Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.01.2024 08:04:00

Pět témat pro globální ekonomiku v roce 2024

Loni prošla globální ekonomika tvrdým testem: inflace a agresivní utahování měnové politiky, války v Evropě a na Blízkém východě, vyhrocující se realitní krize v Číně a prohlubující se rivalita mezi Washingtonem a Pekingem, která nutí společnosti přehodnotit dodavatelské řetězce a bezpečnost. Co ovlivní globální ekonomiku v tomto roce?

Navzdory loňským problémům se dařilo pokračovat v globálním zotavení po pandemii. V USA spotřebitelé dále utráceli, což přimělo mnoho ekonomů, aby zahodili své negativní scénáře a začali předpovídat měkké přistání. V Číně vzkvétal průmysl elektromobilů a spolu se zdravou dávkou fiskálních stimulů pomohl lídrům držet se blízko jejich růstového cíle. A velké nové naději světové ekonomiky, Indii, se do jisté míry podařilo zotavit.

Mezinárodní měnový fond předpovídá na rok 2024 globální růst o 2,9 %, což je o něco méně než loni. Se dvěma zuřícími válkami a přibližně 40 celostátními volbami v kalendáři bude dění tento rok určovat zejména politický vývoj, zvláště pokud se Donald Trump pokusí získat zpět prezidentský úřad.

1. Bude americký spotřebitel kapitulovat?

Očekává se, že po loňském roce se americká ekonomika vrátí v nadcházejících 12 měsících zpět na zem. Zda přijde recese nebo měkké přistání, bude z velké části záviset na tom, jak se udrží trh práce. Zatím zůstává ke zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu netečný, ale tento rok by mohl být inflexním bodem, i když tvůrci politik signalizovali, že již se zvyšováním sazeb skončili. Nárůst nezaměstnanosti by dopadl na spotřebitelské výdaje, které v USA tvoří téměř dvě třetiny ekonomického výkonu. Podle nejnovějších projekcí Fedu se míra nezaměstnanosti do konce roku zvýší na 4,1 %. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti, zveřejňované každý týden, jsou hlavním indikátorem síly trhu práce, a proto si zaslouží sledovat.

USA

2. Dokáže Peking udržet bytovou krizi na uzdě?

Druhá největší světová ekonomika se nachází uprostřed mnohaletého zpomalení, které zčásti spustil zásah prezidenta Si Ťin-pchinga proti spekulacím s nemovitostmi. Developeři jsou zavaleni rozsáhlými portfolii bytů, které byly již koupeny, ale nikdy se nepostavily. Nomura Securities odhaduje, že bylo předprodáno asi 20 milionů jednotek, jejichž výstavba byla zpožděna nebo nebyla zahájena. Ti, kteří čekají na své nové byty, jsou čím dál netrpělivější, čímž se problém stává potenciální hrozbou pro sociální stabilitu. Nejvyšší představitelé se zavázali zabránit kaskádě bankrotů developerů – tato katastrofa by pohltila bankovní sektor a potenciálně odsoudila Čínu k ztracené dekádě růstu.

Čína

3. Nemocný muž Evropy

Německo si v roce 2023 vedlo mezi velkými ekonomikami nejhůře. Vysoké ceny energií a přísná měnová politika spolu se slabší globální poptávkou po jeho exportu způsobily loni mírný pokles hrubého domácího produktu. A ani v roce 2024 nebude nouze o problémy - probíhající válka na Ukrajině, automobilový průmysl, který čelí silné konkurenci čínských elektromobilů, a přísnější kontrola vládních výdajů. Výrobní sektor se musí potýkat s nákladným a politicky náročným přechodem na alternativní formy energie poté, co ztratil přístup k levnému plynu z Ruska, ale i s přeskupením dodavatelských řetězců v reakci na snahu USA omezit Čínu. Zda se budou problémy zmírňovat či prohlubovat prozradí index obchodních očekávání institutu Ifo.

Německo

4. Rizikový přechod Japonska od záporných sazeb

Desítky let trvající experiment s neortodoxní měnovou politikou se blíží ke své poslední kapitole. Zející propast mezi výnosy japonských a amerických vládních dluhopisů v listopadu pomohla jenu dostat se na nejnižší úroveň od počátku 90. let, což zvýšilo náklady na dovážené palivo a potraviny a snížilo kupní sílu. Vzhledem k tomu, že inflace se pohybuje nad 2% cílem Bank of Japan již více než rok a půl, očekává se, že guvernér Kazuo Ueda opustí poslední zbývající zápornou úrokovou sazbu na světě.

Bude muset postupovat opatrně. Po celou generaci penzijní fondy, pojišťovny, banky a dokonce i jednotlivci ukládali své peníze do aktiv v zahraničí, aby získali nějaký úrok, čímž se Japonsko stalo zemí s nejvíce věřiteli na světě. Pokud japonské vládní dluhopisy začnou nabízet lepší výnosy, mohly by se biliony jenů vrátit domů a způsobit nesmírné narušení globálních finančních trhů. Pro Uedu znamená příliš rychlý pohyb riziko, že překazí dlouhodobé úsilí o návrat udržitelného růstu cen. Příliš pomalý pohyb může zase trhy povzbudit k tomu, aby otestovaly odhodlání BOJ udržet úrovně výnosů – čímž hrozí ještě ostřejší pokles jenu.

Japonsko


5. Může Indie dostát svému slibu?

Jak se Čína usazuje na cestě pomalejšího růstu, ekonomové se otáčí k Indii jako k novému globálnímu motoru růstu. A vzhledem k tomu, že premiér Narendra Modi bude čelit někdy v dubnu nebo květnu volbám, bude svou roli hrát opět politika. Ekonomové Goldman Sachs Group očekávají, že hlavním tahounem růstu budou zvýšené vládní výdaje, přičemž ve druhé polovině roku převezmou roli investice soukromého sektoru. Přestože Indie roste rychleji než jakákoli jiná velká ekonomika, míra nezaměstnanosti se v říjnu vyšplhala nad 10 %, což je nejvíce za dva roky, uvádí Centrum pro monitorování indické ekonomiky. A co víc, míra účasti žen na trhu práce se drží pod 60 %. Ekonomové z HSBC Holdings se domnívají, že i když hospodářský růst může v příštím desetiletí zrychlit na 7,5 % ročně, bude vytvořeno pouze asi 45 milionů ze 70 milionů pracovních míst potřebných k tomu, aby to odpovídalo rostoucí populaci Indie, čímž zůstane stranou 25 milionů lidí.

Indie

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688