Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  03.02.2024 18:15:31

První celý únorový týden bude především o výsledkové sezóně

Přelom ledna a února byl o zasedání amerického Fedu a výsledkové sezóně. Do ústraní šla mírně geopolitika. Středeční FOMC podle očekávání ponechala úrokové sazby počtvrté za sebou beze změny (5,25-5,50 %). Fed ve více směrech naznačil blížící se obrat v měnové politice, který by ale měl přijít později, než trhy dosud očekávaly. Změnil se tón prohlášení, centrální bankéři pozitivně hodnotí zpomalování inflace a ekonomika se podle nich postupně vrací ke své rovnováze. Ovšem současně nechtějí začít snižovat sazby dřív, než si budou jisti, že inflace se trvale vrací na nízké úrovně. Snižování bilance tempem 95 mld. USD měsíčně bylo potvrzeno, ale na březnovém zasedání se bude diskutovat o tom, jak tento proces poklesu bilance upravit. Výsledková sezóna pokračovala velkými jmény jako Meta či Amazon, které investory více jak potěšily, a pak Alphabet či Apple, které ve svých zveřejněních v něčem trh nepotěšily. Páteční silná data z amerického trhu práce jen potvrzovala více obezřetné vyznění Fedu. Nakonec solidní výsledková sezóna byla schopna převážit více jestřábí vyznění zasedání Fedu. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 zakončily týden růstem o +0,7 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila výše o 0,2 % t/t. Domácí index PX následoval ostatní trhy a přidal 0,7 % t/t na 1457,3 bodu.

Společnosti na BCPP

Moneta zveřejnila výsledky za 4Q23. Čistý zisk vzrostl o 15 % r/r na 1 228 mil. a mírně tak překonal odhady analytiků (1 193 mil. ). Investory pak potěšil návrh dividendy ve výši 9 /akcii (9% hrubý div. výnos) a především zveřejněný střednědobý výhled, v rámci kterého management letos očekává minimálně stejný výsledek jako v minulém roce (5,2 mld. ), s dalším postupným růstem zisku až na minimálně 6 mld. v roce 2028. Akcie banky ve světle těchto informací dále posunuly svá historická maxima a zakončily týden na 101,6 (+4,0 % t/t).

Ministr vnitra Vít Rakušan během debaty s občany řekl, že vláda jedná o vyplacení minoritních akcionářů ČEZu a doufá, že to stihne ještě současný kabinet. Následně na sociální síti X uvedl, že vláda uvažovala o odkoupení výrobní části společnosti v době extrémně vysokých cen energií a nyní žádné takové kroky neprobíhají. Zmíněné výroky zapadají do dosavadní zmatené komunikace vlády ohledně budoucnosti společnosti a je obtížné z nich cokoliv vyvozovat. Nutnost transformace ČEZu především vzhledem k plánované výstavbě jaderných bloků zaznívá z úst vládních představitelů poměrně často, nicméně způsob a načasování, jak k tomu má dojít, jsou zatím nejisté. Z jiných zpráv vláda rozhodla, že vyzve účastníky tendru k podání závazných nabídek na výstavbu celkem 4 jaderných bloků. Doposud byly nabídky koncipovány tak, že byly závazné na 1 blok s nezávaznou opcí na výstavbu dalších 3. Vláda zároveň rozhodla, že bude v tendru pokračovat jen se dvěma účastníky, francouzskou EDF a jihokorejskou KHNP. ČEZ zakončil páteční seanci na 870 (-0,8 % t/t).

Akcie Primoco UAV se od pondělí (29. 2.) obchodují na trhu Prime, tedy hlavním trhu pražské burzy. Primoco je po Gevorkyanu druhou firmou z trhu menších společností Start, která přešla na hlavní trh. Pro akcie Primoca jsou zatím oznámeni dva market makeři (Wood & Company a J&T Banka), tedy brokeři, kteří budou trvale nabízet cenu pro nákup a prodej jeho akcií. Vstup na hlavní trh burzy může podle nás rozšířit množinu potenciálních investorů, ať už domácích či zahraničních. Titul zakončil týden na 1080 (-8,5 % t/t).

Společnost CzechoSlovak Group (CSG) oznámila, že svolává schůzi držitelů svých dluhopisů CSG 8,00/2028 k projednání změny emisních podmínek. CSG na schůzi navrhne, aby emisní podmínky nově zahrnovaly právo emitenta zřídit zajištění ve prospěch držitelů emise 8,00/2028. Toto zajištění může nabýt podoby zástavního práva vůči akciím emitenta, akciím ve vybraných dceřiných firmách, jeho pohledávkám či aktivům, anebo ručením ze strany dceřiných společností. Zajištění bude zřízeno na jméno agenta pro zajištění, jehož zvolí schůze věřitelů. CSG uvedla, že bez úpravy emisních podmínek by mohla zajistit např. některé úvěry, aniž by došlo k zajištění dluhopisů 8,00/2028, čímž by se jejich věřitelé dostali do nerovného postavení. Společnost deklarovala, že cílem změn je učinit z držitelů dluhopisů zajištěné věřitele, a to rovnocenně (pari passu) s dalšími vybranými věřiteli. Vzhledem k rozvoji podnikání chce CSG získat financování i na zahraničních trzích, a zajištění dluhopisů je tak způsobem, jak dát dnešním vybraným věřitelům výhodnější postavení. Schůze se uskuteční 5. 2. 2024 v 10:00 v Praze, přičemž účastnit se jí mohou držitelé dluhopisů k rozhodnému dni 29. 1. 2024. Konkrétní koš aktiv tvořících zajištění chce firma zveřejnit do konce 2. kvartálu 2024. Návrh na změnu emisních podmínek považujeme za výhodný pro současné držitele dluhopisů.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Moneta (101,6 , +4,0 % t/t). Moneta zveřejnila sadu lepších než očekávaných čísel a rovněž solidní výhled. Investory potěšil i zajímavý návrh na dividendu (9 /akcii resp. 9% hrubý div. výnos), který byl mírně vyšší než očekávání trhu. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne bylo Primoco (-8,5 % t/t na 1080 ). Titul v pondělí vstoupil na hlavní trh BCPP kam přestoupil z trhu START. Investoři tuto změnu přivítali nejdříve posunem ceny akcie na historická maxima 1250 /akcii, ale ve zbytku týdne docházelo k vybírání zisků, které titul přinášel mimo jiné právě s očekávaným přechodem na hlavní trh burzy.

Výhled na příští týden

První celý únorový týden bude především o výsledkové sezóně. Svá čísla představí společnosti jako UBS, BP, Vestas či Societe Generale. Prozatím zajímavá výsledková sezóna může dále podporovat investorský sentiment, který bude naopak tlumen více jestřábím postojem Fedu či ECB resp. návratem růstu tržních výnosů. Samozřejmě bude trh stále ve střehu i vzhledem ke geopolitické situaci, která může skokově přinést výraznější rizikový faktor. Celkově jsme pro příští týden neutrální.

Z domácích zpráv budeme sledovat pokračování výsledkové sezóny za 4Q23 čtvrteční Komerční bankou. Očekáváme meziroční propad čistého zisku o 30 % na 3,3 mld. , který je dán propadem čistých úrokových výnosů, růstem provozních nákladů a vyššími opravnými položkami. Na provozní úrovni je pak očekávaný pokles zisku o 18 %. Management pravděpodobně zveřejní návrh dividendy, kde čekáme 54 na akcii (7,2% hrubý div. výnos). Nicméně vzhledem k vysoké kapitalizaci banky by ani vyšší dividenda v rozmezí 55-65 nebyla výraznějším překvapením. Výsledky by měly při potvrzení očekávání vyznět neutrálně.

Ve čtvrtek bude zasedat ČNB. Trh je opětovně na vážkách. Ne jestli centrální banka sníží sazby, ale spíše o kolik. Naše očekávání je snížení sazeb o 25 b.b., ale mírně větší „polovina“ trhu se domnívá, že dojde ke snížení o 50 b.b. na 6,25 %. Pokud by se potvrdilo výraznější snížení, tak bychom očekávali další oslabování domácí koruny, která již atakuje úroveň 25 Kč/EUR.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pondělní ISM služeb za leden (oček. 52,0 po 50,5 bodu m/m) a na čtvrteční pravidelná týdenní data z trhu práce. V Německu se zaměříme na úterní podnikové objednávky za prosinec (oček. 0,0 po +0,3 % m/m), středeční průmyslovou výrobu za prosinec (oček. -0,2 po -0,7 % m/m) a páteční finální spotřebitelskou inflaci CPI za leden (oček. beze změny 2,9 % r/r). V Číně se zaměříme na čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za leden (oček. -0,5 po -0,3 % r/r) a průmyslovou inflaci PPI za leden (oček. -2,6 po -2,7 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688