AK ČR (akcr.cz)
Zemědělství  |  05.03.2024 00:00:00, aktualizováno 06.03.2024 19:55:27

Zemědělci vyjedou s těžkou technikou protestovat 7. března. Prahu obklopí ze všech směrů

Několik set traktorů a další zemědělské techniky vyrazí v dopoledních hodinách 7. března do Prahy. Zemědělci chtějí protestními jízdami upozornit na problémy, které vláda přes opakované výzvy nevládních organizací jako Agrární komora České republiky či Zemědělský svaz České republiky neřeší. Tyto organizace, společně s dalšími jako Společnost mladých agrárníků ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků, ale i Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje, sdružující většinu zemědělců v Česku proto vyzvaly nejen své členy, ale i všechny zemědělce, potravináře, chovatele, pěstitele a další, aby se sjednotili bez ohledu na velikost podniku nebo výrobní zaměření a připojili se k protestům proti vládě. Jízdy Prahou vyvrcholí demonstrací před sídlem Úřadu vlády ČR ve Strakově akademii ve 12 hodin.

„V tuto chvíli je důležité, abychom byli jednotní, abychom mluvili stejným a jasným hlasem. Teď nejde o politiku, jde o budoucnost zemědělství v České republice. Situace v tuzemském agrárním sektoru není dobrá a neustále se zhoršuje. Přes osobní snahu ministra zemědělství Marka Výborného se nepodařilo vyjednat v rámci pětikoalice zásadní posun v našich prioritách, které by našim chovatelům a pěstitelům skutečně pomohly. Řada zemědělců již reagovala na naši výzvu ke sjednocení a přidávají se další organizace včetně části zemědělců z Asociace soukromého zemědělství ČR. Prosíme také obyvatele Prahy, dalších menších a velkých měst, ale i řidičů na příjezdových trasách o trpělivost, naším cílem není znepříjemňovat život lidem, ale upozornit na dlouho neřešené problémy zemědělců. Když dva roky chybí politická vůle vládnoucí pětikoalice, musíme si o pomoc říct veřejně,” říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

O protestních akcích proti vládě rozhodlo představenstvo a dozorčí rada Agrární komory ČR a představenstvo a kontrolní komise Zemědělského svazu v pondělí 4. března. Vzhledem k neřešení aktuální situace, pasivnímu přehlížení předkládaných požadavků, uvalování dalších povinností a neustálému neplnění slibů odsouvající pomoc za další a další časový horizont zasáhla krize sektoru zemědělce všech forem, velikostí, členy i nečleny hospodařící v úrodných i v podhorských oblastech, a protesty proto podporují také další nevládní organizace. Je potvrzeno i to, že na Prahu vyrazí rovněž zemědělci, kteří nejsou nikde organizováni a akci podpoří jako zásadní možnost vyjádřit nesouhlas s politikou české vlády. Hlavní část protestních akcí se uskuteční v Praze, uspořádání dalších akcí v regionech je na krajských a okresních organizacích Agrární komory ČR či Zemědělského svazu ČR.

Trasy protestních jízd Prahou 7. března 2024 najdete ZDE.

Co chtějí protestující zemědělci?

  1. Splnění slibu vlády z 8. 6. 2022 na spuštění programu na podporu zaměstnanosti na venkově formou slevy na sociálním pojištění.
  2. Splnění slibu vlády z 8. 6. 2022 na navrácení národních dotací na úroveň roku 2022 ve výši 5 miliard korun.
  3. Snížení daně z nemovitých věcí na zemědělskou půdu na úroveň roku 2023 nebo nezdaňování evropských dotací, což pomůže snížit náklady v době propadajících se cen.
  4. Aktivní řešení přebytku základních zemědělských komodit na evropském trhu, a to omezením dovozů ze třetích zemích, podporou exportu z Evropské unie a větší spotřebou v rámci obnovitelných zdrojů energie.
  5. Plné kofinancování, stejně jako v ostatních zemích Evropské unie, záchranného balíčku na rok 2024, který připravuje Evropská komise a jeho vyplacení co nejrychleji všem zemědělcům na hektar obilovin.

Proč zemědělci považují přístup české vlády za zklamání?

Kontakt pro média:
Agrární komora České republiky
tisková mluvčí Barbora Pánková
tiskove@akcr.cz, pankova@akcr.cz
tel.: 721 306 431

Agrární komora České republiky
Sdružuje většinu podnikatelů v zemědělství, lesnictví a potravinářství. Prosazuje a obhajuje oprávněné zájmy svých členů už třicet let. Její členové produkují přes 80 procent veškerých komodit a obhospodařují více než 1,4 milionu hektarů zemědělské půdy. AK ČR má téměř tři tisíce členů, což zahrnuje kolem tisíce soukromě hospodařících rolníků, a zbytek tvoří zemědělské organizace. V tomto počtu nejsou zahrnuti členové 32 profesních svazů, sdružení a unií, v nichž se příslušnost podnikatelů překrývá a které rovněž sdružuje AK ČR.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688