Americký trh nemovitostí ukáže smíšené výsledky (Ranní zpráva z finančního trhu)

Trhy dnes budou vstřebávat včerejší vystoupení prezidenta amerického Fedu. Z makroekonomických údajů toho mnoho zajímavého zveřejněno nebude. Data z amerického trhu nemovitostí ukáží smíšené výsledky. Mnoho vzruchu nepřinese ani červnová inflace v eurozóně, která bude potvrzena na úrovni předběžného odhadu. Červnová polská průmyslová produkce i stavební výroba potvrdí dobrou kondici tamní ekonomiky.

Inflace v eurozóně bude potvrzena na předběžných odhadech

Ve Spojených státech budou dnes zveřejněna data z trhu nemovitostí. Počet nově zahájených staveb pravděpodobně nepotěší, když v meziměsíčním srovnání vykáže pokles. Počet vydaných stavebních povolení by si naopak po květnovém propadu měl vylepšit reputaci a vzrůst o 2,2 %. Obě statistiky jsou však velmi volatilní a nepatří k těm nejdůležitějším indikátorům. Trhy tak dnes spíše budou ještě žít ze včerejšího vystoupení prezidenta Fedu před americkým senátem.  

Záplavou zajímavých dat dnes neoslní ani eurozóna. Čeká nás pouze zveřejnění finálních odhadů červnové inflace. Ta bude podle našeho odhadu potvrzena na úrovni 1,9 %.

Vystoupení Powella povzbudilo americký dolar

Finanční trhy včera vyčkávaly na vystoupení prezidenta americké centrální banky Jerome Powella v Senátu. Předem připravený projev mnoho nového nepřinesl. Powell v něm prohlásil, že „prozatím“ považuje za nejlepší cestu postupné zvyšování úrokových sazeb. Za zmínku stojí slovo „prozatím“, které může být podle ekonomů SG vykládáno i tak, že pokud by obchodní války začaly být vážnějším problémem, popřípadě by americká výnosová křivka přešla do záporného sklonu, může si Fed se zvyšováním úrokových sazeb dát pauzu. Rizika spojená s ekonomickým vývojem Powell vyhodnotil jako vyvážená. Celkově si americká ekonomika podle jeho slov vede velmi dobře. Kurz eura měl tendenci ztrácet ještě před tímto projevem. Z hodnot okolo 1,174 USD/EUR se postupně sunul až na 1,164 USD/EUR, kde dnes ráno také otevírá.

Polská data opět potvrdí dobrou kondici tamní ekonomiky

Polská průmyslová produkce v červnu pravděpodobně ubrala na tempu. I tak ale vykáže solidní růst (4,9 % y/y). Rizika se navíc koncentrují ve směru ještě vyšší dynamiky. Červnový index nákupních manažerů totiž překvapil zvýšením na 54,2 bodů. Podniky hlásí růst produkce, nových zakázek i zaměstnanosti. Výstup červnové průmyslové produkce tak může nakonec ještě příjemně překvapit. Solidní výkon by měl potvrdit i sektor stavebnictví. Ten těží z čerpání fondů EU a oživení investiční aktivity. Výrazněji zřejmě vyskočí ceny polských průmyslových výrobců. Podepíše se na nich vysoká cena ropy a efekt statistické základny. Přestože je růst cen průmyslových výrobců očekáván, může jejich akcelerace skoro o 1 pb v meziročním srovnání rozvířit diskuzi o průsaku cen výrobců do spotřebitelských cen a tím pádem i riziku časnějšího utahovaní polské měnové politiky.  

Koruně se na silnější úrovně nechce

Na regionálním trhu byla včera patrná absence zajímavějších impulzu. Mnoho inspirace regionální měny nenalezly ani na světových trzích, a tak byl jejich vývoj poklidný. Kurz koruny se vůči euru držel po celý den v úzkém pásmu 25,87-25,88 CZK/EUR. K posílení ho nedonutilo ani pondělní vyjádření guvernéra ČNB Rusnoka, že se česká ekonomika přehřívá. Nejvíce z úterní seance vytěžil polský zlotý, který zhodnotil o 0,1 % na 4,294 PLN/EUR. Nahrává mu dobrá kondice domácí ekonomiky, kterou potvrdil i včera zveřejněný červnový růst zaměstnanosti (3,7 % y/y) a mezd (7,5 % y/y). Maďarský forint zůstal v celodenním hodnocení beze změny (323,0 HUF/EUR).  

Autor: Jana Steckerová

Zařazenost 18.07.2018 08:07:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/931b8dca_americky_trh_nemovitosti_ukaze_smisene_vysledky
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V