Registrace účtenek do Účtenkovky se díky QR kódům výrazně zjednoduší

Všem novým i stávajícím soutěžícím, kteří si oblíbili Účtenkovku a od jejího spuštění v říjnu 2017 do ní zaregistrovali již 137 milionů účtenek, se podstatným způsobem zjednoduší registrace účtenek do této soutěže.

Ministerstvo financí totiž mobilní aplikaci, která je jednou z možností jak se do hry o 21 025 výher měsíčně zapojit, rozšířilo o čtečku QR kódů. Nově tak bude stačit na účtenku opatřenou QR kódem namířit mobilní telefon či tablet a všechny údaje potřebné pro úspěšnou registraci účtenky se načtou po jediném kliknutí.

"Vyslyšeli jsme volání soutěžících po této funkci. Pokud se obchodník rozhodne opatřit účtenku QR kódem, bude pro jeho zákazníka zařazení účtenky do soutěže otázkou několika vteřin. Půjde však vždy o samostatné rozhodnutí každého obchodníka," vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová. Obchodníci, kteří se rozhodnou svým zákazníkům tuto službu nabídnout, budou moci prostor či výlohu své prodejny opatřit samolepkou s logem Účtenkovky doplněnou o informaci, že v této prodejně zákazník účtenku s QR kódem dostane. Samolepky budou nejpozději od 1. července zdarma k vyzvednutí na všech pobočkách finančních úřadů, nebo si jejich motiv podnikatel už dnes může jednoduše stáhnout z internetových stránek Účtenkovky.

Uživatelské zjednodušení přivítalo Sdružení českých spotřebitelů (SČS), které Účtenkovku sleduje od okamžiku jejího spuštění, coby opatření s potenciálem posilovat zájmy spotřebitelů, za které sdružení považuje i výběr a platbu daní na korektním trhu s férovými obchodními podmínkami. „Na naše sdružení se obracejí spotřebitelé s pozitivními i negativními zkušenostmi s Účtenkovkou a jednou z nejčastějších výtek, kterou jsme Ministerstvu financí tlumočili, byla právě přílišná komplikovanost při zařazování účtenek do slosování. Jsme rádi, že nás Ministerstvo financí vyslyšelo. Nadále však trvá naše doporučení zpřístupnit hru i osobám, které nemají přístup k internetu nebo si s počítačem či chytrým telefonem úplně nerozumí,“ říká ředitel Sdružení českých spotřebitelů Viktor Vodička.

Ministerstvo financí zveřejnilo technickou specifikaci QR kódu pro účely účtenkové loterie v dubnu. Výrobci a dodavatelé pokladních zařízení, kteří se rozhodnou tuto funkcionalitu implementovat do svých systémů a nabídnout ji obchodníkům, tak podle dosavadních zkušeností mohou učinit relativně rychle a jednoduše. To potvrzuje například tiskový mluvčí výrobce pokladních zařízení Dotykačka. Ta již do svých pokladen možnost snadného načítání účtenek pomocí QR kódu implementovala. „Tato funkce je pro naše uživatele pokladního systému zdarma, je volitelná a záleží na nich, zda na svých účtenkách budou QR kód tisknout či nikoliv,” říká tiskový mluvčí společnosti Michal Wantulok. „Ulehčení soutěžení v Účtenkovce přivítal například náš zákazník Spirit beads. Podle majitelky této společnosti Jarmily Vančurové zákazníci její prodejny účtenky požadují a do Účtenkovky často registrují. Možnost jim tuto činnost zpříjemnit tedy bez váhání přivítali,“ dodává Michal Wantulok.

Do pilotního provozu QR kódů se od 15. června zapojila také síť prodejen potravin a zboží běžné denní spotřeby COOP družstvo HB, které je největším družstvem skupiny COOP. Účtenky opatřené QR kódy začala pro své zákazníky vystavovat v provozovnách v celkem 13 okresech, a to jak ve velkých městech, tak i v malých venkovských prodejnách. „Měsíčně vygenerujeme na 266 pokladnách v našich 200 prodejnách průměrně 1,3 mil. pokladních účtenek registrovaných do EET. Víme, že mnoho našich zákazníků účtenky s QR kódem ocení, takže jim tímto krokem vycházíme vstříc,“ vysvětluje předseda družstva Vladimír Stehno. Rovněž potvrzuje, že dodavatel jejich pokladního systému skupiny B.O.S.S., který je provozován na dalších 4300 pokladních místech s frekvencí 4 miliony účtenek denně, implementoval tisk QR kódu prakticky ihned, a to pouze prostřednictvím vzdáleného upgradu.

„O tisk QR kódů se zajímají i další dodavatelé pokladních systémů a zejména obchodníci, pro které to může znamenat konkurenční výhodu. Proto předpokládáme, že se QR kódy mohou stát pozitivním impulsem nejen pro mobilní aplikaci Účtenkovka, jejíž podíl na registraci účtenek do loterie je v současnosti ve srovnání s registrací prostřednictvím webového formuláře zhruba čtvrtinová, ale i pro Účtenkovku jako takovou,“ doplňuje vedoucí projektu účtenkové loterie na Ministertvu financí Martin Šabo.

Videoprůvodce registrací účtenky, včetně použití QR čtečky, je k dispozici na YouTube kanálu Účtenkovky.

Dokumenty ke stažení

  • Účtenkovka - samolepky QR (čtvercové)PDF (661kB)
  • Účtenkovka - samolepky QR (kulaté)PDF (1268kB)

 


 

Ministerstvo financí spustilo Účtenkovku 1. října 2017 jako doplňkové opatření Elektronické evidence tržeb, které prostřednictvím motivace zákazníků k odebírání účtenek přispívá k jejímu efektivnímu fungování, a tím i narovnání podnikatelského prostředí a řádnému výběru daní v ČR. Zákazníci v ní mají šanci každý měsíc vyhrát jednu z 21 025 cen v hodnotě od 100 do 1 000 000 korun. Stačí jen zaregistrovat účtenku vydanou obchodníkem, který eviduje tržby podle Zákona o evidenci tržeb. Evidence tržeb se v tuto chvíli týká velko- a maloobchodů a stravovacích a ubytovacích služeb. Předpokládaný dodatečný výnos na DPH a daních z příjmů v důsledku EET po náběhu zbývající fáze představuje 18 mld. Kč ročně. Počet aktivních soutěžících od 1.10.2017 do 13.6.2018 dosáhl 779 793. Více informací na www.uctenkovka.cz, Facebooku: @uctenkovka, nebo www.mfcr.cz.

Přehraj video

Spustit video


Zařazenopá 15.06.2018 10:06:00
ZdrojMFČR - daně
Originálmfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2018/registrace-uctenek-do-uctenkovky-se-diky-32152/
Přílohy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.