mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  19.03.2024 22:46:00

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela na oficiální návštěvě Chile

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela na oficiální návštěvě Chile

13.03.2024 / 21:48 | Aktualizováno: 19.03.2024 / 22:46

Ve dnech 10. – 13. března 2024 vykonal pracovní návštěvu Chile ministr průmyslu a obchodu J. Síkela v doprovodu parlamentní a podnikatelské delegace.

Jednalo se o návštěvu ministra české vlády po dlouhých 13 letech, naposledy zavítal do Chile ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg v roce 2011. Návštěva se konala v rámci oslav 100. výročí navázání diplomatických vztahů mezi ČR a Chile, které si obě země v roce 2024 připomínají.

Chile je pro ČR atraktivním obchodním partnerem, v exportu je na 3. místě po Mexiku a Brazílii a v celkovém obratu na 4. místě. Návštěva ministra J. Síkely byla zaměřena na posílení vzájemných obchodně ekonomických vztahů, zejména v sektorech energetiky, strojírenství, životního prostředí, dopravy, služeb, informačních technologií a kybernetické bezpečnosti atd. Tomu odpovídala také podnikatelské delegace, která pod vedením Svazu průmyslu a dopravy ČR ministra J. Síkelu v Chile doprovázela. Vedl ji místopředseda R. Špicar a celkově zahrnovala 35 zástupců českých podniků a firem včetně zástupců České exportní banky, EGAP, TA ČR, ČEPS, UK v Praze ad. Parlamentní delegaci tvořili zástupci senátorů a poslanců Hospodářských výborů obou komor v čele s předsedou Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu M. Plevným a předsedou Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny I. Adamcem. Dále byli v delegaci senátoři O. Feber, R. Koštial a poslanec R. Téleky.

Ministr J. Síkela jednal první den návštěvy s gen. Luisem Felipem Sáezem, který je vedoucím chilského satelitního programu. Cílem setkání bylo podpořit zájem českých firem o účast v tomto programu, kdy na první výzvu chilské strany reagovalo celkem 20 subjektů. Ministr J. Síkela potvrdil zájem ČR o zapojení do budování chilského satelitního programu a zdůraznil, že české firmy mají co nabídnout, jsou dostatečně zkušené v rámci evropské konkurence, neboť ČR se dlouhodobě účastní v programech Evropské kosmické agentury. Gen. Sáez podrobně seznámil ministra s aktuálním stavem budování národního satelitního programu Chile a uvítal zájem ČR a českých firem spolupodílet se na jeho budování. Aktuální jsou rovněž otázky bezpečného fungování jednotlivých komponent a uzlů včetně např. kybernetické bezpečnosti a spolupráce se vznikající Národní agenturou pro kybernetickou bezpečnost (ANCI). Ministr J. Síkela zdůraznil, že ČR má zájem o těsnou spolupráci s Chile a že český průmysl se bude prezentovat také na nadcházejícím veletrhu FIDAE. Na paralelní vesmírné konferenci by měl jako keynote speaker vystoupit čestný předseda České vesmírné asociace Petr Bareš.

Obsahem setkání s viceprezidentkou Centrální banky Chile Stephany Griffith-Jones byla především výměna názorů na stav a vývoj fiskální a měnové politiky Chile, perspektivy ekonomického vývoje a současné výzvy globální hospodářské politiky v obou regionech. Rozhovor byl v úvodu veden česky, protože paní Griffith-Jones je pražskou krajankou a praneteří známého českého spisovatele Franze Kafky. Přišla do Chile s rodiči, když měla jeden rok a stále hovoří velmi dobře česky. Viceprezidentka S. Griffith-Jones představila delegaci ministra J. Sikely prezentaci o stavu a vývoji hlavních hospodářských ukazatelů Chile a vyjádřila přesvědčení, že výhled chilské ekonomiky do budoucna je pozitivní a po období pandemie převládne tendence postupného a stabilního ekonomického růstu. Na závěr setkání ministr J. Síkela pozval Stephany Griffith-Jones k návštěvě ČR.

Ministr J. Síkela dále navštívil fotovoltaickou elektrárnu českého investora Z. Sobotky ze Solek Group v regionu La Leyda u přístavu San Antonio. Kapacita této solární elektrárny, která se nachází ve výstavbě, bude 95 MWh, což je více než má největší solární elektrárna v ČR. Rozkládá se na ploše 120 hektarů, kde bude osázeno více než 153 tisíci fotovoltaických panelů. Množství elektřiny, které vyrobí za rok, bude stačit na pokrytí roční potřeby 23 tisíc domácností. Jde zároveň o největší projekt české společnosti v Chile. Na místě se ministr J. Síkela setkal s náměstkyní ministra hospodářství Javierou Petersenovou a také se starostkou San Antonia Constanzou Lizana a zástupci dalších institucí. Solek Group také plánuje výstavbu velkého bateriového úložiště v Chile s kapacitou 400 MWh a má zájem rozvíjet projekty zeleného vodíku. Rozpracován je projekt zeleného vodíku pro využití v přístavu San Antonio.

Chile ukazuje, že i s rychlým růstem obnovitelných zdrojů je možné stabilizovat síť a udržet spolehlivost dodávek, a to i vybudováním velkých bateriových skladovacích zařízení. V tomto smyslu pro nás může být inspirací,“ řekl ministr Síkela přítomným českým i místním novinářům.

Druhý den návštěvy ministr J. Síkela inauguroval Podnikatelské fórum na Obchodní komoře Santiago (CCS), přičemž předtím se setkal s prezidentkou CCS Marií Tresou Vidal, se kterou hovořil na téma podpory rozvoje vzájemného obchodu.

Hlavním bodem programu ministra J. Síkely v Chile bylo setkání s ministrem energetiky D. Pardow, s nímž byly projednány otázky rozvoje obnovitelných energií v ČR a také v Chile, mimo jiné se zvláštním zřetelem k výzvám týkajícím se rozvoje přenosové soustavy a skladování elektrické energie, dekarbonizace a energetické bezpečnosti.

Setkání s ministrem zahraničních věcí Alberto van Klaverenem se soustředilo na vzájemnou na bilaterální agendu s důrazem na letošní oslavy 100. výročí navázání diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi. Dalšími tématy byla ruská agrese na Ukrajině, problematika migrace v Evropě a v Latinské Americe a její dopady v obou zemích a regionech, podpis a aplikace Pokročilé rámcové dohody mezi Chile a EU a také její ratifikace (Chile očekává ratifikaci v druhé polovině roku 2024, protože dohoda musí být projednána v několika výborech obou sněmoven parlamentu) a potřeba dále prohlubovat vazby mezi Latinskou Amerikou a Evropou jako spolehlivými partnery, kteří respektují a hájí stejné hodnoty. V rámci setkání s ministrem zahraničních věcí Chile ministr J. Síkela oficiálně oznámil rozhodnutí vlády ČR poskytnout Chile humanitární pomoc ve výši 2 milionů korun (více než 85 tisíc amerických dolarů) na rekonstrukci infrastruktury zničené po nedávných požárech v regionu Valparaíso.

V rámci pobytu v Chile ministr J. Síkela navštívil Národní energetické centrum. V rámci tohoto setkání jednal s vysokými představiteli CEN – prezidentem J. C. Olmedem a výkonným ředitelem Ernestem Huberem o detailech řízení provozu chilské energetické sítě a fungování přenosové soustavy. Ministr si mohl prohlédnout moderní operační středisko a vyměnit si názory na fungování centra a výzvy, které je potřeba při řízení národní energetické soustavy řešit. Přítomni byli i zástupci ČEPS, kteří měli příležitost projednat s chilskými partnery specifické otázky společného zájmu.

Část delegace, která doprovázela ministra J. Síkelu, měla separátní jednání na ministerstvu těžebního průmyslu. VŘ ekonomické sekce Petr Doškář se v doprovodu dalších členů delegace setkal s ředitelem důlních politik Carlosem Silvou a vyměnili si názory na aktuální otázky rozvoje těžebního průmyslu v obou zemích.

Na závěr pan ministr J. Síkela poskytl rozhovor nejvýznamnějšímu místnímu deníku El Mercurio a vystoupil na společenském podniku uspořádaném na velvyslanectví ČR pro chilské partnery.

Návštěva byla hodnocena jako velmi úspěšná, naplnila očekávání české strany a celá řada námětů bude postupně rozpracována v rámci dalšího prohloubení bilaterální česko-chilské spolupráce.

Galerie


Ministr průmyslu a obchodu J. Síkela v Chile


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688