Odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli

8. 8. 2017

CO ŘÍKÁ ZÁKON?
Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, definuje v § 250 obecnou odpovědnost zaměstnance následujícím způsobem: „Zaměstnanec odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.“ Rozsah odpovědnosti zaměstnance je stanoven tak, že „výše požadované náhrady škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se 4,5násobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu. Toto omezení neplatí, byla-li škoda způsobena úmyslně, v opilosti, nebo po zneužití jiných návykových látek.“

ODPOVĚDNOSTÍ ZAMĚSTNANCE JE VÍCE DRUHŮ
Vedle obecné odpovědnosti zaměstnance uvádí zákoník práce ještě další druhy odpovědnosti zaměstnance. Jedná se o odpovědnost za nesplnění povinnosti k odvrácení škody a o odpovědnost za schodek na svěřených hodnotách, která předpokládá, že se zaměstnancem byla uzavřena „dohoda o odpovědnosti“ a svěřenými hodnotami se rozumí hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu atp. Posledním druhem odpovědnosti je odpovědnost zaměstnance za ztrátu nástrojů, ochranných pracovních prostředků a jiných podobných předmětů, které mu zaměstnavatel svěřil na písemné potvrzení, tedy o odpovědnost za ztrátu svěřených předmětů. Zaměstnanec, který odpovídá za schodek na svěřených hodnotách nebo za ztrátu svěřených předmětů, je povinen nahradit schodek na svěřených hodnotách nebo ztrátu svěřených předmětů v plné výši.


CO LZE POJISTIT V RÁMCI PRODUKTU „POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZAMĚSTNANCE
Všechny pojišťovny nabízejí pojištění obecné odpovědnosti za škodu způsobenou z nedbalosti. Většina pojišťoven dále nabízí pojištění obecné odpovědnosti vyplývající nejenom ze zákoníku práce, ale i z příslušných ustanoveních zákona o státní službě, zákona o služebním poměru atp.
Do ceny pojištění vstupuje výše pojistné částky, měla by být 4,5 násobkem průměrného hrubého měsíčního výdělku zaměstnance, dále rizikovost povolání, u některých pojišťoven věk zaměstnance, územní rozsah pojištění (například ČR, Evropa, celý svět), výše spoluúčasti a v poslední řadě i to, zda pojištěný při výkonu povolání užívá vozidlo či nikoliv.

PŘIPOJIŠTĚNÍ
V rámci pojištění odpovědnosti zaměstnance lze připojistit škody způsobené zaměstnavateli držením, používá-ním nebo provozem pracovního stroje. Tímto připojištěním („pracovní stroje“) jsou kryty škody způsobené pracovním strojem i na tomto pracovním stroji. Dalším připojištěním je připojištění škod způsobených uložením pokuty nebo penále správním orgánem („pokuty, penále“). Rozhodující pro plnění ze strany pojišťovny je to, že se musí jednat o sankce uložené v důsledku zaviněného jednání zaměstnance, za něž bude zaměstnanec zaměstnavateli odpovědný. Připojistit lze i škody způsobené zaměstnavateli ztrátou věci svěřené zaměstnanci ve smyslu ustanovení 255 zákoníku práce, tj. nástrojů, ochranných pracovních prostředků a jiných podobných věcí („ztráta svěře-ných věcí“). Toto připojištění za ztrátu nepovažuje krádež nebo loupež. Pozor, toto připojištění nekryje škody způsobené zaměstnavateli schodkem na svěřených hodnotách podle § 252 zákoníku práce, ani jakékoliv škody způsobené pohřešováním, ztrátou, krádeží nebo loupeží peněz, směnek, šeků, cenných papírů a cenin.

POZOR NA VÝLUKY
Obecně platí, že pojištění odpovědnosti zaměstnance se nevztahuje na škody způsobené zaměstnavateli úmyslně, hrubou nedbalostí, škody vzniklé následkem požití alkoholu, návykových a psychotropních látek, škody vzniklé schodkem na svěřených hodnotách, u kterých je povinnost vyúčtování, škody způsobené vyrobením zmetku (vadného výrobku) nebo vadnou manuální prací. Pojištění odpovědnosti se dále nevztahuje na škody vzniklé zaplacením majetkové sankce (včetně pokut), která byla uložena zaměstnavateli v důsledku jednání zaměstnance. Pojištění nekryje ani škody způsobené zaměstnavateli, jehož sídlo nebo místo podnikání není na území ČR. Z pojistné ochrany jsou vyloučeny škody vzniklé zaměstnavateli následkem určení nesprávné ceny nebo dodáním chybných nebo neúplných podkladů. Pojištění se také nevztahuje na škody způsobené na pneumatikách a na škody způsobené zanedbáním obsluhy, údržby nebo nedodržením technologického postupu. K dalším důležitým výlukám patří škody vzniklé při činnostech konaných na základě dohody o provedení práce a škody způsobené osobám blízkým pojištěnému, společníkům pojištěného a jejich blízkým osobám a společnosti, ve které jsou pojištěný nebo osoby jemu blízké společníky. Některé z uvedených výluk lze odstranit sjednáním připojištění nebo výběrem vhodného produktu.

JEN AKTUÁLNÍ A SPRÁVNĚ NASTAVENÉ POJIŠTĚNÍ OCHRÁNÍ KLIENTY
Správně nastavené pojištění musí odpovídat aktuální situaci klienta. Je tedy nutné zajistit, aby pojištění odpovědnosti zaměstnance odpovídalo aktuální zaměstnanecké situaci klienta. Nejčastější chybou je opominutí skutečnosti, že zaměstnanec řídí vozidlo zaměstnavatele. Další častou chybou je neaktuálnost výše pojistné částky, která má vždy odpovídat 4,5 násobku průměrného hrubého měsíčního výdělku.

 


Zařazenoút 08.08.2017 13:08:00
ZdrojBroker consulting - aktuality
Originálbcas.cz/media/aktuality/odpovednost-zamestnance-za-skodu-zpusobenou-zamestnavateli
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.