Informace pro příjemce dotace – účinnost výjimek upravujících realizaci aktivit a způsobilost výdajů byla posunuta do 30. 6. 2020

Informace pro příjemce dotace – účinnost výjimek upravujících realizaci aktivit a způsobilost výdajů byla posunuta do 30. 6. 2020

 

Ministerstvo zdravotnictví prodlužuje účinnost výjimek upravujících pravidla realizace aktivit a způsobilosti výdajů v návaznosti na mimořádnou situaci způsobenou onemocněním COVID-19.  

 

PŘÍLOHY:

Výjimky pro nouzový stav – CDZ II_v2

Výjimky pro nouzový stav – CDZ II_2_v2

Přílohy

  • Výjimky pro nouzový stav - CDZ II_v2 (PDF, 216Kb)
  • Výjimky pro nouzový stav - CDZ II_2_v2 (PDF, 217Kb)

                                                    

    

REALIZACE                                 AKTIVIT

A ZPŮSOBILOST VÝDAJŮ V DOBĚ

NOUZOVÉHO        STAVU        V        ČR

A SOUVISEJÍCÍCH     MIMOŘÁDNÝCH OPATŘENÍ 

PROGRAM PODPORY CENTER DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ II vyhlášený dne 10. 10. 2018 a řídící se Metodikou Programu podpory Center duševního zdraví II, verze 2.0 ze dne 1.10.2019

 

I. Úvodní ustanovení

1) Ministerstvo zdravotnictví České republiky (dále jen „poskytovatel dotace“) vyhodnotilo možné dopady vyhlášení nouzového stavu v ČR a přijetí mimořádných opatření za účelem ochrany veřejného zdraví a prevence nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 na realizaci pilotních provozů Center duševního zdraví financovaných z dotačního Programu podpory Center duševního zdraví II (dále jen „Program“). Vzhledem k tomu, že jde o výjimečnou situaci, kterou nebylo možné předvídat, rozhodl poskytovatel dotace o vyhlášení výjimek z některých pravidel definovaných Metodikou Programu. Poskytovatel dotace předpokládá, že i v období mimořádných opatření je realizován účel dotace, tj. zajištění poskytování služeb v rámci pilotního provozu příslušného Centra duševního zdraví ve formě komplexních zdravotních a sociálních služeb zajišťovaných multidisciplinárním týmem.   

2) Tento dokument vychází z materiálu REALIZACE AKTIVIT A ZPŮSOBILOST VÝDAJŮ V PROJEKTECH PODPOŘENÝCH Z OPZ V DOBĚ NOUZOVÉHO STAVU V ČR A SOUVISEJÍCÍCH MIMOŘÁDNÝCH OPATŘENÍ, který byl Ministerstvem práce a sociálních věcí uveřejněn dne 3.  4. 2020[1] (dále jen „Realizace aktivit v rámci OPZ“), neboť Program je součástí projektu „Podpora vzniku Center duševního zdraví II“ (CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0007037) realizovaného Ministerstvem zdravotnictví v rámci Operačního programu Zaměstnanost, prioritní osa – Sociální začleňování a boj s chudobou.

3) Na základě vyhodnocení situace v rámci jednotlivých pilotních provozů může dojít nad rámec níže uvedených výjimek rovněž k úpravě hodnot cílových indikátorů, nicméně k tomu poskytovatel dotace v případě nutnosti přistoupí až po schválení změn v rámci projektu „Podpora vzniku Center duševního zdraví II“.

4) Vzhledem k současné situaci je možné požádat poskytovatele dotace o posun termínu pro předložení zprávy o realizaci pilotního provozu a příslušného vyúčtování, poskytovatel dotace této žádosti bezodkladně vyhoví. Žádost stačí zaslat na mailovou adresu projektového manažera a v kopii na adresu cdz2@mzcr.cz

II. Výjimka pro oblast indikátorů (kapitola XI. Metodiky)

1) Indikátor 6.26.00 Účastníci, kteří získali kvalifikaci po ukončení své účasti - počet osob, které získaly potvrzení o kvalifikaci po ukončení své účasti (bod 3d) Metodiky) – definovaný jako odborný personál CDZ, který prošel v průběhu realizace pilotního provozu CDZ souhrnným vzděláváním v rozsahu vyšším než 40 hodin, z čehož alespoň 20 hodin mělo jiný, než elektronický charakter, a získal certifikát či jiný ekvivalentní doklad o úspěšném absolvování vzdělávacího programu v relevantní oblasti. Vzdělávací programy musí odpovídat standardům pro další vzdělávání v dané oblasti (např. akreditace MPSV, zařazení do programů dalšího vzdělávání pro danou odbornost apod.). - V době účinnosti výjimky je možné do souhrnného rozsahu vzdělávání započítat i vzdělávání jiného než prezenčního typu ve vyšším rozsahu, než je standardně povolených 20 hodin.

Pro účely výjimky se stanoví definice pro realizaci aktivit typu vzdělávání: „Realizací aktivit typu vzdělávání se rozumí distanční realizace aktivity prostřednictvím počítačů a počítačových sítí (např. webináře, konzultace, poradenství) s využitím systému videokonferenčního přenosu, který umožní okamžitou vizuální a akustickou interakci lektora (tj. probíhá v reálném čase), mentora, konzultanta, poradce apod. a účastníka aktivity a jejich spolupráci. Určující je, že obsah aktivity je šířen na dálku a lektor, mentor, konzultant, poradce apod. a účastníci se v době vzdělávání nesetkali na stejném místě. Aktivita realizovaná elektronickou formou musí probíhat v prostředí softwarového nástroje, který umožní realizátorovi akce vytvoření audiozáznamu o průběhu aktivity a vytvoření seznamu podpořených osob, které se aktivity zúčastnily.“

Doba účinnosti výjimky: od 12. 3. 2020 do 30. 6. 2020. Účinnost výjimky může být v návaznosti na aktuální situaci na základě rozhodnutí MPSV a následně poskytovatele dotace prodloužena.

2) Indikátor Podíl služeb poskytovaných pacientům/klientům služeb CDZ terénní formou (v přirozeném prostředí klienta a/nebo mimo sídlo CDZ) (bod 3g) Metodiky) - definovaný jako procentní podíl přímé práce odborného týmu CDZ poskytované terénní formou z celého objemu přímé práce. Podíl vychází z vykázaných hodin práce. Do přímé práce jsou zahrnuty všechny úkony/služby poskytnuté přímo klientům/pacientům, v jejich zájmu a s nimi související cesty. – v době účinnosti výjimky se tento indikátor nesleduje a nezapočítává do celkové hodnoty indikátoru za dobu pilotního provozu.  

Doba účinnosti výjimky: od 12. 3. 2020 do 30. 6. 2020. Účinnost výjimky může být v návaznosti na aktuální situaci na základě rozhodnutí poskytovatele dotace prodloužena.

 

III. Výjimka pro způsobilost výdajů z důvodu zásahu vyšší moci

(kapitola XIV. Metodiky)

1) V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu a přijetím mimořádných opatření dochází k pozastavení nebo omezení aktivit realizovaných v projektech, což má dopad na posouzení způsobilosti výdajů. Přehled aktivit, na které mohou mít dopad mimořádná opatření (jedná se o demonstrativní výčet):

a) Vzdělávací aktivity a realizace komunikačních opatření (konference, workshopy, kurzy, semináře), jednání Řídící rady a jiné aktivity ovlivněné vyhlášením nouzového stavu a přijetím mimořádných opatření – tyto akce se v návaznosti na mimořádná opatření přesouvají na pozdější termín, zcela se ruší, nebo se hledají alternativní možnosti způsobu realizace aktivity. Pro příjemce jsou relevantní výdaje jako např. dopředu uhrazené pronájmy prostor, související cestovní náhrady, případně stornopoplatky, mzdové náklady, tiskové materiály, služby vzdělávacích či poradenských agentur. Platí také pro akce, které jsou zrušeny nebo přesunuty na jiný termín organizátorem akce (odlišným od příjemce).

b) Osobní náklady členů multidisciplinárního týmu, kteří z důvodu mimořádných opatření nemohou vykonávat činnost na projektu, a ani nemohou vykonávat práci z domova – zaměstnavatel je povinen zaměstnancům proplácet v souladu se zákoníkem práce náhradu mzdy anebo platu, přičemž výše náhrady se odvíjí od důvodů, proč členové týmu nemohou vykonávat činnost.   

2) Mimořádná opatření přijatá v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu lze označit za předem nepředvídatelné důvody mající charakter vyšší moci, a proto výdaje vzniklé v důsledku vyhlášení nouzového stavu a přijatých mimořádných opatření mohou být považovány za způsobilé. Způsobilost výdajů bude posouzena na základě řádného odůvodnění příjemce uvedeného ve zprávě o realizaci pilotního provozu. V případě výdajů zařazených do vyúčtování, u kterých částka uplatněná v projektu převyšuje 10.000 Kč[2], je nezbytné doložit doklady prokazující nezbytnost pozastavení nebo omezení realizace aktivit v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu a přijetím mimořádných opatření (např. rozhodnutím lékaře o umístění členů týmu do karantény, oznámení organizátora akce o zrušení akce z preventivních důvodů, rozhodnutí zaměstnavatele o omezení provozu z preventivních důvodů apod.). Pro způsobilost výdajů je také nezbytné, aby byla splněna podmínka, že tyto výdaje nejsou kryté pojistným plněním, anebo nejsou refundovány z jiných zdrojů. 

Doba účinnosti výjimky: od 12. 3. 2020 do 30. 6. 2020. Účinnost výjimky může být v návaznosti na aktuální situaci na základě rozhodnutí MPSV a následně poskytovatele dotace prodloužena.

IV. Výjimka pro posuzování změn oproti Žádosti o dotaci

(kapitola XX. Metodiky)

1) Vzhledem k nutnosti zajistit vyšší operativnost pilotního provozu CDZ v době mimořádné situace se za podstatnou změnu dle bodu 5) kapitoly XX. Metodiky nepovažují některé změny rozpočtu vyvolané nutností rychle reagovat na nastalou situaci. Vznik nové položky nad rámec rozpočtu není nutný nechat nejdříve schválit poskytovatelem dotace. Vznik nových položek je nutné hlásit stejně jako změny nepodstatné v rámci Zpráv o realizaci.  

2) Výdaje realizované na základě výše uvedených změn podléhají standardnímu posouzení způsobilosti v souladu s kapitolou XIV. Metodiky a kapitolou III. tohoto dokumentu. 

Doba účinnosti výjimky: od 12. 3. 2020 do 30. 6. 2020. Účinnost výjimky může být v návaznosti na aktuální situaci na základě rozhodnutí poskytovatele dotace prodloužena.

 

 

 

 

 



[1] Odkaz:

https://www.esfcr.cz/documents/21802/797760/Realizace+aktivit+a+způsobilost+výdajů+OPZ+v+době+nouzového+stavu+v+ČR/ e030a432-ae7b-4b50-ab56-5d1d557dd7bb?t=1585915204148

[2] U výdajů do 10.000 Kč budou doklady ověřovány při kontrole na místě.


Zařazenopá 15.05.2020 14:05:00
ZdrojMZČR
Originálmzcr.cz/Unie/dokumenty/informace-pro-prijemce-dotace-ucinnost-vyjimek-upravujicich-realizaci-aktivit...
KategoriePodpora vzniku Center duševního zdraví II

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.