skoda-auto.cz (Škoda auto)
Auto Moto  |  08.03.2024 11:00:00

Newsletter pro zaměstnance a obyvatele okolí závodu Škoda Auto Kvasiny 1/2024 (video)

Milé čtenářky, milí čtenáři,

začátek roku 2024 přinesl do závodu v Kvasinách spoustu nového. V první řadě jsme úspěšně završili projekt, na který jsme se intenzivně připravovali – spustili jsme sériovou výrobu nové generace modelu Kodiaq. A protože tento vůz přináší řadu technologií včetně pokročilého plug-in hybridního ústrojí, museli jsme provést mnohé úpravy. Od nového vozu si hodně slibujeme, ostatně pokud máte zájem, můžete se díky odkazu otištěnému v tomto vydání sami virtuálně podívat přímo na linku.

Druhou zásadní novinkou pro letošní rok bude spuštění výroby modernizovaného vozu Octavia, nejprodávanějšího modelu značky Škoda. Kvůli tomu jsme také otevřeli nové školicí středisko, které usnadní zvyšování kvalifikace našich zaměstnanců. Kvasiny se dlouhodobě řadí mezi nejmodernější závody v celém koncernu a jsem pevně přesvědčen, že všechny změny jsou zárukou dlouhodobé zaměstnanosti i prosperity jak podniku, tak širokého regionu. Nezapomínáme samozřejmě ani na rozvoj našeho okolí. Zvlášť velkou radost mám z podpory dětí a mládeže a jejich vzdělávání. Ještě před koncem roku jsme v závodě přivítali žáky z místních 9. tříd, abychom jim předvedli nejnovější technologie a třeba je inspirovali ke studiu technických oborů.

Přeji vám inspirativní čtení

Miloš Halbich
vedoucí závodu Škoda Auto v Kvasinách

Halbich-ret

Výroba nového SUV Kodiaq v závodě Škoda Auto v Kvasinách již probíhá

Vrcholné SUV značky Škoda si vyžádalo investice do modernizace a přípravy montáže. Vůz má k dispozici pět typů pohonných jednotek včetně pokročilé plug-in hybridní verze.

Nový Kodiaq se bude vyrábět na stejné výrobní lince jako první generace. Škoda Auto investovala 49 milionů eur (1,2 mld. ) do modernizace výrobní linky a svařovny, aby výrobu v závodě Kvasiny ještě lépe připravila na budoucnost. Součástí úprav je také zajištění podmínek pro výrobu verze s novým plug-in hybridním pohonem, umožňujícím dojezd více než 100 km jen na elektřinu. Přestavba se dotkla celé linky.

Přesunem výroby nového modelu Superb do Bratislavy získal závod Kvasiny dodatečné výrobní kapacity pro úspěšná SUV. Díky tomu lze produkci navýšit o celkem 150 000 modelů SUV Karoq a Kodiaq za rok. Dle plánů má každým dnem sjíždět z výrobní linky až 410 vozů Kodiaq. Dalším přínosem bude zařazení nejžádanějšího vozu v nabídce značky Škoda – modernizované řady Octavia – do výrobního programu v Kvasinách.

Podívejte se, jak probíhá výroba a výstupní kontrola SUV Škoda Kodiaq nové generace.

Nové školicí středisko v Kvasinách rozšíří vzdělávání o robotice a automatizaci

S přesunem výroby modelu Octavia do Kvasin v polovině roku 2024 se společnost Škoda Auto v místním závodě intenzivněji zaměřuje na zvýšení kvalifikace zaměstnanců.

Do nejmodernějšího vybavení školicího střediska bylo investováno přibližně 1 milion eur (25 milionů korun). Dvě učebny slouží k pokročilé teoretické výuce a tři robotická pracoviště k praktickým cvičením. Vzdělávací obsah z nabídky Škoda Academy se zaměří na robotiku a tzv. programovatelné logické automaty, tedy znalosti, jejichž význam se s nadcházejícím zahájením výroby modelu Octavia bude zvyšovat. Nové prostory umožní realizovat školení od vstupní úrovně pro nové zaměstnance až po pokročilé kurzy na odborné úrovni pro mistry. Výroba modelu Octavia bude v kvasinském závodě zahájena v létě 2024.

Škoda Auto otevřela nové školící středisko v Kvasinách

„Zvlášť velkou radost mám z podpory dětí a mládeže a jejich vzdělávání.“


Miloš Halbich, vedoucí závodu Škoda Auto v Kvasinách


Zaměstnanecké sbírky pomáhají

Čtvrté kolo projektu Zaměstnaneckých sbírek Škoda Auto bylo zahájeno. Pomoc je ojedinělá jak rozsahem a prostředky, tak financováním na pět let.

Zaměstnanci mají možnost volby jedné či více organizací, kterým chtějí zasílat finanční pomoc, automobilka částku zdvojnásobí. Instituce působí celorepublikově i na Rychnovsku. Zde byla vybrána organizace Domácí hospic Setkání, který si pro příští období stanovil prioritu zajištění wellbeingu, tedy komplexní emoční a duševní vyrovnání během paliativní péče. Druhým příjemcem je Centrum Orion s projektem pro zvýšení diverzity a inkluze v oblasti péče o hendikepované. Od roku 2014 se s podporou vedení automobilky a Odborů KOVO vybralo přes 70 milionů korun.

90138-klein_ec8cef83

Nové vybavení pro školy

Představitelé Královéhradeckého kraje a Nadačního fondu Škoda Auto podepsali memorandum o spolupráci s cílem podpořit inovace ve vzdělávání.

Prvním příkladem je pořízení špičkového kolaborativního robota GoFa od společnosti ABB pro studenty Krkonošského gymnázia. Ti robota při oficiálním oznámení polupráce mezi krajem a Nadačním fondem Škoda Auto představili a předvedli, co se již naučili naprogramovat. Robot bude sloužit i dalším školám a kroužkům.

Kvasiny2_3bde80f7

KRÁTCE

Dny techniky

Závod Kvasiny uspořádal na konci loňského roku akci Dny techniky, která přibližuje žákům technické obory a usnadňuje volbu středoškolského studia. Během workshopů se žáci 9. ročníků místních základních škol seznámili s technickými novinkami a zároveň měli možnost si řadu činností sami vyzkoušet. Vedle 3D tisku a použití tzv. 3D pera viděli virtuální svařování či počítačovou simulaci nastavování vozu ve výrobě. Během tří dnů se v Kvasinách vystřídali žáci a pedagogové z mnoha škol z Rychnovska.

Seriál Minuty z výroby

Škoda Auto připravila sérii videí o výrobě vozu Kodiaq. První díl ukazuje vznik karoserie vozu Kodiaq s přesnými svary a lepením , což zajišťuje vysokou pevnost.


Očima talentů

Daniel Hoffman, projektový koordinátor výroby vozů

Daniel Hoffman má v závodě Kvasiny ojedinělou pozici – jako asistent vedoucího závodu musí mít přehled o všech aktivitách. Na sekretariátu vedení začínal během roční stáže.

Co vás vlastně přivedlo ještě jako vysokoškolského studenta do Kvasin?
K autům a motocyklům a vůbec všemu, co bylo technicky zajímavé, jsem měl blízko odmalička. Během studia střední průmyslové školy jsem se věnoval jak IT, tak strojařině. S příchodem maturity jsem se začal orientovat právě na počítačové technologie, protože v nich jsem spatřoval budoucnost, což dnes vidím jako správné rozhodnutí. Následovalo pět let na vysoké škole v Hradci Králové v oboru IT a management. Ke konci školy jsem hledal uplatnění a naskytla se pozice v Kvasinách, právě jako výpomoc na sekretariátu. A už jsem tu zůstal (úsměv).

Jak vypadá váš obvyklý pracovní den?
Řídím se kalendářem vedoucího závodu, takže každé pondělí začíná vše nanovo a každý den je od začátku do konce rozdílný. Svému vedoucímu pomáhám s přípravou podkladů na jednání, dohledem nad projekty, to je řekněme denní agenda. Další aktivitou je zajišťování návštěv. Týká se to i větších akcí, jako jsou například pravidelná setkání mistrů za účasti CEO Klause Zellmera. Kolem toho je spousta věcí k zařizování.

Podílíte se také na některých činnostech přímo souvisejících s výrobou?
Věnuji se i dílčím projektům, například díky tomu, že mám blízko k IT, jsem byl při zrodu zavádění Office 365 do firmy, spolupracuji na zavedení kamerových systémů ve výrobě. Systém bude sloužit ke kontrole prováděných operací, aby v případě vzniku chyby se co nejdříve odhalila a odstranila. Zvýší se tím kvalita výroby a sníží náklady.

Jak vás zaměstnává příprava převzetí výroby bestselleru značky Škoda, modelu Octavia?
To je vedle současného spuštění výroby nové generace modelu Kodiaq zásadní projekt pro letošní rok. Vznikly kvůli tomu nové plochy pro zajištění logistiky, abychom zvládli výrobu v požadovaném objemu na montážní lince 1. Souvisí s tím i příprava zařízení na lince.

To zní jako velmi pestrá práce…
Je hodně kreativní, je třeba mít přehled o všech podstatných činnostech, znát principy výroby a chod závodu či produkční data.

Takže jste jako „ajťák“ ve výrobě spokojený?
Dnešní výroba automobilů už dávno není taková, jako bývala. Lidé mají zkreslené představy a pak jsou u nás překvapeni, jak vypadá výrobní hala, a jaké pokročilé technologie používáme, včetně průmyslu 4.0 či internetu věcí. Kde jinde by se přitom měly využít než ve výrobě automobilů? Aktuální trend umělé inteligence nám nahrává do karet. Proto bych řekl, že je tato oblast lákává nejen pro strojaře, ale právě i pro lidi se zájmem o počítačovou techniku a moderní technologie. Ostatně každý se může přesvědčit sám, všechny zvu na naše organizované prohlídky!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688