Krnov (krnov.cz)
Z regionů  |  08.02.2024 13:13:00

Město Krnov chce snížit svou energetickou náročnost

 

 
 

Nižší spotřeba elektřiny, tepelné energie či vody a energetická soběstačnost některých objektů. To je cílem jednotlivých opatření, která město postupně realizuje na svém majetku. Patří k nim výměny oken, světelných zdrojů či kotlů, instalace spořičů vody, termostatických ventilů či hlavic u radiátorů nebo zateplování objektů. A také umístění fotovoltaických elektráren na budovách v majetku města.

Prvními objekty, na kterých budou fotovoltaické elektrárny umístěny, jsou budova městského úřadu ve Vodní ulici, úpravna vody Zlatá Opavice, čistírna odpadních vod, domov pro seniory a zimní stadion. „Jako pilotní jsme volili takové objekty, u nichž je předpoklad, že samy spotřebují většinu výkonu,“ vysvětluje starosta Tomáš Hradil. Až na zimní stadion už město má pro všechny objekty zhotoveny projektové dokumentace. „Protože ale chceme na realizaci tohoto projektu získat dotaci z evropských fondů, konkrétně z Operačního programu Životní prostředí, zpracovává k nim nyní specialista energetické posudky, které musíme k žádosti o dotaci přiložit,“ uvádí Pavel Hanzel z odboru investic a správy majetku. Předpokládané náklady na realizaci jsou 12 milionů korun bez DPH. S instalací fotovoltaických panelů by se mělo začít ještě letos, a to na budově úřadu ve Vodní ulici.

Ušetřit se město snaží také na nákupu energií. „Dodávky energií soutěžíme na burze, což nám zaručuje využití nákupu za nejnižší ceny trhu v období soutěže pro dodávky pro následné období. Zpravidla se jedná o metodicky opakovaný nákup elektřiny a zemního plynu, a to vždy na jeden rok, pokud nevyhodnotíme vhodnost nákupu například na roky dva,“ říká energetik Pavel Kotásek z oddělení komunálních služeb. V loňském roce město nakoupilo elektřinu v průměrné hodnotě 3 500 za MWh za komoditní část a zemní plyn za 1 465 za MWh za komoditní část. „Další je nákup tepelné energie, která je dodávaná z místní teplárny společnosti Veolia Energie ČR a jedná se o přirozený monopol dodávek z centrálního zdroje energií. Zde pro rok 2024 došlo k navýšení ceny o osm procent, což souvisí s vyššími náklady na údržbu a obnovu potřebných technologií. Se společností v současnosti spolupracujeme také na instalaci rychlonabíjecích stanic pro elektromobily na území města. Ta první se letos objeví v Mikulášské ulici,“ uzavírá Pavel Kotásek.

 
Zodpovídá: Ing. Dita Círová
Vytvořeno / změněno: 8.2.2024 / 8.2.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688