Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  28.05.2019 19:53:10

3 dobře placené profese pro psychicky odolné jedince

S nízkou nezaměstnaností, která již delší dobu na českém trhu práce je, se pojí touha zaměstnanců najít si lepší práci a získat zajímavější finanční ohodnocení. Aktuálním trendem je motivovat zaměstnance, aby neodešli ke konkurenci. Firmy se tedy předhánějí s co nejlepšími podmínkami, slibují více peněz a kratší pracovní dobu. Nyní je ideální čas na změnu profese, která vám nabídne více možností k zajištění vašeho životního komfortu. Nemáte-li šéfa uvažujícího o zvýšení mezd a poskytování lákavých benefitů, jež by vás motivovali, neváhejte uvažovat o změně práce!

 

 

Aktuální trendy na trhu práce jsou nakloněny zaměstnancům

Situace na trhu práce je zaměstnancům velmi nakloněna. Ti mohou využít toho, že celý náborový proces bývá mnohem rychlejší než dříve, navíc se díky nedostatku dostatečně kvalifikovaných uchazečů přijímají na některé pozice kandidáti bez praxe, tedy absolventi škol nebo lidé s malými zkušenostmi v oboru. Není divu, že některé české podniky expandují i do zahraničí a vyhledávají pracovní sílu tam. Největší poptávka je nyní po specialistech z oboru IT a telekomunikace, personalistiky a průmyslu. Pojďme se na tyto pracovní pozice podívat podrobněji.

1) IT a telekomunikace nabízí lákavé finanční ohodnocení a práci z domova

Neustálý rozvoj IT přináší stále vyšší poptávku po nových odbornících. Samozřejmě rostou i požadavky na jejich vzdělání, zkušenosti a kvalifikaci. Svět přináší stále nové a nové technologie, s čímž se pojí nedostatek vývojářů, IT analytiků, IT testrů a programátorů. Zdokonalují se průmyslové aplikace, systémy řízení v automobilech, webové a mobilní aplikace a klade se větší důraz na zabezpečení. Také v online marketingu je za několik posledních let mnoho změn a trendů. SEO analýzy, datové analýzy a propojování dat mezi různými systémy a aplikacemi bývají složitější. Vše se bere více ze široka a hledají se další a další souvislosti. Dobře placení jsou i grafici. Výhodou IT oboru je možnost pracovat alespoň částečně z domova.

2) V průmyslu jde technika dopředu a mzdy narůstají

Stejně jako v IT odvětví platí i v průmyslu, že jsou kladeny vyšší nároky. Firmy chtějí zaměstnance, kteří budou jazykově vybavení a technicky zdatní s ochotou se neustále vzdělávat v oboru. Výrobní linky a procesy jsou zmodernizované a technicky propracovanější, je však problém najít kvalifikované lidi, jako jsou konstruktéři, výrobní inženýři a technologové. Na českém pracovním trhu chybí rovněž CNC operátoři, kontroloři kvality, nákupčí a schopní lidé v managementu.

3) Lidské zdroje hlásí nedostatek personalistů

Největší propad pracovní síly je v oblasti personalistiky, náborářů je opravdu málo. Jelikož na trhu práce chybí vhodní kandidáti, tak jejich hledání vyžaduje čím dál větší úsilí. Na to jsou zapotřebí kvalifikovaní a zkušení personalisté. Náboráři a hledači talentů mají za úkol vyhledávat a oslovovat i pasivní kandidáty, tzn. ty, co aktuálně práci nehledají, ale díky zajímavé pracovní nabídce by uvažovali o změně. I když už firma nové zaměstnance získá, musí si je také udržet, k tomu je zapotřebí opět služeb personalisty, který se zaměstnanci absolvuje pravidelné motivační pohovory, které mají za cíl pracovníka ve firmě udržet. Reakcí na aktuální nedostatek náborářů jsou rekvalifikační kurzy personalistiky, které nabízí úřad práce. Jedná se totiž o obor se slibnou budoucností.

Vysoké nároky, stres a krátké termíny za nadstandardní finanční ohodnocení

S nároky na pracovníky, jejich znalosti a zkušenosti se v těchto oborech zvyšují mzdy. Ty se samozřejmě liší regionálně. Spolu s lákavým finančním ohodnocením vás ale čeká spousta práce a dřiny, pravděpodobně také hodně stresu. Doba jde dopředu a je zrychlená, tudíž termíny na dokončení pracovních úkolů jsou dost často šibeniční. Jsou však lidé, kteří pod tlakem pracují efektivněji a lépe, ve stresu podávají mnohem lepší výkony. Pokud se tedy považujete za psychicky odolného jedince, máte životní šanci se dostat k vysněné práci.

Co zaměstnance nejvíc stresuje?

Určitá míra stresu je zdravá a zefektňuje odvedenou práci. Jaké jsou nejčastější stresové faktory? Každý na stres reagujeme jinak, avšak nejčastěji lidé zmiňují fyzicky či nebezpečnou náročnou práci, ztížené pracovní podmínky, termíny a uzávěrky, soutěživost, práci na veřejnosti a cestování. V každé práci zažíváme určitou formu stresu, avšak je zapotřebí najít rozumnou míru, která se nepodepíše na vašem zdraví!

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688