Česká republika podporuje koncept aktivního stárnutí v Moldavsku a přispívá částkou 150 000 eur na realizaci projektu „Digitální schopnosti spojují generace“

Česká republika podporuje koncept aktivního stárnutí v Moldavsku a přispívá částkou 150 000 eur na realizaci projektu „Digitální schopnosti spojují generace“

12.04.2022 / 11:22 | Aktualizováno: 12.04.2022 / 11:25

Projekt realizuje UNFPA a kromě české finanční kontribuce ve výši 150 000 EUR se do projektu zapojuje také Švýcarská rozvojová agentura, moldavský soukromý sektor a instituce státní správy.

Program je zaměřen na nejzranitelnější seniory z venkovských oblastí Moldavska a podporou mezigeneračního dialogu cílí na zvýšení kvality života seniorů.

Moldavsko čelí demografické krizi spojené se stárnutím obyvatelstva a odchodem aktivní populace do zahraničí. Se stárnutím populace má problémy mnoho státu EU, včetně České republiky. Koncept aktivního stárnutí je trendem celé Evropy a ČR chce podpořit moldavské seniory a zvýšit jejich možnosti aktivního zapojení do života komunit.

V průběhu pandemie Covid – 19 se ještě více prohloubily problémy seniorů, kteří často bojovali s následky izolace. Projekt má za cíl zmírnit izolaci seniorů a podpořit propojení seniorů s mladými lidmi a především podpořit vytváření vazeb mezi generacemi. Mladí lidé mohou nabídnout své digitální dovednosti a naučit starší lidi využívat výhod digitálních platforem, které umožňují přístup k sociálním a zdravotním službám. Staří lidé mohou na oplátku nabídnout své životní zkušenosti.

V rámci projektu bude docházet k přenosu zkušeností z ČR v oblasti zlepšení znalostí ústředních a místních úřadů při začleňování aktivního stárnutí do sektorových politik. Příspěvek ČR také umožní rozšířit projekt do více lokalit a oslovit více seniorů i mladých lidí. Do projektu je kromě mezinárodních donorů zapojen i soukromý sektor Moldavska a veřejné instituce, což zvyšuje šance na dosažení udržitelných výsledků.



Zařazenoút 12.04.2022 11:04:00
ZdrojMZv ČR v Kišiněvu
Originálmzv.gov.cz/chisinau/cz/rozvojova_pomoc/ceska_republika_podporuje_koncept.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V