Export (export.cz)
Export  |  21.02.2024 15:51:00

Chorvatsko láká investory do geotermální energie i fotovoltaických elektráren

V chorvatské Viroviticko – podravské župě se rýsují velké investiční možnosti a příležitosti pro české firmy a podnikatele z oboru obnovitelných zdrojů energie. Chorvatská hospodářská komora HGK ve správním městě Virovitica představila možnosti využití geotermálních pramenů v zemědělství a průmyslu v tomto regionu, který leží v severní části Slavonie v Panonské pánvi u hranic s Maďarskem a má velký geotermální potenciál.

Ilustrační foto: Shutterstock

Působí zde velmi aktívní Agentura pro uhlovodík – AZU, která zde v současné době realizuje výzkum v 28 oblastech, přičemž celkem 11 výzkumných oblastí zkoumají soukromí investoři, kteří v místě plánují výrobu elektřiny a využití geotermální energie v teplárenství a v zemědělství. Agentura nabízí pomoc a asistenci potenciálním investorům, možné je financování z Fondu pro ochranu životního prostředí a energetickou účinnost a z Fondu pro mezinárodni spolupráci. Podle odhadů by Chorvatsko mohlo získat až 1 GW elektrické energie, neboť oblast Panonské pánve má o 60 % vyšší geotermální gradient, než je evropský průměr. Projekt je pod záštitou Ministerstva hospodářství a udržitelného rozvoje Chorvatské republiky.

GEOTERMÁLNÍ PRŮLOM

První geotermální elektrárna Ciglena u Bjelovaru byla v Chorvatsku otevřena v listopadu 2019. Je to největší elektrárna s binární technologií v kontinentální Evropě a dnes zajišťuje elektřinu pro významnou část města Bjelovaru (29 tisíc domácností). O využívání těchto zdrojů energie (nejenom) ve školách, školkách nebo v bazénech projevují zájem i okolní místní orgány, velký zájem mají samozřejmě i ostatní firmy i velké společnosti, jako je například cukrovar VIRO.

SOLÁRNÍ ENERGIE

Pro malé rodinné hospodářství je však tento zdroj energie podle expertů finančně poměrně náročný, proto je často podporováno využití solární energie. Chorvatské Ministerstvo zemědělství se snaží povzbudit zemědělce, aby se v souvislosti s využíváním obnovitelných zdrojů energie propojovali, neboť menší farmář se na takové investici těžko může podílet sám.

V rámci cesty do Viroviticko – podravské župy navštívili ekonomičtí diplomaté i společnost DEGAL Technika, která v Chorvatsku postavila jednu vůbec z největších solárních elektráren. Solární elektrárna ve Slatině je sestavená z 21 360 solárních panelů o výkonu 9,9 MW, je to příklad inovativního přístupu ve výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů s cílem snížení emisí skleníkových plynů. Společnost DEGAL staví solární elektrárny tohoto typu a prodává je potenciálním investorům (prodejní cena podobné solární elektrárny se pohybuje kolem 11 milionů eur, doba návratnosti je 6 – 7 let).

KONTAKTY:
Agentura pro uhlovodík (Agencija za uglikovodik), Miramarska 24, 10000 Zagreb, Mrs. Ljiljana Zornjak, vedoucí Služby pro rozvoj geotermálního potenciálu, tel.: +385 1 6431 920, e-mail: info@azu.hr

Chorvatská hospodářská komora HGK, Mr. Dragutin Domitrović, HGK a ředitel společnosti IGeoPen, Drenovačka ulica 3, 10000 Zagreb, tel.: +385 (1) 6333 505, e-mail: dragutin.domitrovic@gmail.com

Josef Dvořáček, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Záhřebu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688