Město Benešov (benesov-city.cz)
Z regionů  |  06.02.2024 12:38:00

Městská veřejná doprava Benešov - jaké změny přinesl rok 2023? (video)

Rok 2023 byl pro MHD Benešov rokem velkých změn, a to zejména v rámci vozového parku a rozsahu provozu. Každý pracovní den nyní benešovská MHD přepraví přes 2 500 cestujících, před změnami v září to bylo o cca 1 200 méně.
MHD Benešov pro cestující nadále zůstává zdarma.
 

 
 
mhd1
Vstup do roku 2023 byl ve znamení příchodu tří nových minibusů Isuzu NovoCiti Life v jedinečném benešovském vizuálu od grafického designera Jakuba Grubera. Do jednotného vizuálu se převlékly i veškeré propagační materiály týkající se MHD, ať už jde o výlukové vývěsky, plakáty, schémata atd. S novými autobusy přišel i systém automatického sčítání cestujících, který byl v rámci dopravce ČSAD Benešov využit vůbec poprvé. V průběhu roku byly autobusy vybaveny vnitřními kamerami pro zajištění bezpečnosti řidičů a cestujících.

V září zažila MHD skutečně významné rozšíření provozu. Páteřní linka 2 byla prodloužena o úsek Jana Nohy – Terminál a rozšířen byl provoz na souvislý interval 60 minut v celé délce trasy od 5 do 23 hodin. V úseku MŠ Úsměv – Terminál byl interval zkrácen ve špičkách dokonce na 20 minut. Linky 1 a 3 čekalo také zpravidelnění intervalu do 60 minut. U linek 1 a 2 byla zřízena návaznost na rychlíky R17 do Prahy a zpět. Jedničku čekalo dílčí přetrasování v severní části trasy, kdy se novou konečnou zastávkou stal Albert, pro školní spoj dokonce Racek.

Pro rozšíření potenciálu linky došlo i k přetrasování linky 3, která opustila původní zastávku Galerie Červené Vršky a nově zajíždí ke Kauflandu. Do provozu byly vyslány další dva autobusy, benešovskou MHD tak od září 2023 zajišťuje již pět autobusů. V září byl v rámci Evropského týdne mobility testován provoz i po čtyři soboty, který poskytl městu důležitá data o obsazenosti a hlavních přepravních proudech. Mimořádný sobotní provoz mohou Benešáci očekávat i v roce 2024, a to ve dnech, kdy se budou konat větší kulturní akce.

„Zejména z počátku rozšířeného provozu jsme se potýkali s problémy, které se bohužel tak významným změnám vyhnou jen zřídka. Občas se stalo, že řidič nezajel do některých zastávek, neznal trasu nebo jel výrazně opožděný. Za potíže, které byly z počátku provozu často veřejností kritizovány, se omlouváme a věříme, že se již nebudou opakovat. Vše si nakonec rychle sedlo, a tak mohlo v prosinci dojít k dalším dílčím úpravám v provozu,“ vysvětluje Jan Vachtl, referent pro MHD Benešov. Dle podnětů od cestujících tehdy došlo k rozdělení okružního charakteru linky 2 v jižní části města na linku 2 a 5 pro zlepšení přehlednosti odjezdů z Terminálu a zároveň ke zřízení několika spojů jedoucích do místních částí Boušice, Dlouhé Pole a Okrouhlice. Na lince 2 byl rozšířen interval 20 minut u krátkých spojů i dopoledne.

A jak hovoří čísla? V roce 2019 přepravila MHD ročně 27 000 cestujících, v roce 2021 to bylo již 140 000, v roce 2022 224 000 a v roce minulém přibližně 375 000. Každý pracovní den nyní benešovská MHD přepraví přes 2 500 cestujících (údaj platný v lednu 2024), před změnami v září to bylo cca 1 300. Nejvyužívanější zastávkou je v rámci systému Terminál, na druhém místě je MŠ Úsměv a na třetím Nová Pražská. Do silné desítky nejvyužívanějších zastávek patří ještě Dukelská, Černoleská, Mariánovice, Kaufland, Na Bezděkově, Černý les a Pomněnice.

Nejvyužívanější linkou v Benešově je MHD 2, která nadále zajišťuje více než polovinu veškeré přepravy v rámci MHD (včetně provozně propojených spojů na MHD 5) a stále roste.

Město Benešov v roce 2023 alokovalo pro MHD v rozpočtu částku přes 18 milionů korun, meziročně šlo o 7 milionů více. Pro rok 2024 vyjde roční provoz MHD Benešov na odhadem 22 miliónů korun. Vyšší cena odráží rozvoj provozu, růst nákladů i změnu DPH.

MHD Benešov zůstalo a nadále zůstává pro všechny cestující zdarma.

Zpracovali: Jan Vachtl, referent pro MHD Benešov, a Mgr. Tereza Lípová, koordinátorka pracovní skupiny pro udržitelnou městskou mobilitu


 
Zodpovídá: Mgr. Tereza Lípová
Vytvořeno / změněno: 30.1.2024 / 30.1.2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688