ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  19.03.2024 12:00:00

Otázky a odpovědi k doporučení o opatřeních pro boj proti padělání a posílení vymáhání práv duševního vlastnictví

Otázky a odpovědi týkající se doporučení o opatřeních k boji proti padělání

Proč je toto doporučení nezbytné?

Komise přijímá opatření v reakci na rostoucí hrozby padělání a pirátství, které představují významná rizika pro inovace, investice a ekologickou transformaci na jednotném trhu. Vzhledem k tomu, že padělané výrobky představovaly v roce 2019 téměř 6 % veškerého dovozu do EU, což představuje 119 miliard EUR, dopad na hospodářství je značný, což způsobuje narušení podniků, nestabilitu pracovních míst a hospodářské ztráty evropských podniků, zejména malých a středních podniků, v EU.

Kromě hospodářských důsledků ohrožuje padělání také bezpečnost spotřebitelů, veřejné zdraví a životní prostředí. Cílem doporučení je řešit tyto mnohostranné výzvy posílením prosazování práv duševního vlastnictví a bojem proti padělkům a pirátství v EU a zvýšením úsilí všech příslušných aktérů, včetně veřejných orgánů, nositelů práv a poskytovatelů zprostředkovatelů.

V čem doporučení spočívá?

Doporučení, známé také jako soubor nástrojů proti padělání, sestává ze strategických iniciativ zaměřených na boj proti padělání a posílení vymáhání práv duševního vlastnictví. Zabývá se problémy padělání a pirátství prostřednictvím nástrojů a doporučení v pěti klíčových oblastech:

  1. Podpora spolupráce, koordinace a sdílení informací.
  2. Pokrok v postupech vymáhání práv duševního vlastnictví.
  3. Přizpůsobení postupů v oblasti duševního vlastnictví umělé inteligenci a virtuálním světům.
  4. Poskytnout malým a středním podnikům nástroje k lepší ochraně jejich nehmotných aktiv.
  5. Podpora informovanosti, odborné přípravy a vzdělávání v oblasti duševního vlastnictví mezi všemi příslušnými zúčastněnými stranami.

Komu je doporučení určeno?

Doporučení je určeno členským státům, včetně orgánů dozoru nad trhem, celních orgánů, policie a státních zastupitelství. Týká se rovněž hospodářských subjektů v EU, zejména držitelů práv a poskytovatelů zprostředkovatelských služeb, jako jsou tržiště, poskytovatelé sociálních médií, poskytovatelé dopravních a logistických služeb, poskytovatelé platebních služeb a poskytovatelé doménových jmen. Doporučení se rovněž zabývá malými a středními podniky. V neposlední řadě doporučení vyzývá orgány a agentury EU, zejména úřad EUIPO, aby zvyšovaly povědomí a přijaly opatření zaměřená na podporu provádění a dalšího monitorování doporučení.

Jak doporučení řeší on-line padělání a pirátství?

Doporučení zdůrazňuje novinky, které akt o digitálních službách přináší proti nezákonnému obsahu, jako je padělání a pirátství. Vyzývá rovněž všechny zúčastněné strany, aby se zapojily do procesu modernizace memoranda o porozumění týkajícího se prodeje padělaných výrobků na internetu v souladu s aktem o digitálních službách.

Vybízí držitele práv, kteří jsou signatáři memoranda o porozumění a splňují kritéria stanovená v aktu o digitálních službách, aby požádali o status důvěryhodného oznamovatele, čímž posiluje jejich úlohu při identifikaci nezákonného obsahu online. Rovněž vybízí hospodářské subjekty, zejména poskytovatele zprostředkovatelských služeb, aby k odhalování padělaného a pirátského zboží a obsahu online používaly systémy UI, jako jsou automatizované systémy rozpoznávání obsahu.

Jak doporučení posílí spolupráci a sdílení informací mezi příslušnými zúčastněnými stranami?

Doporučení vybízí všechny příslušné zúčastněné strany, aby zlepšily svou spolupráci a sdílení informací, například tím, že určí jednotné kontaktní místo pro témata související s prosazováním práv duševního vlastnictví a využijí dostupné komunikační nástroje, jako je portál pro prosazování práv duševního vlastnictví (IPEP), který vyvinul úřad EUIPO.

Na soukromých stránkách se signatáři memoranda o porozumění o prodeji padělaného zboží a další hospodářské subjekty, včetně držitelů práv, on-line tržišť, sociálních médií, dopravy a logistických nebo platebních služeb, vyzývají, aby se aktivně podíleli na modernizaci memoranda o porozumění o prodeji padělaného zboží, aby bylo vhodné pro daný účel v novém digitálním a právním prostředí. Kromě toho jsou poskytovatelé sociálních médií, dopravy, plateb a doménových jmen vybízeni, aby posílili spolupráci a řídili se zjištěnými osvědčenými postupy s cílem zabránit zneužívání jejich služeb a posílit boj proti padělkům a pirátství.

Pokud jde o veřejnost, je třeba do boje proti padělání zapojit všechny příslušné subjekty, což rovněž znamená poskytnout orgánům dozoru nad trhem správné dovednosti a zdroje ke spolupráci při plnění tohoto úkolu tím, že budou při vyšetřování identifikovat výrobky porušující práva duševního vlastnictví a sdílet informace o údajných padělcích.

Jak doporučení posílí prosazování práv duševního vlastnictví?

Doporučení se zaměřuje na řadu oblastí, včetně řešení rozdílů v trestních sankcích za závažné trestné činy v oblasti duševního vlastnictví mezi členskými státy, zefektivnění postupů vymáhání prostřednictvím širšího využívání alternativního řešení sporů a dynamických soudních zákazů, aby byly účinnější.

Doporučení vybízí členské státy, aby zajistily, že v souvislosti s řízením o prosazování práv duševního vlastnictví budou moci nositelé práv obdržet příslušné informace týkající se subjektů porušujících práva duševního vlastnictví a odpovídající náhradu škody s cílem nahradit skutečnou způsobenou újmu, včetně náhrady škody s represivní funkcí. Posiluje rovněž spolupráci a sdílení informací mezi všemi příslušnými donucovacími orgány. To rovněž znamená prozkoumat způsoby, jak zajistit rychlejší, levnější a ekologičtější skladování a ničení zboží porušujícího právo.

Jak doporučení přizpůsobí postupy v oblasti duševního vlastnictví umělé inteligenci a virtuálním světům?

Cílem doporučení je zvýšit povědomí o nových technologiích, podporovat osvědčené postupy a vyzdvihnout příležitosti, které tyto technologie nabízejí. To znamená doporučit používání technologie blockchain a digitálního pasu výrobku s cílem zvýšit sledovatelnost dodavatelských řetězců autentických výrobků. Doporučení navrhuje používání systémů rozpoznávání obsahu a strojového učení k odhalování padělaných a pirátských výrobků na internetu. Komise se zaměří na ochranu a dodržování práv duševního vlastnictví ve virtuálních světech a dalších on-line prostředích a zahájí dialog se zúčastněnými stranami s cílem sledovat a řešit možné výzvy v oblasti ochrany ochranných známek a průmyslových vzorů ve virtuálních světech.

Doporučení uznává výzvy, s nimiž se potýkají malé a střední podniky při zvládání složitosti systémů UI, a vyzývá průmysl a odborníky, aby podpořili zavedení kontrolního seznamu pro malé a střední podniky, který nabídne poznatky a pokyny ohledně používání systémů UI, aniž by byla ohrožena jejich nehmotná aktiva.

Jak budou mít malé a střední podniky z doporučení prospěch?

Doporučení vyzývá malé a střední podniky a členské státy, aby se zapojily do nového poukazu na prosazování práv duševního vlastnictví v rámci Fondu pro malé a střední podniky, který provádí úřad EUIPO. Tento nový poukaz na vymáhání umožňuje malým a středním podnikům získat počáteční odborné poradenství ohledně toho, jak vymáhat svá práva duševního vlastnictví a jak se vyhnout porušování práv duševního vlastnictví ostatních.

Doporučení rovněž vybízí malé a střední podniky, aby využívaly připravovaný soubor nástrojů pro prevenci kybernetických krádeží, který bude obsahovat školicí a osvětové materiály a vybaví malé a střední podniky nástroji na obranu před kybernetickými útoky. Očekává se, že soubor nástrojů bude zveřejněn v první polovině roku 2024.

Kromě toho vyzývá průmysl a odborníky, aby dále podporovali Komisi v jejím úsilí poskytnout malým a středním podnikům kontrolní seznam umělé inteligence, který jim poskytne cenné poznatky, pokyny a strategie na ochranu jejich nehmotných aktiv a zajistit odpovědné využívání systémů UI v podnikatelském prostředí EU.

Jak je cílem doporučení zlepšit boj proti trestným činům v oblasti duševního vlastnictví páchaným zločineckými organizacemi?

Vzhledem k tomu, že neexistuje harmonizovaný přístup EU k trestním sankcím v této oblasti, doporučení vybízí členské státy, aby znovu posoudily, zda jsou dostupné trestní sankce za nejzávažnější formy úmyslného padělání a pirátství spáchané v komerčním měřítku zločineckými organizacemi stanoveny na odpovídající úrovni. To znamená ověřit, zda jsou stávající sankce stanovené na vnitrostátní úrovni dostatečně přísné, aby měly odrazující účinek.

Členské státy se rovněž vyzývají, aby v souladu s platnými pravidly prováděly finanční vyšetřování trestných činů souvisejících s právy duševního vlastnictví a aby uplatňovaly vyšetřovací strategii „sledování peněz“, kdykoli je to možné a vhodné. Členské státy se rovněž vyzývají, aby zajistily úplnou nebo částečnou specializaci útvarů odpovědných za vyšetřování a stíhání trestných činů souvisejících s právy duševního vlastnictví ve svých příslušných donucovacích orgánech a státních zastupitelstvích.

Jak je cílem doporučení podporovat povědomí o duševním vlastnictví a vzdělávání v oblasti duševního vlastnictví?

Doporučení prosazuje vzdělávání v oblasti práv duševního vlastnictví ve vnitrostátních učebních osnovách na školách a univerzitách a zajišťuje, aby současní i budoucí inovátoři byli informováni o tom, jak chránit a prosazovat svá práva duševního vlastnictví. Kromě toho se doporučuje, aby všem vnitrostátním orgánům, které se zabývají paděláním, poskytovaly odborné vzdělávání v oblasti duševního vlastnictví s cílem umožnit jim identifikovat činnosti porušující práva duševního vlastnictví a bojovat proti nim.

Jak bude Komise sledovat dopad tohoto doporučení?

Komise bude spolu se Střediskem úřadu EUIPO pečlivě sledovat dopad a účinky tohoto doporučení. Členské státy se vyzývají, aby Komisi na požádání podaly zprávu o opatřeních přijatých k řešení těchto doporučení. Středisko úřadu EUIPO se dále vyzývá, aby přijalo konkrétní opatření s cílem pomoci dále provádět doporučení v úzké spolupráci s Komisí a příslušnými zúčastněnými stranami, a to i prostřednictvím svých zavedených sítí.

Nejpozději tři roky po přijetí doporučení Komise posoudí, zda jsou zapotřebí dodatečná opatření na úrovni EU s přihlédnutím k: i) technologický vývoj; II) výsledek probíhající navazující studie o uplatňování směrnice 2004/48/ES; a iii) jakýkoli dopad, který mohlo mít provádění nařízení (EU) 2022/2065 a doporučení 2023/1018 na prosazování práv duševního vlastnictví a boj proti padělání a pirátství.

Pro více informací

Doporučení k boji proti padělání

Tisková zpráva o doporučení o boji proti padělání

Informativní přehled o doporučení pro boj proti padělání

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688