amsp.cz (AMSP)
Daně a účetnictví  |  25.02.2024 14:00:00

Zpravodaj AMSP ČR - Návrh na roční odpuštění záloh sociálního pojištění pro začínající podnikatele předložila sněmovně jako tisk 630 skupina koaličních poslanců

Zpravodaj AMSP ČR2024/02

PRÁVNÍ A DAŇOVÉ INFORMACE

Návrh na roční odpuštění záloh sociálního pojištění pro začínající podnikatele předložila sněmovně jako tisk 630 skupina koaličních poslanců. OSVČ zahajující poprvé podnikání nebo nepodnikající posledních pět let by nemuseli v prvním roce činnosti odvádět zálohy, ale mohli by doplatit celou sumu až dodatečně v rámci vyúčtování (více ZDE). Návrh byl nyní zaslán vládě k posouzení. Stanovisko AMSP ČR je příznivé. Nevidíme však žádnou logiku ve stanovené lhůtě pěti let mezi jednotlivými počátky podnikání. Považujeme ji za zbytečnou, pokud by nějaká podle zákonodárce musela být, není důvod, proč by nemohlo jít o podstatně kratší časové období.

Odpočet DPH u automobilů od ledna 2024: Generální finanční ředitelství vydalo informaci k uplatňování DPH u vybraného osobního automobilu od 1.1.2024. Dle novelizovaného znění § 72 ZDPH lze u pořízení vybraného osobního automobilu jako dlouhodobého majetku plátce, uplatnit odpočet daně na vstupu maximálně ve výši 420 000 , je-li základem daně částka 2 000 000 a vyšší. To znamená, že pořídí-li plátce jako dlouhodobý majetek vybraný osobní automobil v hodnotě 3 000 000 + DPH ve výši 630 000 a tento automobil bude používat zcela pouze pro účely zakládající plný nárok na odpočet, lze uplatnit odpočet daně na vstupu pouze ve výši 420 000 . Analýzu nového uspořádání kolem automobilů naleznete ZDE.

Pro zájemce o podnikání spojené s kryptoprůmyslem může být důležitou informací, že do mezirezortního připomínkového řízení míří novela zákona o platebním styku. Jejím cílem je zlepšit možnosti přístupu podnikatelů z této oblasti k bankovním službám. Více ZDE.

Ústavní soud potvrdil důvěrnost vztahu klienta a advokáta, když vyložil a jednoznačně definoval nepřípustnost snahy narušovat zákonem uloženou povinnost mlčenlivosti advokáta, která zaručuje, že všechny skutečnosti a informace, které si advokát a klient navzájem sdělí, zůstanou důvěrné. Více ZDE.

Judíkát o nevymáhání pohledávky. Nejvyšší soud zpřesnil výklad okolností, které ovlivňují rozhodování o tom, zda vymáhat či nevymáhat pohledávku. Detaily k věci ZDE.

Pro vlastníky bytů: Podnájem vzniká na základě podnájemní smlouvy uzavřené mezi nájemcem a podnájemcem. Pronajímatel není smluvní stranou podnájmu. Pokud tedy podnájemce poruší své povinnosti, je odpovědný nájemci. A nájemce je ten, kdo za podnájemce odpovídá pronajímateli. Poškodí-li podnájemce zařízení bytu, bude pronajímatel požadovat nápravu po nájemci. Další detaily ZDE.

Novela zákoníku práce: Ručení za mzdy ve stavebnictví. Dle novely zákoníku práce je dodavatel odpovědný za mzdy, platy a odměny zaměstnanců subdodavatele v rozsahu, v němž se podíleli na smluvním plnění pro dodavatele. Tato odpovědnost se vztahuje až do výše minimální mzdy. Platí i pro agentury práce. Detaily ZDE.

 

Celý zpravodaj můžete stáhnout ZDE

 

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

AMSP ČR sdružuje od roku 2001 na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky, živnostníky i spolky. Je hlavním reprezentantem nejširšího podnikatelského segmentu v ČR, vedle legislativy, exportu, inovací, vzdělávání a financování MSP se zaměřuje na rodinné firmy, řemeslníky, začínající podnikatele, lokální producenty a pěstitele, malé obchodní a gastro provozovny, podnikatele 55+, ženy v podnikání a podnikatele na venkově.

Více informaci na: www.amsp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688