mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  23.02.2024 17:15:00

Připravované projekty spolupráce s ukrajinskou Dněpropetrovskou oblastí

Připravované projekty spolupráce s ukrajinskou Dněpropetrovskou oblastí

23.02.2024 / 17:07 | Aktualizováno: 23.02.2024 / 17:15

Zapojení české expertízy v oblastech zdravotnické péče, vodního hospodářství, dopravní konektivity, energetiky či sociálního bydlení je v Dněpropetrovské oblasti žádané. Neméně zajímavý segment pro spolupráci skýtá rozvoj průmyslového potenciálu regionu prostřednictvím českých strojírenských technologií. Klíčovým faktorem úspěchu jsou však zdroje financování těchto projektů.

Do ukrajinské Dněpropetrovské oblasti, konkrétně do měst Dnipro a Kryvyj Rih, zavítala ve dnech 14. – 15. března podnikatelská mise vedená vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny Tomášem Kopečným a velvyslancem Radkem Pechem. Pro Česko je stabilizace, rekonstrukce a rozvoj Dněpropetrovské oblasti regionální prioritou vzhledem k našemu, na politické úrovni deklarovanému, patronátu nad tímto nejprůmyslovějším regionem neokupované Ukrajiny. Dvě podnikatelská fóra a řada uskutečněných jednání potvrdila blízkost struktury ekonomiky regionu s charakterem českého hospodářství.

České velvyslanectví v Kyjevě připravuje další projekty s cílem propojit potřeby regionu s kompetencemi našich firem, institucí a obecně s českou expertízou v dříve identifikovaných prioritních sektorech.

Posilování schopností poskytovat zdravotnickou péči ve válkou zasažené zemi bude náplní mezinárodní konference, kterou ve spolupráci s regionálními partnery organizuje velvyslanectví ve městě Dnipro ve druhé polovině března. Programu se budou účastnit i představitelé několika členských firem z Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických potřeb (AVDZP), kteří budou prezentovat svá řešení odpovídající potřebám regionu. Zástupci v regionu působících nemocnic, vědeckých a výzkumných institucí, specializovaných firem či mezinárodní partneři a další účastníci konference se budou moci seznámit s českou expertízou a schopností českých firem rychle realizovat i velmi komplexní projekty.

Odolný a konkurenceschopný průmysl Dněpropetrovské oblasti je důležitou součástí ekonomiky celé země. Kromě vyspělých technologií je pro tamní podniky klíčová dostupnost technicky vzdělaných odborníků pro všechny stádia výrobního cyklu. Na polovinu května připravuje velvyslanectví konferenci na téma možné spolupráce mezi českými a v regionu působícími technickými školami. Akce se bude konat v Dnipru, kde tamní střední i vysoké školy aktivně spolupracují s širokým spektrem průmyslových podniků, se kterými se budou moci setkat zástupci českých výrobců obráběcích či tvářecích strojů, ale i strojních celků pro těžební průmysl, metalurgii, energetiku apod.

Vodní hospodářství je další z klíčových sektorů, které byly identifikovány na základě místních potřeb a silných českých kompetencí. Na červen připravuje velvyslanectví podnikatelskou a expertní misi, která navštíví významné regionální vodohospodářské podniky s cílem projednat možnou spolupráci.

Velvyslanectví organizuje i tzv. incomingové mise, kdy přijíždějí zástupci potenciálně velmi atraktivních ukrajinských firem či institucí k jednáním do Česka. Počátkem března tak Prahu navštíví početná skupina reprezentující velmi talentovanou ukrajinskou technologickou startupovou scénu, či koncem dubna mise směřující do Brna k podpoře rozvoje regionální spolupráce mezi Jihomoravským krajem a Dněpropetrovskou oblasti.

Potřeby subjektů Dněpropetrovské oblasti, ať už privátních, komunálních či ve státním vlastnictví, jsou obrovské. Pro naše firmy či další subjekty, které chtějí uspět na Ukrajině, je naprosto zásadní najít, a to ve spolupráci s místními partnery, zdroje financování společných projektů. Z tohoto důvodu se na Ministerstvu zahraničních věcí ČR uskutečnilo již několik seminářů věnovaných tomuto tématu. Právě uskutečněná mise vedená vládním zmocněncem a velvyslancem věnovala této problematice značný prostor.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688