OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  11.01.2024 12:20:20

Jak se daří neživotnímu pojištění? (USA)

Swiss Re Institute zpracoval detailní a vysoce odborný pohled na ziskovost neživotního pojištění ve Spojených státech amerických. Co z toho plyne?

Článek začíná konstatováním, že téměř 95 % centrálních bank zvýšilo od roku 2021 úrokové sazby z důvodu vysoké postpandemické inflace. Dopad nového režimu úrokových sazeb na neživotní pojištění (bez soukromého zdravotního pojištění) je značný. Na jedné straně se generují výrazně vyšší výnosy z investovaných aktiv, ale na druhé straně také rostou pro pojišťovnictví náklady na vlastní kapitál, a to na nejvyšší úroveň za více než dekádu. Pojistitelé musejí nyní překonat vyšší laťku, aby dosáhli udržitelnou ziskovost a růst omezené průmyslové kapacity přispívající k současnému tvrdému trhu v určitých segmentech neživotního pojištění.

SRI vychází z toho, že přínos vyšších úrokových sazeb na investiční výsledky pojistitelů dalece překonává zvýšené náklady na kapitál s tím ovšem, že tento přínos se materializuje toliko postupně zatímco vyšší náklady na kapitál jsou okamžité. Jelikož průměrné investiční portfolio představuje v neživotním pojištění 2,5násobek čistého zaslouženého pojistného, tak dodatečných 100 základních bodů (1 základní bod/bp = 0,01 %) investičního výnosu je zhruba ekvivalent ke zlepšení o 250 základních bodů v kombinované kvótě[1] nové produkce. Nárůst úrokových sazeb v USA v období 2021-2023 zvýšil pojistitelům v USA náklady na kapitál o cca 320 základních bodů s tím, že provozní poměr[2] u nové produkce se zlepšil o 630 základních bodů.

Přínos pro celkové výsledky se tedy materializuje postupně. Například portfolio obligací v pojišťovnictví má průměrnou dobu do splatnosti 6 let, to znamená, že výnosy tohoto portfolia mají zpoždění za tržními výnosy. SRI očekává, že v průměru zhruba o 50 základních bodů vyšší výnos portfolia v roce 2023 ve srovnání s předchozími dvěma roky, což je přibližně dle odhadu ekvivalent zlepšení o 130 základních bodů v provozním poměru v neživotním pojištění, zaostává za nárůstem v rozsahu 320 základních bodů, pokud jde o náklady na vlastní kapitál.

V roce 2023 je zřetelné zlepšování ziskovosti u většiny neživotního byznysu, jelikož opatření v upisování se přizpůsobují trendům ve škodách, a to na vrcholu přínosu ze strany vyšších investičních příjmů. Analýzy SRI dokládají, že neživotní pojistitelé v USA v roce 2023 sice zúží oproti roku 2022 upisovací mezeru (ziskové rozpětí k cílové návratnosti) v průměru o 8procentních bodů čistého zaslouženého pojistného, ale stále ještě nedosáhnou cílů v nákladech na kapitál, a to asi o 4procentní body kombinované kvóty. To je podle SRI globální fenomén s podobnými trendy i na jiných hlavních pojistných trzích. Je jasné, že výše uvedená úroveň ziskovosti je stále ještě příliš nízká a tudíž podporující větší zpevňování sazeb.

Neživotní pojistitelé v USA mají nyní sice výhody z upisování nové produkce na stávající úrovni pojistných sazeb a z investičních výnosů, avšak dostupný rizikový kapitál a nasazená kapacita zůstávají u mnoha typů pojištění omezené. Vyšší úrokové sazby nelze oddělit od inflace, jež je vyvolala, stejně jako od sociální inflace[3], šoků, jako jsou válka na Ukrajině a na Středním východě, a nejistota ohledně trendů v oblasti škod, rezervách a jiných rizicích. Omezení kapacity jsou také zčásti ovlivňována modelovou nejistotou po letech nadprůměrných škod z přírodních katastrof. Zvýšení nového kapitálu je také složitější z toho důvodu, že investoři váhají a mají vyšší očekávání co se týče návratnosti. V tomto prostředí se stává rozhodující účinnější využití kapitálu. Zajištění může fungovat jako náhrada kapitálu, může uvolnit zmíněné tlaky zlepšením flexibility kapitálu a efektivnosti, poskytnout jistotu ohledně závazků, které jsou drženy v rozvaze delší dobu a podpořit růst nové produkce.

SRI dále konstatuje, že vyšší úrokové sazby přemění v dlouhodobém horizontu ekonomiku pojištění a postaví pojistitele na finančně udržitelnější dlouhodobou cestu. Pojišťovnictví potřebuje zvýšit kapitál a aktiva, a to ve významné míře, aby bylo schopno reagovat na rostoucí globální poptávku plynoucí z měnících se rizik, jako jsou katastrofy, kybernetická rizika a sociální inflace. Například kapitál v pojišťovnictví USA, co se týče neživotního pojištění, se v posledních deseti letech zvyšoval ročně v průměru o 5 %, přičemž odhadovaná poptávka po pojištění pro případ přírodních katastrof rostla ročně o 7 %. Dále odpovědnostní škody zaznamenaly za poslední dekádu roční nárůst v průměru o 9,7 %, přičemž byl využíván rizikový kapitál sektoru.

SRI očekává, že pojištěné škody budou bez ohledu na každoroční volatilitu nadále růst, a to dokonce při poklesu inflace. Rozvoj a akumulace majetku ve vysoce rizikových oblastech jsou klíčovými faktory pro růst expozice (vystavení rizikům). Vyšší stavební náklady jsou nesporně doplňujícím faktorem, jelikož infrastruktura stárne a inflace zvedla v posledních letech náklady na opravy. Nakonec SRI uvádí, že intenzifikace rizik také pravděpodobně více přispěje v této dekádě k nárůstu škod, protože svět se otepluje. Aby byly uzavřeny mezery v ochraně, tak pojišťovnictví musí „přerůst“ expozice.


[1] Souhrn škodního poměru a nákladovosti; procento z každé pojistného, které pojistitel ušetří na pojistném plnění a nákladech (majetková a odpovědnostní pojištění); pokud je poměr vyšší než 100, tak pojistitel má technickou ztrátu
[2] Provozním poměrem (Operating ratio) se obvykle rozumí celkové provozní náklady (podniku) k čistým tržbám. Viz například https://www.investopedia.com/terms/o/operatingratio.asp
[3] Sociální inflací se v tomto případě rozumí dramatický nárůst nákladů z titulu soudních rozhodnutí u občanských soudních sporů, který převyšuje obecnou ekonomickou inflaci bez odpovídající změny v právní nebo věcné základně, jež by ji podporovala.
Více např. na https://www.insurancebusinessmag.com/us/news/breaking-news/what-is-social-inflation-and-why-is-it-hurting-insurance-195626.aspx

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688