Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.12.2003 09:10:07

Ceny výrobců v ČR v listopadu rostly


Ceny výrobců meziročně vzrostly


Meziměsíční srovnání:

Ceny zemědělských výrobců po třech měsících růstu klesly o 4,0 %. Snížily se ceny jatečného skotu, prasat, drůbeže a ovoce. Naopak vzrostly ceny obilovin, brambor a vajec.

Ceny průmyslových výrobců již čtvrtý měsíc po sobě rostou. V listopadu se v úhrnu zvýšily o 0,4 % (v říjnu o 0,6 %). Na zvýšení celkové cenové hladiny měl v listopadu nejvýznamnější vliv růst cen v odvětví potravinářských výrobků, nápojů a tabákových výrobků o 0,6 % (hlavně mlýnských a škrobárenských výrobků, průmyslových krmiv a mlékárenských výrobků). Dále stouply ceny v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků o 2,4 % (v jednotlivých měsících letošního roku ceny kolísají oběma směry), chemických výrobků a vláken o 1,4 % (především základních chemikálií) a výrobků zpracovatelského průmyslu jinde neuvedených o 1,1 %.

Ceny stavebních prací byly vyšší o 0,1 %, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vzrostly o 0,5 %.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře se nezměnily. Mírně se zvýšily ceny za služby pošt a telekomunikací a ve vnitrostátní nákladní dopravě. Ceny v peněžnictví naopak klesly o 0,3 %.

Meziroční srovnání:

Pokračující růst cen zemědělských výrobců o 3,9 % byl ovlivněn zvýšením cen rostlinných výrobků o 9,3 %. Výrazně vzrostly zejména ceny obilovin (o 14,9 %) a brambor (o 53,2 %). Dále se zvýšily ceny ovoce a zeleniny. Poprvé od ledna 2002 vzrostly i ceny živočišných výrobků, a to o 1,0 %. Zvýšily se ceny prasat, drůbeže a vajec. Naopak se snížily ceny jatečného skotu a mléka.

Ceny průmyslových výrobců v listopadu poprvé po 21 měsících meziročně stouply, a to o 0,4 %. Významně se zvýšily ceny v odvětví potravinářských výrobků, nápojů a tabákových výrobků o 1,9 %, (zejména mlýnských a škrobárenských výrobků o 4,4 %, průmyslových krmiv o 5,2 %, masa a masných výrobků o 2,0 % a mlékárenských výrobků o 2,1 %). Dále stouply ceny základních kovů, hutních a kovodělných výrobků o 1,7 %, chemických výrobků a vláken o 1,0 % a v odvětví výrobků zpracovatelského průmyslu jinde neuvedených o 4,8 %. Naopak největší pokles cen byl zaznamenán u pryžových a plastových výrobků o 2,1 % a v odvětví elektřiny, plynu a vody o 1,6 % (vlivem nižších cen elektřiny o 4,3 %).
Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se nejvíce meziročně zvýšily ceny meziproduktů a zboží krátkodobé spotřeby shodně o 1,0 % a naopak nejvíce klesly ceny energie o 1,1 %.

Ceny stavebních prací byly vyšší o 2,0 %, zatímco ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví klesly o 0,1 %.

Meziroční růst cen tržních služeb v podnikatelské sféře se v úhrnu zpomalil na 0,7 % (v říjnu zvýšení o 1,6 %). Vzrostly ceny podnikatelských služeb a služeb v oblasti nemovitostí a pronájmu a ceny vnitrostátní nákladní dopravy.



Ceny průmyslových výrobců v EU a přistupujících zemích – říjen 2003

V průměru za země Evropské unie (EU 15) ceny průmyslových výrobců meziměsíčně v říjnu vzrostly o 0,1 %. Přitom nejvyšší meziměsíční růst byl zaznamenán v Nizozemsku, stejně jako v ČR (+ 0,6 %) a na druhé straně největší pokles v Portugalsku (- 0,3 %). Meziročně ceny vzrostly v EU 15 o 0,9 %. Nejvíce ve Švédsku (+ 6,4 %), v Lucembursku (+ 2,9 %) a v Nizozemsku (+ 2,2 %). Naopak klesly zejména v Portugalsku (- 0,8 %) a ve Finsku (- 0,4 %). Shodný pokles cen s ČR byl zaznamenán pouze v Belgii (-0,1 %).
Z přistupujících zemí klesly v říjnu meziměsíčně ceny na Slovensku (- 0,1 %) a meziročně v Estonsku (- 0,9 %).


Související zprávy:
Průmysl v ČR v říjnu rostl o 2,2% 





AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688