároky.cz, se věci začaly rychle hýbat a klient se za přibližně 10 dní dočkal od svého bývalého zaměstnavatele celé dlužné částky přes 14 000 . Celý spor se tedy vyřešil mimosoudně bez nutnosti zdlouhavých tahanic u soudu.

Dluží i vám zaměstnavatel peníze?

Jestliže i vy patříte k těm, kterým zaměstnavatel dluží nějaké peníze, nenechte si to líbit, braňte se! Dle pracovní smlouvy náleží za odvedenou práci každému zaměstnanci mzda ve výši, která je předem sjednána. Jestliže tedy tuto smluvenou částku neobdržíte, zaměstnavatel tím porušuje nejen pracovní smlouvu, ale i zákoník práce.

Jak poznat, kdy se jedná o nevyplacenou mzdu?

I když se vám může zdát, že peníze od zaměstnavatele nepřicházení nějak dlouho a určitě porušuje zákon, nemusí tomu tak být. Jaký termín je pro zaměstnavatele závazný a kdy máte nárok dlužnou sumu vymáhat?

Výplatní termín je stanoven v pracovní smlouvě. K tomuto dni se zaměstnavatel zavazuje k výplatě mzdy. Proto se většina zaměstnanců domnívá, že jestliže peníze na svém účtu nemají v tento den, jedná se o nevyplacenou mzdu. Tak tomu ale není.

Termín splatnosti mzdy je právě tím rozhodným datem, kdy se již opravu může jednat o porušení zákonu. Tento termín je stanoven na poslední den následujícího měsíce po vykonané práci. Po tomto datu máte nárok dlužnou mzdu vymáhat.


 

Společnost Vaše nároky.cz

pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na: www.vasenaroky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688