ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  14.12.2023 12:00:00

Růst investic do výzkumu a vývoje se u společností z EU v roce 2022 zdvojnásobil

Růst investic do výzkumu a vývoje se u společností z EU v roce 2022 zdvojnásobil

Evropský průmysl v roce 2022 výrazně zvýšil své investice do výzkumu a vývoje; vyplývá to ze srovnávacího přehledu investic EU pro průmyslový výzkum a vývoj z roku 2023.

Růst soukromých investic do výzkumu a vývoje v EU dosáhl nejvyšší míry od roku 2015 a ve srovnání s rokem 2021 se více než zdvojnásobil; v roce 2022 vzrostl o 13,6 %. Pro srovnání: Čína snížila svůj růst z více než 25 % na míru těsně překračující 16 % a americké společnosti zpomalily z 16 % na 12,6 %.

Celkem 2 500 největších světových investorů do výzkumu a vývoje monitorovaných v rámci srovnávacího přehledu vytvořilo nový rekord v oblasti investic do výzkumu a vývoje, které dosáhly téměř 1 250 miliard EUR, což je o 141 miliard více než v roce 2021. Celkově za více než 42 % investic do výzkumu a vývoje u 2 500 největších podnikových investorů v této oblasti stojí společnosti z USA, zatímco EU se 17,5 % a Čína se 17,8 % těsně soutěží o druhé místo.

Silné postavení EU v automobilovém průmyslu, zvýšený význam informačních a komunikačních technologií a biotechnologií

Producenti informačních a komunikačních technologií (IKT), služby IKT, zdravotnictví a automobilový průmysl zajistily více než tři čtvrtiny investic do výzkumu a vývoje u společností zařazených do srovnávacího přehledu.

Více než třetina společností a 43 % celosvětových investic do výzkumu a vývoje pochází od producentů IKT a odvětví služeb IKT, což odráží rostoucí význam digitalizace. Zatímco odvětví výrobců IKT představuje z hlediska investic největší odvětví, odvětví služeb IKT zaznamenalo v posledním desetiletí nejrychlejší růst.

Zdravotnictví představuje více než pětinu celosvětových investic do výzkumu a vývoje a mezi jeho investory je většina společností, které se řadí mezi světovou špičku z hlediska investic do výzkumu a vývoje. Odvětví zdravotnictví zaznamenalo v posledních letech výrazný růst, a to především díky novým biotechnologickým společnostem, které pocházejí zejména z USA. Investice ze strany farmaceutických společností EU se zvyšovaly podobným tempem jako u společností v USA; výše jejich investic do výzkumu a vývoje je však ve srovnání se Spojenými státy stále přibližně poloviční.

EU i nadále zaujímá celosvětově první místo, pokud jde o investice automobilového průmyslu do výzkumu a vývoje (42,2 %). Následují Japonsko a USA s 19,5 % a Čína s 12,8 %; tato země v posledním desetiletí zdvojnásobila počet automobilových firem. Pokud jde o technologie, EU zaujímá vedoucí postavení v ekologických patentech s vysokou hodnotou (68 %) a v oblasti čistých dopravních technologií (29 %), těsně následují Japonsko (27 %) a USA (27 %).

Široká odvětvová diverzifikace EU

Na EU připadá 367 z 2 500 největších světových investorů v oblasti výzkumu a vývoje se sídlem v 17 zemích, včetně Polska, Slovinska, Maďarska a Malty. Polovina společností se nachází v Německu, Francii a Nizozemsku; v těchto zemích se soustřeďuje 73 % soukromých investic do výzkumu a vývoje v EU.

Rozložení v jednotlivých odvětvích v EU vykazuje široké zastoupení investorů, což svědčí o vyšší míře rozmanitosti než USA. Na automobilový průmysl připadá 32 % investic do výzkumu a vývoje, následuje zdravotnictví (19,7 %), výrobci IKT (14,4 %) a služby IKT (8 %). Investoři do výzkumu a vývoje zastávají rovněž výraznou pozici v odvětvích, jako je letectví a kosmonautika, obrana, finance, energetika, chemické látky a stavebnictví.

Z 1 000 předních investorů v oblasti výzkumu a vývoje v EU tvoří 18 % malé a střední podniky, z nichž přibližně dvě třetiny pocházejí z odvětví zdravotnictví.

Trvalé investice do výzkumu a vývoje a udržitelnosti

Srovnávací přehled za rok 2023 ukazuje, že ani během krizí nepřestaly společnosti investovat do výzkumu a vývoje. To znamená, že tyto investice jsou považovány za strategické pro zachování konkurenceschopnosti.

Krize urychlily snižování uhlíkové stopy mezi společnostmi zařazenými do srovnávacího přehledu, přičemž evropské podniky se v tomto ohledu ujaly vedení. Podniky z EU prokázaly během celého analyzovaného období pozoruhodný závazek k odpovědnosti za životní prostředí.

Souvislosti

Srovnávací přehled EU týkající se investic průmyslu do výzkumu a vývoje vychází od roku 2004 – toto je jeho dvacáté vydání. Poskytuje nejnovější hospodářské a finanční informace vycházející z posledních zveřejněných auditovaných účetních závěrek 2 500 největších světových investorů do výzkumu a vývoje, včetně 1 000 největších investorů se sídlem v EU, kteří představují 80 % až 90 % celosvětového soukromého financování výzkumu a vývoje. Společnosti uvedené ve srovnávacím přehledu sídlí ve 42 zemích po celém světě a mají více než milion dceřiných společností.

Další informace

Srovnávací přehled investic průmyslu

Quote

Přestože doba není jednoduchá, evropský průmysl neustále zvyšuje své investice do výzkumu a vývoje v celé řadě odvětví. To je velmi povzbudivé. Investice do výzkumu a inovací jsou klíčem k úspěchu Evropy v celosvětové technologické soutěži.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2023-12-13

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688