Sodexo Benefity (Sodexo Benefity)
Práce  |  02.01.2024 15:45:03

Optimální stravenka má nově hodnotu 211 korun. MPSV zvyšuje od 1. ledna 2024 hodnotu stravného na pracovních cestách na 166 korun na den

Ministerstvo práce a sociálních věcí zvyšuje od 1. ledna 2024 hodnotu stravného na pracovních cestách na 166 korun na den. Mnoho let byla tato částka určující i pro stanovení daňově optimální stravenky. Vzhledem k daňovým změnám, které vstupují v platnost 1. ledna, už toto platí jen z části.

Oproti lednu 2023 se denní stravné na služebních cestách zvyšuje o 13 korun. „Je to velmi vysoký skok, ale v porovnání s turbulentním rokem 2022 to je přece jen méně. V roce 2022 totiž Ministerstvo práce a sociálních věcí muselo kvůli inflaci přistoupit k do té doby nevídanému kroku a zvýšit stravné mimořádně i v srpnu. Za celý rok tak vzrostlo o 35 korun,“ říká Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity/Pluxee, která je největším poskytovatelem benefitů na tuzemském trhu, a připomíná, že z dlouhodobého hlediska je 13 výrazný růst: „Až do roku 2019 se stravné na služebních cestách zpravidla zvyšovalo o jednotky korun.“

V závislosti na růstu stravného roste i hodnota daňově optimální stravenky (v digitální i papírové formě). „Ta bude od ledna příštího roku 211 korun,“ uvádí Jan Michelfeit a připomíná, že oněch 211 korun je daňově optimální v případě, že zůstane zachován stávající poměr – tedy že 55 % hodnoty stravenky hradí zaměstnavatel a 45 % zaměstnanec. Tzn. že firma zaplatí 116 korun a pracovník 95 korun. „Je to v současnosti nejoblíbenější scénář, a i nadále zůstává jako výhodný, protože na benefit si částečně přispívá i zaměstnanec,“ dodává Michelfeit.

Od 1. ledna 2024 se totiž podmínky při poskytování příspěvku na stravování na straně zaměstnavatele sjednocují a zavádí se pro ně jednotné označení příspěvek na stravování, který je definován jako nepeněžní plnění ke spotřebě na pracovišti zaměstnance nebo v rámci stravování zajišťovaného prostřednictvím jiného subjektu než zaměstnavatele.

„Nově platí, že jakákoli hodnota stravování je na straně zaměstnavatele účtována na vrub daňových nákladů. To znamená, že firmy si mohou odečíst z daní plnou hodnotu stravování, klidně třeba 250 korun na den. A nezáleží na tom, zda mají firemní jídelnu, využívají stravovací paušál nebo stravenky . Její výše by ovšem měla být adekvátní cenové úrovni. Proto pravidelně monitorujeme a komunikujeme cenovou mapu obědů v jednotlivých regionech, vysvětluje Jan Michelfeit.

Daňové břemeno a spolu s ním také odvody na pojištění se od 1. ledna 2024 přenášejí na zaměstnance, který dosud ze stravenek – ať už byly v jakékoli výši – žádné daně ani pojištění neodváděl. „V jeho případě bude daňově osvobozeno maximálně 70 % hodnoty stravného na služebních cestách, tedy právě oněch 116 korun na den,“ popisuje Michelfeit a dodává: „ Cokoli nad tuto částku bude na straně zaměstnance podléhat dani, odvodům na zdravotní a sociální pojištění a nově také odvodům nemocenského pojištění.“

Stravenky jsou spolu se zvýhodněným závodním stravováním vůbec nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem. V České republice je aktuálně využívá 1,5 milionu zaměstnanců a roste podíl těch, kteří místo papírových stravenek mají stravenkové karty. Stravenkové karty společnosti Sodexo Benefity/Pluxee aktuálně využívá více než 300 tisíc lidí.


O nové značce Pluxee

Od ledna 2024 se Sodexo Benefity v České republice přejmenuje na Pluxee. Sodexo Benefity, přední světový partner v oblasti zaměstnaneckých benefitů a angažovanosti, dostává nové jméno Pluxee proto, aby lépe pomohl firmám se změnami na pracovním trhu a s očekáváním jednotlivých zaměstnanců v oblasti well-beingu a pracovního naplnění a aby podpořil svou strategii růstu prostřednictvím vytvoření větší hodnoty pro všechny cílové skupiny. Přijetím nové identity se chce Sodexo Benefity výrazněji odlišit od konkurence na mimořádně dynamickém trhu.

Pluxee umožní svým klientům podporovat značku zaměstnavatele tím, že svým zaměstnancům nabídne inovativní a personalizovaná řešení, a to tváří v tvář velkým změnám na pracovním trhu. Cílem Pluxee je pomoci každému zaměstnanci užívat si více toho, na čem mu skutečně záleží.

Sodexo Benefity

Sodexo je největším poskytovatelem zaměstnaneckých benefitů na českém trhu. Od roku 1992 v České republice nabízí firmám i institucím služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Benefity Sodexo využívá 700 000 zaměstnanců a v největší benefitní síti je zapojeno více než 70 000 partnerů, u kterých je možné benefity uplatnit.

Více informaci na: www.sodexo.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688