Export (export.cz)
Export  |  08.03.2024 12:20:00

Chorvatsko potřebuje nový rozvojový cíl. Takové je doporučení zahraničních investorů

Asociace zahraničních investorů v Chorvatsku představila další, v pořadí již sedmé vydání tzv. Bílé knihy s titulem „Konkurenceschopnost Chorvatska po dokončení evropského integračního procesu: Nová kapitola“. Bílá kniha 2024 byla vypracována pod vedením uznávaného ekonomického analytika Velimira Šonje ze společnosti Arhivanalytics. Chorvatsko podle něho potřebuje nový ambiciózní národní rozvojový cíl, jedině tak země může dosáhnout 90 % průměrné úrovně EU, což je cílem aktivit Asociace.

Vstup do eurozónyChorvatsko za sebou, nyní potřebuje nový rozvojový cíl. Foto: Shutterstock

Bílá kniha 2024 představuje zásadní pohled zahraničních investorů na jejich roli v ekonomice a na podmínky pro investování v Chorvatsku. Letošní vydání kromě makroekonomické analýzy obsahuje 43 doporučení adresovaných vládním orgánům.

Loňským vstupem do eurozóny a do Schengenského prostoru Chorvatsko uzavřelo svou cestu euro-integrace. Nadcházející vstup do OECD bude jedinečnou příležitostí otevřít novou kapitolu rozvoje země. Asociace zahraničních investorů v Chorvatsku (FIC) vyjadřuje přesvědčení, že se Chorvatsko může v blízké budoucnosti stát jednou z nejatraktivnějších investičních destinací, což je důležitá informace i pro české podnikatele a investory.

VÝZNAM INVESTIC PRO EKONOMIKU

Zahraniční investoři jsou pro Chorvatsko velmi důležití, zaměstnávají téměř 50 % celkových pracovníků, dosahují asi 60 % celkového zisku a 62 % celkových investic. Chorvatsko si dnes stojí i podle daňové konkurenceschopnosti poměrně pevně a proto také vláda odmítla jedno ze zmíněných 43 doporučení Bílé knihy, které odkazuje na návrh snížit daň z příjmu právnických osob pro velké společnosti ze současných 18 % na 15 % (pro menší firmy na 10 %). Díky nadprůměrnému hospodářskému růstu v loňském roce Chorvatsko dosáhlo 75 % úrovně vývoje průměru EU.

Mění se i sektorová struktura přímých zahraničních investic do Chorvatska z tradičního sektoru cestovního ruchu a strojírenství. Země zaznamenává potřebné investice do oblasti digitalizace (patenty, licence, software, věda a výzkum), informačních a komunikačních technologií, ultrarychlého internetu, ale také do železniční dopravy a infrastruktury nebo zemědělství. Jsou to oblasti, kam investují i čeští investoři.

DOPORUČENÍ BÍLÉ KNIHY

Mezi 43 doporučeními Bílé knihy je kladen důraz na silnější přilákávání investic do oblastí s vysokou přidanou hodnotou, které následně generují vyšší mzdy a mají přímý dopad na růst exportu. Prosazuje se také důraz na rychlejší přechod mladých lidí do světa práce a delší doba pro nabytí potřebných zkušeností, či zpřísnění podmínek pro předčasný odchod do důchodu. Jedním z doporučení je také podpora soukromých investic do zdravotní a sociální péče vzhledem k nepřímým dopadům na vyšší míru zaměstnanosti žen. Asociace dále navrhuje zavedení individuálních daňových úlev do ročního výpočtu daně z příjmu pro náklady na celoživotní vzdělávání, profesionalizaci a depolitizaci v řízení státních podniků.

Počet chorvatských společností vlastněných zahraničním kapitálem neustále roste, nyní má Asociace 27 členů, kteří se řadí mezi 100 nejlepších chorvatských společností. Je důležité, že si ekonomové uvědomují, že do budoucna Chorvatsko nemůže spoléhat na evropské prostředky, ale že musí vytvářet takové podmínky, aby do Chorvatska přicházely kvalitní zahraniční investice. Tak může chorvatská ekonomika dlouhodobě generovat růst.

Kontakty:

Foreign Investor Council (FIC), Petrijnska 3, 10000 Zagreb, Mr. Burak Baykan, President, Mr. Tomislav Šlat, Secretary General, tel.: +385 91 312 0208, e-mail: office@ficc.hr.

Celou Bílou knihu 2024 najdete v příloze tohoto článku na webu Velvyslanectví ČR v Záhřebu.

Josef Dvořáček, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Záhřebu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688