Politici z pražské radnice čelí kritice. Dosazují do městských firem své lidi

Pražská opozice kritizuje uskupení Praha Sobě, které je součástí magistrátní koalice, za to, že si z dozorčích rad a některých příspěvkových organizací dělá trafiky. Zástupci Prahy sobě se ale brání tím, že na tyto posty dosazují jen odborníky. Koaliční partneři na situaci reagovali pouze konstatováním, že si do svých nominací vzájemně nemluví.

Praha sobě čelí ostré kritice opozice kvůli klientelismu. Například současný autor vítězné koncepce na šéfování národní kulturní památky Vyšehrad na dalších šest let byl před rokem pouhým podporovatelem Prahy sobě.

 

Významný post získal i jeden z volebních manažerů Prahy Sobě a zároveň bratr mluvčí strany. Ten se v pouhých 24 letech stal členem dozorčí rady Pražské energetiky. Podle pražské opozice se nejedná o náhodu.

 

"Říkali, že chtějí mít všude odborníky. Zdá se ale, že ta odbornost spočívá v tom, aby souzněli s Prahou sobě a aby to byli kamarádi," kritizuje současnou situaci zastupitelka za ODS Alexandra Udženija. "Tato koalice říkala, že půjde proti trafikantům, ale přitom, když se podíváte, tak někdy je ten střet zájmů tak přímočarý, že já se divím, že do toho jdou. My na to jako opozice budeme upozorňovat," tvrdí zastupitel za ANO Patrik Nacher.

 

 

 

Praha sobě se ale brání, že byť některé posty nově zastávají lidé jí blízcí, jsou ve svém oboru profesionálové. "Praha sobě vzešla z Pražanů, kteří měli dost všehoschopných politiků. Nekradou a pracují pro město. Není divu, že se toho karierní politici bojí a útočí na nás s podobnými nesmysly," uvedla mluvčí Prahy sobě Julie Kochová.

 

Koaliční partneři si navzájem do výběru nominantů nemluví a nekomentují je. Každá strana si za ně prý nese odpovědnost sama. "Ty dozorčí rady mají vykonávat vůli vlastníka města, takže dává smysl, že tam některé strany navrhují svoje zástupce. My máme takovou dohodu v koaličním dohodě, že každá strana ty nominaty navrhuje, jak se jí zlíbí. My Piráti děláme výběrová řízení," tvrdí zastupitel za Piráty Adam Zábranský.

 

 

 

"Je na politické odpovědnosti každé z koaličních stran, jaké konkrétní kandidáty dává do městských firem," uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle politologů tato praxe není ničím neobvyklým.

 

"Často si mnozí straníci vybírají své blízké, aby měli jistotu, že tam mají svého člověka, který má blízko k informacím a podává je těm svým kolegům. Velmi často se děje, že ty nové tváře, které říkají, že to budou dělat jinak, stejně najedou na stejný postup, protože se budou bát odborníků. Budou bát cizích lidí," vysvětluje politolog Jan Kubáček.

 

Asi až výsledky ukážou, jak lidé dosazení za jednotlivé strany pracovali. Teď je i podle politologů na hodnocení prý ještě brzy.


Zařazenopo 14.10.2019 21:10:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/politici-z-prazske-radnice-celi-kritice-dosazuji-do-mestskych-firem-sve-lidi.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.