MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Investice  |  08.01.2024 11:55:00

Ministr Stanjura hostem pořadu Za pět minut dvanáct

Zdroj: TV Nova
Datum vydání: 07.01.2024
Hosté: Zbyněk Stanjura, Alena Schillerová

Martin ČERMÁK, moderátor
Česká republika začne mít po mnoha letech zdravé veřejné finance. To řekl mimo jiné premiér Petr Fiala ve svém vánočním projevu. Jedním z léků má být konsolidační balíček, který byl v uplynulém roce po bouřlivých diskuzích schválen, ale až nyní začneme naplno pociťovat jeho dopady. Pozitivní vliv by měl mít hlavně na státní rozpočet, což je jeho primární účel. Škrty, daňové změny, rušení dotací, to vše má ušetřit v roce 2024 skoro 100 miliard korun, schodek státního rozpočtu by tak měl dál klesat a dostat se na 252 miliard. Negativní dopady bude mít balíček hlavně na hospodaření firem i mnoha domácností, firmám se zvýší daně, zdraží se jim energie a budou mít i další zvýšené náklady. Domácnosti mimo jiné pocítí opatření jako zrušení školkovného, změnu slevy na manželku nebo povinné nemocenské pojištění. Výzkumný ústav práce a sociálních věcí udělal simulaci toho, o kolik rodiny přijdou. Třeba bezdětný pár v produktivním věku by vlivem těchto opatření měl přijít až o 11 500 ročně. Podobně je na tom úplná rodina s jedním dítětem, se dvěma dětmi je to už skoro 16 000, se třemi už rodina přijde důsledkem opatření o skoro 19 000 . Nejmenší dopad bude na důchodce, necelá tisícovka, takže průměrnou českou domácnost balíček podle analýzy připraví o více než 7 500 korun ročně. Na druhé straně na tom, že se státními financemi je třeba něco dělat a že úplně bezbolestně to prostě nejde, se shodují prakticky všichni ekonomové. Takže vzala to vláda za správný konec? Nebo to nakonec bude ještě horší? Nepředpokládám, že dnešní hosté se shodnou, nicméně jsem rád, že přišli. Jsou jimi ministr financí Zbyněk Stanjura a opoziční a stínová ministryně financí Alena Schillerová. Zdravím vás. Hezký den.

Zbyněk STANJURA
Dobrý den.

Alena SCHILLEROVÁ
Dobrý den. Děkuji za pozvání.

Martin ČERMÁK, moderátor
Já začnu vámi, překvapivě, vím, že většina, drtivá většina toho, co vláda navrhuje, s tím nesouhlasíte, nicméně shodnete se na té premise, že v tuto chvíli je potřeba něco dělat a je potřeba ozdravovat veřejné finance?

Alena SCHILLEROVÁ
Určitě se shodneme na tom, že je třeba konsolidovat veřejné finance, dokonce já jsem ráda, že vláda je konsoliduje, začnu pozitivně, v tempu, které navrhovala naše vláda, to znamená zhruba těch 40 miliard plus minus něco málo přes tuto částku ročně. To znamená, to tempo je odpovídající, není to už těch 100 miliard, 80 miliard a takové ty závratné částky, co jsme slýchali v předvolebním, ale i bohužel povolebním čase, ale neshodneme se na tom způsobu. Vy jste tady simulovali případy a dopady na domácnosti. Nemáme tam ještě dopady na firmy, ty samozřejmě budou také dramatické, zejména kvůli energetickému balíčku. A já si prostě myslím, nebo hnutí ANO si myslí, že vláda to vzala za špatný konec, vzala to za konec, ten stejný jako poslední vláda ODS při krizi let 2011, 2012. A samozřejmě 2008, 2009. A pak ty dopady byly v letech 2011, 2012.

Martin ČERMÁK, moderátor
Nebyla to naše analýza. Pane ministře, nicméně ta čísla v tom úvodu zazněla, byly tam ty dva pohledy. Na jednu stranu se vám musí přiznat, že snižujete schodek, že ty veřejné finance podle všech těch čísel jdou dobrým směrem, na druhé straně jsou logicky vidět ty dopady na firmy a domácnosti. Znepokojuje vás to?

Zbyněk STANJURA
Není žádné řešení, jak snižovat schodky státních rozpočtů, zlepšovat stav veřejných financí a mít do toho bezbolestné či populární opatření. V zásadě máte jenom dvě možnosti, dva nástroje a jejich kombinaci. Za prvé, můžete zvyšovat příjmy, to znamená zvyšovat daně, to samozřejmě kritizují ti, kteří byli zvyklí na nižší daně, já tomu rozumím, nebo můžete snižovat výdaje, to zase kritizují ti, kteří byli zvyklí ty výdaje dostávat, taky tomu rozumím, anebo kombinaci, my jsme vybrali kombinaci, většina toho zlepšení je na výdajové straně. Není pravda, že zlepšujeme to tempo ročně na ty schodky tempem 40 miliard, před chvílí jsme viděli graf 420 miliard schodek v roce 2021, o 60 miliard lepší výsledek v roce 2022 360 miliard a o 72 miliard lepší výsledek v roce 2023. Těch 40 je, ano, plán na letošní rok, uvidíme, já doufám, že ten výsledek bude lepší, než jsme naplánovali, ale je třeba říct, že v letošním roce máme i nové výdaje, které ty předchozí rozpočty neměly, které reagují na změny legislativy, které přijaly obě komory parlamentu. Za prvé bych chtěl zmínit výdaje na obranu, budou 2 % HDP, ještě před několika lety to bylo 1 % nebo 1,1 a 1,2 % HDP.

Martin ČERMÁK, moderátor
To se dostáváme k tomu závazku.

Zbyněk STANJURA
Přesně tak, ale to je meziroční navýšení takřka o 40 miliard. Přestože zvyšujeme některé mandatorní výdaje, jenom připomenu, že v roce 2023 nebo v loňském roce výdaje na sociální dávky šly nahoru skoro o 100 miliard, samotné výdaje na penze šly skoro o 100 miliard nahoru, tak přesto se nám daří snižovat ty schodky, ale co je důležité, důležité není to číslo, důležité je to procento veřejného dluhu vůči HDP v každém kalendářním roce.

Martin ČERMÁK, moderátor
Já se vás chci ještě zeptat na jednu věc, která zazněla i v té vaší odpovědi, minimálně to nastínění té problematiky, že ten konsolidační balíček je kritizován z obou stran, je kritizován za tu mírnost, ale z druhé strany i za tu vstřícnost. Který z těch pohledů je vám blíž, nebo co vás více znepokojuje?

Zbyněk STANJURA
Tak jako člen vlády, která, jako člověk, který se podílel na tom výsledném kompromisu, tak vnímám ty kritické hlasy. Jenom jsem si vědom, že jsem věnoval stovky hodin tomu jednání, že v okamžiku, kdy máte pět vládních stran, tak jsme nebyli schopni přijmout jiný ozdravný balíček. Já jsem rád, že jsme se dohodli, nebylo to vůbec jednoduché, my jsme se snažili ty dopady na domácnosti a na firmy rozložit tak, aby pro žádnou profesní sociální skupinu nebyly příliš velké.

Martin ČERMÁK, moderátor
Který z těch názorů vás více trápí, ten, že jste příliš mírní, nebo že jste příliš tvrdí?

Zbyněk STANJURA
Já myslím, že potřebujeme i kritiku zprava, protože většina kritiky jde zleva, většina té kritiky je, že je to příliš přísné, já myslím, že to je tak akorát, je to výsledek té politické reality. Ale tu kritiku zprava já vítám taky, protože si musíme říct, že na cestě k vyrovnaným rozpočtům nás čeká ještě hodně práce, že to není výsledek ani v roce 2023, ani v roce 2024, s kterým bychom mohli být spokojeni. Ale já jsem chtěl říct jednu důležitou věc, že důležité je to mezinárodní srovnání, kde se nepoužívají vždycky ty absolutní čísla, ale ta procenta. A my se v letošním roce chceme dostat 2,2 % HDP, to, že pod ty 3 % HDP, což je nějaká hranice toho, kdy je v Evropě řečeno...

Martin ČERMÁK, moderátor
Pane ministře, děkuji. I paní předsedkyně nám chce něco říct.

Zbyněk STANJURA,
Poslední větu. Ty 3 %, na to se dostaneme tak, že státy, které mají nad 3 %, nepodléhají nějakým dodatečným opatřením a jsou hodnoceny, že hospodaří rozumně.

Martin ČERMÁK, moderátor
Děkuji.

Alena SCHILLEROVÁ
Tak já bych korigovala trošku slova pana ministra, s tím porovnáním schodku 2023 a 2022 nesouhlasím, protože 2023 není reálné číslo, 288 miliard, bavíme-li se o státním rozpočtu, protože tam samozřejmě, možná se k tomu ještě dostaneme, připočteme tu mimorozpočtovou půjčku 18 miliard. Vy jste mě teď poučil, že 10 bylo z EIB, 8 miliard bylo, jak jsem si ověřila od našeho posledního duelu televizního, bylo v rámci dluhopisů, 14 miliard, jsem se teď dočetla, to jste řekl na tiskové konferenci, že byly odloženy dotace pro dodavatele energie za listopad a za prosinec, takže to se nám tam vlastně ještě dodatečně objeví, potkáme se u Ústavního soudu a tak dále, takže 20 miliard, 50 na 50, říkají...

Zbyněk STANJURA
Výsledek je hotový.

Alena SCHILLEROVÁ
Uvidíme.

Zbyněk STANJURA
288,5, to je výsledek, to už se změnit nedá.

Alena SCHILLEROVÁ
To není reálné číslo, to je prostě číslo, když tak teď budu mluvit já, já jsem vás taky nechala naprosto v klidu domluvit. No, a to 2,2 %, to je poměr HDP vůči celkovému zadlužení sektoru veřejných institucí, ano, to bude příští rok podle toho plánu 2,2 %. Nicméně já chci upozornit na to, že vlastně je to díky růstu HDP, to HDP je prostě mezi léty asi o 1 600 miliard vyšší. A teď si vezměte, že to HDP je vyšší díky inflaci, tam není žádný podíl vlády, tam je jenom díky tomu, že nám tady o nějakých 25 % prostě vzrostla inflace, protože vláda nekonala tak, jak konat měla, tak, jak jsme ji upozorňovali, a v důsledku je to vyšší HDP, a tudíž máte logicky menší...

Martin ČERMÁK, moderátor
To je ve všech zemích Evropské unie...

Alena SCHILLEROVÁ
My jsme byli na čele toho pelotonu.

Martin ČERMÁK, moderátor
Když se bavíme o těch nástrojích, které mohou potírat jak tu inflaci, tak mohou potírat, normálně pomáhat veřejným financím, tak vy jste prohlásila, potom se schválil konsolidační balíček, pošlapali jste zájmy rodin s dětmi, zaměstnanců, živnostníků i firem. Jak byste to dělali vy, kritika je jedna věc, na druhé straně jsou ty způsoby, kterými to řešit?

Alena SCHILLEROVÁ
Bezesporu ten daňový balíček, já říkám daňový balíček jedna, to je ten, o kterém se bavíme, to je ten, jak říká pětikoalice, konsolidační, nebo pan ministr. A pak máme ještě daňový balíček dvě, to jsou ty přesuny energetických poplatků v rámci státního rozpočtu ze státního rozpočtu na domácnosti a na firmy, takže ta zátěž je samozřejmě z těchto dvou stran. A ty naše návrhy, zejména boj s šedou ekonomikou. Podívejte se na to, když se podívám na nejdůležitější daň, a to je DPH, tak oproti plánu se nevybralo na veřejných rozpočtech asi 24 miliard. Já jsem každý měsíc upozorňovala, že DPH je prostě ve skluzu oproti plánu, to je nejhorší výsledek za nějakých 12 let.

Martin ČERMÁK, moderátor
Dobře, a to se bavíme o jak vysokém čísle, je to číslo, které by spasilo ten státní rozpočet?

Alena SCHILLEROVÁ
Ano, boj s šedou ekonomikou, to znamená, ať už VAT Gap, ať už znovuzavedení nějaké formy EET, protože budeme, vrátíme-li se k moci, my bezesporu zavedeme nějakou formu EET, se bavíme o desítkách miliard, řekl to i Nejvyšší kontrolní úřad. Podívejte se, my jsme snížili VAT Gap za díru ve výběru DPH od roku, za 8 let, ze 17,1 % na 7,1 %, to jsou čísla Evropské komise.

Martin ČERMÁK, moderátor
Dobře, pardon, takže nástroje by byly hlavně na příjmové straně.

Alena SCHILLEROVÁ
Na příjmové straně. A podpora hospodářského růstu, to je další nástroj, to znamená, ale ne podporovat způsobem, jakým to dělá tato vláda, když se podívám...

Martin ČERMÁK, moderátor
Kdyby byly dostatečné ty příjmy, nemuselo by docházet k dalším škrtům...

Alena SCHILLEROVÁ
Určitě bychom souhlasili třeba s tím, aby se zvyšovaly daně ze závislostí, to jsme podporovali, to jsme tady mohli mít už od 1. ledna 2023, my jsme to navrhovali, pane ministře, pojďme to udělat, my to podpoříme, budeme to tady mít už od roku 23, to znamená, to byly všechno věci, které bychom podpořili a samozřejmě na výdajové straně. Tato vláda říká, že uspořila na výdajové straně. Co tam uspořila. A to, že říká pan ministr financí nebo jeho kolegové, že klesly výdaje, no, proto, že se přenesla část poplatků energetických na firmy a domácnosti, to je ten základní problém, úspory na provozu, hned dokončím taky poslední větu, prostě na provozu tato vláda neušetřila ani korunu, naopak provoz roste.

Zbyněk STANJURA
To je samozřejmě lež, ty poplatky za obnovitelné...

Alena SCHILLEROVÁ
To je silné slovo, to není lež.

Zbyněk STANJURA
Tak nepravda, no, ale česky to znamená to samé, možná ta „nepravda“ je takové zdvořilejší.

Alena SCHILLEROVÁ
O 25 % jste zvedli provozní úspory.

Zbyněk STANJURA
Tak nejprve, ten poměr je naopak, to je poměr deficitu vůči HDP a ne HDP vůči deficitu, ale to je jenom detail. Za druhé, ty poplatky za obnovitelné zdroje jsme vrátili tam, kde byly roky i za vlád hnutí ANO, úplně stejně, i objemově to bude spíš nižší než vyšší. Tak se podívejte zpátky do svých rozpočtů, kolik platily firmy a domácnosti za obnovitelné zdroje od roku 2014 do roku 2021. V průměru to bylo více než 20 miliard ročně, v některých letech to bylo 27 miliard, to bylo v roce 2014 nebo 2015 za úplně jiných cenových podmínek, příští rok to bude něco těsně nad 20 miliard. Takže...

Alena SCHILLEROVÁ
Byla energetická krize.

Zbyněk STANJURA
Nebylo to nic jiného, platilo se pořád stejně. Jestli jsem platil před 10 lety při nižší mzdě stejné peníze, jako budu platit letos, to znamená, že jsem platil procentně. Ty nástroje, které by snižovaly deficit, vlastně opozice nepředložila.

Martin ČERMÁK, moderátor
Minimálně třeba EET...

Zbyněk STANJURA
No, EET, tak to je taková mantra, která kdysi měla přinést 12 miliard ročně, pak přinesla asi 4 miliardy ročně.

Alena SCHILLEROVÁ
Není to pravda.

Zbyněk STANJURA
Teď, jak potřebují zvyšovat a mít to virtuální číslo, tak už to jsou desítky miliard, to prostě není pravda, to je úplně vycucané číslo. Nebyli schopni ani doložit, kolik to v letech, kdy EET bylo, přineslo. Navíc EET bylo vypnuto skoro tři roky předtím, než my jsme ho definitivně zrušili.

Martin ČERMÁK, moderátor
To bylo kvůli covidu.

Zbyněk STANJURA
No, to nevadí, ale vypnuté bylo, mělo to stejný dopad do státního rozpočtu v letech 2020, 2021, 2022 jako loni. Letos, mimochodem, ta mezera výběru daně z přidané hodnoty se snížila i za rok 2022 o 1,3% bodu podle zpráv Evropské komise z těch 7 asi na 5,7 %. A nebylo EET v roce 2022, to znamená, že žádné reálné nástroje nemáme. Je to taková důvěra, že se to samospádem stane. Samozřejmě samospádem...

Alena SCHILLEROVÁ
Chci reagovat.

Zbyněk STANJURA
..se žádné veřejné finance do pořádku nedají. Navíc celé dva roky vlastně pořád slyšíme skoro u každého zákona, že jsou nějaké výdaje státního rozpočtu. Opozice navrhuje zvýšit výdaje, to znamená zvýšit deficit. Oni před nás kladou úlohu, která se fakt nedá splnit, a nechtějí si vybrat.

Martin ČERMÁK, moderátor
Já se omlouvám, já se ještě doptám na to EET, když se bavíme o těch finančních přínosech, které mohou být nebo nemohou být. Jelikož oba tvrdíte opak, tak minimálně ta technická a filozofická část EET je nějaké narovnání prostředí a nenahrávání nepoctivým podnikatelům. Tento rozměr jste řešili?

Zbyněk STANJURA
No, já si myslím, že by to především bylo byrokraticky zbytečně náročné. Mimochodem, když to vláda hnutí ANO vypínala na ty dva a tři čtvrtě roku, tak tehdy v důvodové zprávě říkala, že je to příliš byrokraticky náročné, dali nám vlastně za pravdu, to jsme celou dobu...

Alena SCHILLEROVÁ
Není, spoustu nepravd je tady teď řečeno.

Zbyněk STANJURA
…celou dobu, můžeme si to najít ve stenozáznamech, každý, kdo chce, si to může dohledat. To odůvodnění, proč jste s tím tehdy přišli, a my jsme to rádi podpořili, to je třeba říct, na tom byla shoda, na vypnutí EET jsme se shodli, ale nevypla ho naše vláda, vypla ho vláda v roce 2020, někdy zkraje roku.

Martin ČERMÁK, moderátor
Dobře, prosím, teď, paní předsedkyně.

Alena SCHILLEROVÁ
Určitě budu reagovat. Výnosy EET potvrdila i vaše generální ředitelka. Bodejť by ne, dělala v té době náměstkyni, zaváděla EET, to znamená, že ty výnosy se počítaly za ní, takže bylo by určitě velice hloupé, kdyby nepotvrdila to číslo, co se týče EET. A nebavme se jenom o EET. Vy jste rezignovali na boj s šedou ekonomikou naprosto obecně. V dalším rozhovoru řekla, že se začíná objevovat fenomén výplata roku. No, bodejť by se neobjevoval. A teď se zvýšením DPH, byla jsem u kadeřnice, ta mi říkala prostě o 11 procetních bodů, že lidé přestávají chodit. Samozřejmě, začne se to přesouvat do šedé zóny, vy nevyberete ani to, co jste si naplánovali. A EET jsme vypli tehdy z jednoho prostého důvodu, byly zavřené úřady, byla omezená činnost, bylo potřeba jednat.

Martin ČERMÁK, moderátor
Ano, to už jsme probrali dostatečně.

Alena SCHILLEROVÁ
Ano, to znamená, to byly ty důvody s tím, že znovu začne. A my se bezesporu k nějaké formě vrátíme. Volají po tom všichni poctiví podnikatelé. A podívejte, podle průzkumu STEM/MARK se každý čtvrtý občan se setkal v s loňském roce s fenoménem cash only, na Moravě dokonce každý třetí.

Martin ČERMÁK, moderátor
Pane ministře, krátkou reakci poprosím.

Zbyněk STANJURA
Tak já jsem netušil, že jste tisková mluvčí paní generální ředitelky Hornochové.

Alena SCHILLEROVÁ
Čtu ve veřejném prostoru.

Zbyněk STANJURA
Ona říkala, že tehdejší odhad přínosu 12 miliard byl pravdivý, dokud Ústavní soud, a to bylo hned na začátku, nezrušil a nevyjmul z EET platby kartou. Od té doby se to vlastně nedá spočítat. Tak to řekněte celé ty tři věty, a neříkejte, že paní generální ředitelka něco řekla. A neurážejte Finanční správu, paní generální ředitelku a její tým s tím, že se nebojuje s šedou ekonomikou, protože to má na starosti především Finanční a Celní správa a podle mě odvádějí skvělé výkony. Mimochodem, loni byly nejvyšší daňové příjmy, i v tom DPH jsme vybrali rekordně nejvíce peněz.

Martin ČERMÁK, moderátor
Ano, inflací.

Alena SCHILLEROVÁ
Samozřejmě, ale oproti plánu máte propad jak v DPH, tak ve spotřební dani, což samozřejmě jsou přeshraniční nákupy.

Zbyněk STANJURA
Vybrali jsme míň za cigarety. Řekněme si, je cílem státu, abychom vybrali co nejvíce peněz ze spotřeby cigaret? Tak to prostě je. To není vůbec problém šedé ekonomiky, spotřebitelé a uživatelé tabákových výrobků mění své zvyklosti. Odborníci nám doporučují, aby alternativní výrobky byly zdaněné méně, než klasické cigarety, pak je tam propad, ale jinak daňoví poplatníci v roce 2023 zaplatili rekordně vysoké daně a pojištění, takže...

Martin ČERMÁK, moderátor
Když se bavíme o spotřební dani, tiché víno budete nějak řešit?

Zbyněk STANJURA
Já se o to snažím. Zatím jsem nezískal většinu, jenom opakovaně říkám, že mě zaujalo v otevřené debatě. My jsme ten stav nezměnili, já jsem pro, abychom změnili, ale pamatujte si...

Martin ČERMÁK, moderátor
Ale měnili jste plno věcí.

Zbyněk STANJURA
Ano, já jsem se o to snažil, nezískal jsem pro to většinu, ani opozice nebyla pro. Jenom říkám, že nulová daň na tiché víno je tady roky a nepamatuju si ve veřejném prostoru debatu před dvěma, čtyřmi, šesti nebo osmi lety, proč to není. Já si myslím, že...

Martin ČERMÁK, moderátor
Možná v kontextu, když kojenecká voda se dostane do 21% sazby DPH a na tiché víno není spotřební daň.

Zbyněk STANJURA
Tak DPH je 21 %, je třeba říct.

Martin ČERMÁK, moderátor
Ano, DPH, ale...

Zbyněk STANJURA
Já jsem samozřejmě pro. Hlavní důvod je, že dvě třetiny té daňové úlevy končí v zahraničí, nekončí u českých a moravských vinařů. Budu se snažit najít většinu ve vládě, v Poslanecké sněmovně, v Senátu. Není to jednoduché, zatím ta většina není, která by tento můj názor podpořila i při změně legislativy.

Martin ČERMÁK, moderátor
Já se vrátím k tomu dotazu, rychle se zeptám na rychlou reakci, kojenecká voda, proč zrovna kojenecká voda je v 21% sazbě?

Zbyněk STANJURA
Tak, abychom měli co nejužší daňový systém. Já to nechci nějak zlehčovat...

Martin ČERMÁK, moderátor
Základní potraviny jsou v tom...

Zbyněk STANJURA
Já tomu rozumím. Nevím, jestli vést polemiku, jestli voda je potravina nebo není.

Martin ČERMÁK, moderátor
Pro ty kojence u matek, které nemohou kojit, je to základní potravina, vlastně jediná.

Zbyněk STANJURA
Můj úřad spočítal, jaký je rozdíl za šest měsíců pro rodinu, pokud by to bylo v sazbě snížené nebo zvýšené, a to nižší stokoruny za půl roku.

Alena SCHILLEROVÁ
Jako u té kojenecké vody?

Zbyněk STANJURA
U té kojenecké vody.

Alena SCHILLEROVÁ
Tak samozřejmě mají další náklady, že jo...

Zbyněk STANJURA
To já nezpochybňuju, samozřejmě budu hájit ten kompromis jako celek. Nebudu říkat detaily z jednání, co kdo navrhoval. Kdybych měl tu většinu, nebo občanští demokraté, tak bychom měli jednu sazbu DPH na všechny produkty a služby a pak by odpadly ty nekonečné debaty.

Martin ČERMÁK, moderátor
Šlo čistě o to, že normální voda je v té nižší a kojenecká voda v té vyšší.

Zbyněk STANJURA
Rozumím.

Alena SCHILLEROVÁ
Můžu ještě k těm cigaretám? Tak tam si myslím, že ten fenomén je spojený s tím, že si prostě jedou nakoupit do Polska. Vy jste z Opavy, tak vy to tam máte kousek, tak to tam prostě musíte vidět. Jedou si nakoupit třeba do Polska, koupí si k tomu cigarety, mohou si dovézt až čtyři kartony, pokud se nemýlím, to se nezměnilo, to si myslím, že tam se to projevuje. Co se týče vína, spotřební daně na tiché víno, tak já jsem zaznamenala, že snad pracuje nějaká pracovní skupina, že se zvažuje evropská úprava, ta je na místě, to klidně podpoříme, ať je to prostě nastaveno v rámci Evropy stejně a ne jenom individuálně, s tím nemám problém. No, a kojenecká voda, tomu samozřejmě nerozumím, protože možná jsou to stokoruny v rámci kojenecké vody, ale máme výživu, máme pleny a máme další věci a na rodinu samozřejmě dopadnou všechny ty položky, které tady byly modelovány ze strany televize.

Martin ČERMÁK, moderátor
Teď bych rád nastínil další téma, jelikož politická diskuze o veřejných rozpočtech i o finančních záležitostech jako takových bývá zpravidla doménou ekonomických odborníků jednotlivých stran. Na nový rok se však stalo něco málo vídaného. O slovo v této debatě se přihlásil prezident republiky Petr Pavel. Jeho výrok na téma přijetí eura vzbudil pozornost na celé politické scéně.

Petr PAVEL, prezident republiky
Přes nekončící diskuzi o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou exportní ekonomikou ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností.

Karolína PAVLÍNOVÁ, redaktorka
ODS s největším poslaneckým klubem o čtyřiatřiceti členech je k přijetí eura zdrženlivá.

Petr FIALA, předseda vlády
My jsme se nedomluvili na tom, že bychom se v tomto volebním období zabývali otázkou přijetí eura, nedomluvili jsme se na tom i z dobrých důvodů a těmi jsou ty, že Česká republika v době našeho vládnutí této vlády nebude plnit kritéria, která by byla potřebná pro to, abychom vůbec tu debatu vážně otevřeli.

Karolína PAVLÍNOVÁ, redaktorka
ODS by ale hravě přehlasoval zbytek pětikoalice, jen hnutí STAN má třiatřicet poslanců.

Martin DVOŘÁK, ministr pro evropské záležitosti
My se teďka bavíme o materiálu, který přijde do vlády a který vyhodnocuje připravenost Česka ke vstupu do eurozóny, případně do ERM II systému. A my máme pocit, že bychom měli hlasovat o tom, že ta zpráva je natolik pozitivní, že bychom měli zahájit práce na vstupu do ERM II.

Karolína PAVLÍNOVÁ, redaktorka
A pro jsou podle Marka Výborného i lidovci s třiadvaceti křesly ve sněmovně.

Marek VÝBORNÝ, ministr zemědělství
My dlouhodobě jako KDU-ČSL máme v programu, a máme na to dokonce usnesení sjezdu, kdy podporujeme přijetí eura, které musí být výhodné pro české firmy a české občany. My bychom jako vláda měli mít připravené kroky, kdy k tomu jasně budeme směřovat.

Karolína PAVLÍNOVÁ, redaktorka
TOP 09 se čtrnácti mandáty je také pro zahájení kroků k přijetí společné evropské měny.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu TOP 09
My cestu k euru prosazujeme už řadu let. Důležitá je ta první podmínka, že letos začneme opět splňovat maastrichtská kritéria. Samozřejmě jako TOP 09 budeme rádi, když k tomu rozhodnutí dojde co nejdříve.

Karolína PAVLÍNOVÁ, redaktorka
A pro jsou i Piráti se čtyřmi poslanci.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu Pirátů
Česká republika se po referendu o přistoupení České republiky k Evropské unii zavázala, že přijme euro a je potřeba v této věci konat.

Karolína PAVLÍNOVÁ, redaktorka
Opozice je v krocích pro přijetí eura zatím jednotně proti.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí SPD
Hnutí SPD je zásadně proti přijetí eura v České republice, protože, za prvé, budeme v takovém případě spoluodpovědní za astronomické dluhy jihoevropských států eurozóny. Za druhé, ztratíme jakoukoliv možnost mít vlastní měnovou politiku. A za třetí, hrozí také zdražení, což vidíme po přijetí eura, jak to bylo na Slovensku a v Chorvatsku.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny
Teď je to bezpředmětná diskuze, Česká republika na to není připravena. Vůbec nechápu, že se to dává v tuto chvíli k diskuzi v situaci, kdy Evropská unie řeší zásadní problémy s migrací, v situaci, kdy má problémy s energetikou, v situaci, kdy nezvládá klimatickou politiku a my bychom se měli stát jaksi součástí pevnějšího jádra. Úplný nesmysl.

Martin ČERMÁK, moderátor
Dostali jsme se tedy k tématu eura. Pane ministře, měla by podle vás hlava státu provádět takové výroky bez nějaké předchozí konzultace třeba s vládou?

Zbyněk STANJURA
Samozřejmě, že to hlava státu dělat může, já v tom žádný problém nevidím. Vůbec si neumím představit, že by se prezident republiky, ať je to kdokoliv, ptal vlády, jestli může něco říct ve svém projevu, třeba i novoročním. To je samozřejmě plné právo pana prezidenta. Já v tomhle tom samotném žádný problém nevidím.

Martin ČERMÁK, moderátor
Váš postoj k euru je nejspíš známý, nicméně můžete pro naše diváky, kteří třeba s ním nejsou familiární, zrekapitulovat váš osobní a vlastně i ODS, ten tam zazněl...

Zbyněk STANJURA
Klíčové je, abychom dali do pořádku veřejné finance, abychom plnili ta maastrichtská kritéria, protože teprve potom můžeme vést vážnou politickou debatu. V okamžiku, kdy víte, že i kdybychom se přihlásili, tak tam vstoupit nemůžeme, tak je v zásadě jednoduché říkat jsem pro nebo proti, že reálné prověření, ta reálná přihláška by vlastně byla odmítnuta z toho, že neplníme a neplníme důvody. Takže až to budeme plnit, a já bych byl moc rád, abychom za roky 2024 a 2025 ta kritéria plnili, tak pak přijde debata na politické rozhodnutí, protože přijetí eura v zásadě není ekonomické rozhodnutí. Když čtu vyjádření mnoha renomovaných ekonomů, tak oni vidí klady i zápory všech, nedá se to jednoduše dopočítat a v zásadě všichni říkají, že nakonec to bude politické rozhodnutí, zda společnou měnu přijmout ano nebo ne. Ale abychom tu debatu mohli vést, abychom takové rozhodnutí třeba v příštím volebním období mohla budoucí vláda udělat, tak musíme dávat do kupy veřejné finance. To je můj, bych řekl, aktuální přístup k tomu, jak, jak postupovat.

Martin ČERMÁK, moderátor
Když se bavíme o euru jako o politickém rozhodnutí, pokud by hnutí ANO naplnilo některé průzkumy, které jsou teď, a v příštím volebním období by se dostalo k vládě, bylo by euro aktuální otázkou, aktuálním tématem, pokud by tedy za ty následující dva roky třeba začalo splňovat ta maastrichtská kritéria.

Alena SCHILLEROVÁ
Nebylo, nebylo. A já jsem byla ministryní financí i v době, kdy jsme splňovali maastrichtská kritéria a přesto jsme jako Ministerstvo financí v tom pravidelném materiálu, který se zpracovává s Českou národní bankou a kdy se hodnotí ta jednotlivá kritéria a navrhuje se nebo nenavrhuje datum stanovení eura, tak vždy bylo navrženo nebo řečeno, ať se nenavrhuje datum stanovení eura. Myslím si, že ten současný materiál, co bude schvalovat vláda někdy v tomto roce, tak obsahuje naprosto stejné závěry. Pan ministr to teď potvrzuje. Takže pro nás to téma není. Já bych si to dovolila jenom velice stručně rozdělit na ekonomické a na politické důvody. Ty ekonomické jsou zřejmé, dnes eurozóna, v podstatě se dá říct, že taková polovina zemí je, nebo průměr zadlužení eurozóny je zhruba 90 %. Přes polovinu zemí, nebo polovina zemí, ať to nepřeháním, má to zadlužení kolem 100 %. My pořád ještě i po vládnutí pětikoalice po 2 letech, tak jsme na nějakých 44 %, takže pořád patříme mezi premianty. A myslíme si, že vstupovat do této eurozóny, která má tyto problémy, kde na jedné straně je Řecko, na druhé straně jsou jestřábi, tak určitě není žádný elitní klub. Navíc od roku 2012 tam platí tzv. evropský stabilizační fond nebo mechanismus, kde kdybychom bývali byli v té době v eurozóně, tak bychom asi během 10, 12 let museli zaplatit v hotovosti 40 miliard. Museli bychom přijmout závazky za 250 miliard. Navíc se velmi lišíme ekonomickou úrovní, cenovou úrovní, mzdovou úrovní.

Martin ČERMÁK, moderátor
Za vás je tedy...

Alena SCHILLEROVÁ
Ještě teda, ještě samozřejmě nezávislost České národní banky. Nesmíme taky zapomenout, že je nezávislá a může vyrovnávat ty rozdíly v naší měně. No, a ty politické důvody, tak musíme jako politici přece zohlednit i názor našich občanů, našeho národa. Průzkumy, které jsem viděla minulý týden, ještě nekončí. Tento týden na jiné televizi hovořili o tom, že přes 70 % lidí odmítá euro. My jsme konzervativní země, my si vážíme české koruny, je silná.

Martin ČERMÁK, moderátor
Ve volebních programech většiny stran, všech stran…

Alena SCHILLEROVÁ
Hnutí ANO ho tam nemá a mít ho tam nebude v žádném případě. A my budeme bojovat za českou korunu. Myslíme si, že to je silná měna, že prostě ta měna je na místě. A to, že povolají některé podnikatelské svazy, že říkají ano, pro podnikatele by to bylo výhodnější. Já si myslím, že podnikatelům to dneska nedělá problémy. Oni si mohou brát i úvěry v euru, teď dokonce vstoupil v účinnost nový zákon o účetnictví a jsem ráda, že ho Ministerstvo financí dotáhlo. My jsme na něm začali pracovat. Firmy tak mohou účtovat v jiné měně, mimo jiné i v eurech i v dalších měnách.

Zbyněk STANJURA
No, ten nový zákon, ten teprve přijde do Poslanecké sněmovny. Myslím si, že je důležité, aby ta debata probíhala, protože jsou jak ekonomická negativa, tak ekonomická pozitiva. Není to 100 ku 0, není to tak černobílé. Pak ale bude opravdu rozhodovat politika a politický přístup. Myslím, že v té debatě je dobré, aby probíhala bez předsudků, aby mýty, které kolem toho jsou, se buď potvrdily, nebo vyvrátily. A já takovou debatu vlastně vítám, protože si myslím, že je to v pořádku, že pořád nás to bude nutit k tomu, abychom měli v pořádku...

Martin ČERMÁK, moderátor
Když probíhala debata o euru v posledních měsících, tak se často spojovala s inflací. Jak vy jste spokojen s kroky České národní banky během inflace?

Zbyněk STANJURA
Když se podíváte na průběh inflace v Evropě, tak zjistíte, že mnohem větší vliv měla geografie, než společná či národní měna. Například pobaltské státy platí společnou měnou eurem a měly vyšší inflaci než Česká republika. Takže to bylo spíš tak, že západní státy měly nižší míru inflace než ty ve středu a na východu Evropy, takže tam žádné pravidlo…

Alena SCHILLEROVÁ
Nezachraňuje euro, nezachraňuje.

Zbyněk STANJURA
Tam to pravidlo, které by automaticky znamenalo, že když máte národní měnu, tak máte vyšší inflaci, než když máte společnou měnu, to tam prostě neplatí.

Martin ČERMÁK, moderátor
A ty kroky České národní banky, které tady byly činěny v průběhu roku?

Zbyněk STANJURA
Já myslím, že je správné, když se ústavní instituce nekritizují ve veřejném prostoru. Já bych taky nepřivítala rád, kdyby Česká národní banka komentovala exekutivní kroky vlády. Myslím, že je to její zodpovědnost. Česká národní banka je mimořádně nezávislá a díky tomu má taky mimořádnou odpovědnost za výši inflace. Má ten větší díl odpovědnosti než vláda. Naším úkolem je snižovat deficity státních rozpočtů, my tu svoji úlohu plníme. A v příštích měsících bude debata o tom, jak rychle se budou snižovat základní sazby České národní banky. A nepřipadá mi ani produktivní v této chvíli, abych jako ministr financí hodnotil kroky v minulých měsících.

Martin ČERMÁK, moderátor
Z České národní banky zaznívalo, že jeden z těch proudů, který ovlivňuje inflaci, jsou kroky vlády.

Zbyněk STANJURA
Samozřejmě, a to přiznávám, ten menší díl ano. A proto jsme mimo jiné přistoupili k tomu, že snižujeme deficity státních rozpočtů. Ono to samozřejmě souvisí. Boj s inflací souvisí i s výběrem DPH, se spotřebou domácnosti. Naše domácnosti loni přestaly v mnoha případech akceptovat vysoké ceny, a klesla spotřeba, klesl výběr DPH. Současně to ale přispělo ke snížení inflace. A já, když si můžu vybrat, jestli nižší výběr DPH, nižší inflace nebo vyšší inflace a vyšší výběr, vyšší výběr DPH, tak jsem tou cestou nižší inflace, protože vysoká inflace je pro státní rozpočet prostě nevýhodná.

Martin ČERMÁK, moderátor
Paní předsedkyně.

Alena SCHILLEROVÁ
Jestli ještě můžu k euru jednu větu. Opravdu jedna věta. Já si myslím, že to je tak citlivé téma, tak zásadní a tak se dotýká občanů. Já jsem jenom viděla tu bouři na sociálních sítích, která se zdvihla potom vystoupení pana prezidenta a v té následné debatě, že si myslím, že by mělo být podrobeno referendu. A já za hnutí ANO říkám, že my to připravíme.

Martin ČERMÁK, moderátor
A jak vy vnímáte kroky České národní banky ohledně inflace?

Alena SCHILLEROVÁ
Tak já jsem patřila ke kritikům toho bývalého vedení. Byla jsem ráda, že nové vedení České národní banky nepokračovalo v tom prudkém nárůstu sazeb. To znamená, že to nějakým způsobem stabilizovalo a teď byl první krok ke snížení. Takže já to respektuji a věřím, že ty kroky prostě povedou k nějakému výsledku.

Martin ČERMÁK, moderátor
A jak by se vláda, pokud byste vy v tuto chvíli byli třeba ve vládě, jak vy byste řešili inflaci?

Alena SCHILLEROVÁ
Jak bychom řešili inflaci? No, tak hlavně my bychom v roce 2022, na začátku roku 2022 nenechali utrhnout ceny energií ze řetězu. To je to, kde se stala ta fatální chyba, kterou teď už neodčiníme. Prostě se ty ceny utrhly a samozřejmě ty se nám potom promítly do všech ostatních cen, takže to byl ten základní problém…

Zbyněk STANJURA
Ty ceny se vytváří na evropském a světovém trhu a ne v České republice.

Alena SCHILLEROVÁ
Mohli jsme je zastropovat. Udělalo to třeba Slovensko, udělaly to další země, u výrobců…

Zbyněk STANJURA
Podívejte se, jaký mají deficit vůči veřejným financím, vůči HDP Slovenská republika a Česká republika, to není recept, který bychom...

Alena SCHILLEROVÁ
Souvisí taky s dalšími otázkami, tady nemůžeme vyjmout jenom jednu z nich.

Martin ČERMÁK, moderátor
Pane ministře, co považujete za větší problém, je to právě inflace nebo hospodářský pokles? Ono to jde trochu ruku v ruce.

Zbyněk STANJURA
Inflace.

Martin ČERMÁK, moderátor
Inflace.

Zbyněk STANJURA
Inflace. Myslím si, že nejdřív se musí dostat inflace pod kontrolou a pak dojde i k hospodářskému růstu. Z těch dvou veličin, které jste uvedl, bezesporu z mého pohledu, ale z pohledu vlády je větší problém ta příliš vysoká inflace, kterou jsme měli v letech 22, 23. Letos, pevně doufám, že se všechny prognózy naplní a vrátíme se do toho tolerančního pásma, že ta inflace za rok 2024 by mohla být kolem 3 %.

Martin ČERMÁK, moderátor
V tom s panem ministrem souhlasíte?

Alena SCHILLEROVÁ
Tak do toho tolerančního pásma se pravděpodobně vrátíme, a já si nemyslím, že to bude až tak rychle, ale vrátíme se. Nicméně nezapomeňme, že to není návrat na ceny před těmi dvěma roky, to je, prostě nárůst tady je obrovský. Nebude pokračovat ten cenový nárůst, když to sečteme, tak je o nějaký 25 %, takže inflace je určitě obrovský problém, tady prostě já skutečně si myslím, že ten svůj díl práce si neodpracovala vláda, nebudu už opakovat ty argumenty. A i některé ty kroky v tom daňovém balíčku jedna jsou proinflační, to prostě si za tím stojím. Ale hospodářský růst je také důležitý, hospodářský růst samozřejmě je důležitý, protože může znamenat posunutí, posunutí ekonomiky do budoucna, to tady ty kroky nevidíme.

Martin ČERMÁK, moderátor
Pro vás, kdyby byla ta otázka stejná, horší inflace nebo ten hospodářský...

Alena SCHILLEROVÁ
Tak inflace je samozřejmě největší mor ekonomiky, to se shodneme.

Martin ČERMÁK, moderátor
Vy jste tvrdila, paní předsedkyně, nebo pronesla jste v našem pořadu Napřímo, že když se dostanete k vládě, tak všechna tato opatření, která vy nazýváte daňovým balíčkem, zrušíte. Je to tak?

Alena SCHILLEROVÁ
Já jsem to podmínila tím, že, za prvé zavedeme opatření v boji s šedou ekonomikou, to bude první a zásadní věc, to ono jich je celá řada, to není jenom, aby se to nezužovalo na EET, zavedeme nějakou formu EET, my už na tom pracujeme, ona nebude stejná, protože jsme technicky prostě někde úplně jinde, takže určitě to bude nějaká jiná forma, už na tom spolupracujeme, mám takový mini pracovní tým se zástupci podnikatelských svazů, kde prostě chceme být připraveni, pokud se dostaneme do vlády, a to pak bude podmíněno tak, jak jsme to dělali, my jsme daně řádně vybírali a pak jsme je snižovali, čili toto jde ruku v ruce.

Martin ČERMÁK, moderátor
Pane ministře, jak se vám poslouchá to, že to, na čem jste teď pracovali, ozdravení veřejných financí, by mělo být v dalším volebním období zrušeno?

Zbyněk STANJURA
Tak to je motivace k tomu, abychom dobře vysvětlovali své kroky, abychom neztratili podporu voličů, abychom příští volby vyhráli. Já myslím, že to jenom zvyšuje naši motivaci. Jenom poprosím, vybírali jsme loni daně rekordně za období...

Alena SCHILLEROVÁ
Díky inflaci.

Zbyněk STANJURA
I díky inflaci, ale zase klesla, klesla ta mezera u DPH, a jsou to, jak jste předtím říkala, do roku 2021 jsou čísla Evropské komise, tak si přečtěte čísla za rok 2022. Ten trend pokračoval za naší vlády a nebylo EET. A tady vidíte, že vlastně hnutí ANO má jediný kouzelný nástroj EET a všechno bude v pořádku.

Alena SCHILLEROVÁ
My chceme mít díru ve výběru VAT gapu tak, jak má Rakousko, jak má Německo, 2,5, 2,8 %, to je náš cíl a k tomu jsme směřovali, bohužel ty kroky jsou zastaveny. Neslyším nic o projektech jako daňová Kobra, jako prostě byly další projekty, které se...

Zbyněk STANJURA
V tom celnickém autě se nefotí, to neznamená, že to nefunguje, daňová Kobra funguje.

Alena SCHILLEROVÁ
Stačí, když budete mluvit, když prostě budete prezentovat nějaké výsledky.

Zbyněk STANJURA
Nechám to na Celní správě a těch, kteří to dělají, ať prezentují v pravý okamžik výsledky své práce, já jim do toho nemluvím, kdy si mají udělat tiskovou konferenci a jaká čísla mají zveřejnit. My jsme připravili a poprvé jsme vyčlenili opravdu vysoké peníze na to, abychom získali nový informační systém ve Finanční správě, abychom posílili analytickou činnost Finanční správy, abychom věděli z dat, na co se máme zaměřit, na které daňové poplatníky, aby ty kontroly byly cílené.

Alena SCHILLEROVÁ
Na tom se samozřejmě začalo pracovat, já doufám, že na tom pokračujete, v té práci.

Zbyněk STANJURA
Ne, na tom se nezačalo pracovat.

Alena SCHILLEROVÁ
Ale začalo, pane ministře, spousta projektů, a neslyším o nich ani slovo.

Martin ČERMÁK, moderátor
Děkuji, paní předsedkyně. Ve veřejném prostoru zaznělo, že už vy jako vláda v tom dalším, v další části volebního období nebudete dělat žádné zásadní reformy. To platí, pane ministře?

Zbyněk STANJURA
Já jsem říkal něco jiného. A pak to žije vlastním životem.

Martin ČERMÁK, moderátor
Tak to bývá.

Zbyněk STANJURA
Tak já jsem rád, že to můžu vysvětlit, já jsem říkal, jestli někdo čeká nějaké radikální legislativní změny, tak jsem přesvědčen, že už nebudou z hlediska toho, že mnohé reformy jsme už prosadili, mnohé jsou už v takové fázi, buď už jsou ve sněmovně, nebo jdou na vládu. Ty jsou vlastně připravené, ano, některé ještě projdou, musí projít zbytkem legislativního procesu. A nemyslím si, že bychom například v daňové oblasti měli dělat výrazné změny častěji než jednou za volební období. Ty nastaly právě před několika dny k 1. lednu letošního roku. Já jsem odpovědný především za svůj resort, nejsem mluvčí celé vlády, abych říkal, jestli někdo něco neříká. Pak druhá věc je, co kdo označuje slovem reforma. Někdo řekne, tohle je reforma, někdo řekne, to je pouhá změna parametrů, někdo řekne, to je velmi významné, jiný řekne, to je vlastně jenom taková provozní změna. Ale že bychom čekali nebo připravovali nějaké radikální změny těch klíčových systémů, to znamená zdravotního, důchodového, daňového, to ne, ale to neznamená…

Martin ČERMÁK, moderátor
Parametrické změny...

Zbyněk STANJURA
To určitě ano. Většina už je připravená, ať už je to v Poslanecké sněmovně, nebo se to chystá a pošle se do Poslanecké sněmovny. Z hlediska délky legislativního procesu, my máme dneska zhruba...

Alena SCHILLEROVÁ
11 měsíců.

Zbyněk STANJURA
20 měsíců do konce volebního období.

Alena SCHILLEROVÁ
11 měsíců je průměrná délka...

Zbyněk STANJURA
To je takřka rok, to znamená, a pokud to nemáte de facto připravené, tak nemáte skoro šanci, abyste teď začali na něčem přelomovém pracovat a měli jste šanci to legislativně prosadit a mít do konce volebního období schválené v obou komorách, taková je logika volebního cyklu i legislativního procesu…

Alena SCHILLEROVÁ
Můžu? Tak mě to nepřekvapuje, já jsem to řekla už před časem, říkala jsem, tato vláda zvedne daně, zpomalí důchody a přetrpí to do konce volebního období ve Strakově akademii, takže to se stane. Četla jsem si a komentovala jsem to, myslím, že i pro vaši televizi, plán legislativních prací, nic tam zásadního už není.

Zbyněk STANJURA
Klíčový zákon o účetnictví, abychom měli moderní evropské účetnictví, ano, není tak politicky atraktivní, ale je nesmírně důležitý.

Alena SCHILLEROVÁ
Kde se vlastně ten základ připravil? Jsem ráda, že to pokračuje.

Martin ČERMÁK, moderátor
Děkuji za debatu, pane ministře, i vám děkuji.

Zbyněk STANJURA
Děkuji za pozvání.

Alena SCHILLEROVÁ
Děkuji za pozvání a přeji všem krásnou neděli.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.04.2024Zbyněk Stanjura v diskusním pořadu na CNN Prima News MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
17.04.2024Ministr financí Stanjura hostem pořadu Interview ČT24 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
05.02.2024Ministr Stanjura hostem Otázek Václava Moravce MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
25.01.2024Zbyněk Stanjura v pořadu ČT Události, komentáře MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688