Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  14.12.2023 15:59:47

Přehledně: Dlouhodobý investiční produkt a jeho výhody i nevýhody

Senát dnes sice nepodpořil novelu týkající se spoření na stáří, ale i přesto její návrh prošel. Ke vzniku dlouhodobého investičního produktu (DIP) stačí už pouze podpis prezidenta Petra Pavla. Tento produkt lidem umožní pravidelně investovat na stáří a zároveň ušetřit na daních. DIP je konkurencí pro doplňkové penzijní spoření (DPS), má řadu výhod, ale přináší s sebou také některá negativa, na která je potřeba myslet. Zde je přehled toho nejzásadnějšího.

Dosud měli Češi na výběr pouze omezené možnosti, co se týče spoření na stáří. Buď se mohli vydat cestou doplňkového penzijního spoření nebo své volné prostředky investovat nehledě na státní podporu, a to na vlastní pěst nebo skrze investiční fondy. Nelze ale opomenout fakt, že velká skupina lidí svou penzi neřeší vůbec.

Pro koho je DIP vhodný?

Stejně jako u stávajících produktů 3. pilíře důchodového systému je účast v DIP dobrovolná, nedá se tak očekávat, že se počet lidí v tomto pilíři zvýší razantně. Řadu lidí může ale tato forma spoření na stáří oslovit. „Jsem přesvědčený, že DIP je vhodný takřka pro všechny a řada lidí jej využije a přesune do něj část svých investic, a to buď z jiných investičních nástrojů kvůli daňovému zvýhodnění, nebo z doplňkového penzijního spoření pro vlastní investiční strategii a možnost volby nízkonákladových investičních produktů jako jsou burzovně obchodovatelné fondy (ETF),“ říká Ivo Bečvář, investiční analytik ze společnosti Sirius Finance.

Výhody, které nový produkt přináší

Jednoznačnou výhodou je široké spektrum investičních nástrojů, které si mohou klienti vybrat. Ti, kteří mají o investicích alespoň základní znalosti, si tak mohou sami rozhodovat, do čeho konkrétně vloží své úspory. Stejně tak si lze portfolio dobře diverzifikovat a nespoléhat tak pouze na jeden nástroj.

Oproti DPS zde nejsou státní příspěvky, na druhou stranu je velkým plusem, že si lze nemalou částku odečíst z daní. Právě tímto krokem chce stát oslovit veřejnost. Díky příchodu dlouhodobého investičního produktu může dojít také ke zlepšení podmínek u doplňkového penzijního spoření. Penzijní společnosti na DIP velmi pravděpodobně zareagují a budou chtít klienty přimět zůstat u jejich produktu.

A co nevýhody?

S problémy s nedostatečnou výší důchodu se budou v budoucnu potýkat spíše lidé s nižšími příjmy. DIP ale míří spíše na osoby s vyššími výdělky. „Pokud bychom měli navrhnout nástroj, který by v dani z příjmů motivoval osoby s nižšími příjmy k investicím na zajištění stáří, mohlo by to být například umožnění odpočtu uhrazených příspěvků na investice vyšší, než je sama jejich hodnota. Mohlo by tak jít třeba o právo uplatnit k odpočtu 110 % investic splňujících zákonná kritéria,“ uvádí Radka Regentová, daňová specialistka ze společnosti KODAP.

Další nevýhodou, která může řadu lidí odradit, je pravidlo zamezující předčasný výběr. Nejdříve si bude moci klient vybrat peníze až v 60. „Pokud by chtěl střadatel svoje prostředky vybrat dříve než v 60 letech věku, bude mu hrozit riziko zpětného dodanění uplatněných daňových úlev. Vklady zároveň nebude možné vybrat dříve než po 10 letech od založení smlouvy,“ popisuje Ivo Bečvář. Podle něj je přitom důležité, aby investování probíhalo pravidelně a člověk své zhodnocené finance vybíral po částech.

Do čeho lze investovat?

Dlouhodobý investiční produkt umožní investovat do široké škály finančních nástrojů, jako jsou akcie, podílové fondy, dluhopisy nebo spořicí účty. „Rizikovější a méně regulované produkty, jako jsou korporátní dluhopisy, do DIP nebudou zahrnuty. Tuto novinku budou navíc moci poskytovat pouze státem schválené finanční instituce, jejichž seznam bude k dispozici na stránkách České národní banky,“ vysvětluje Radka Regentová ze společnosti KODAP, podle které je hlavní výhodou DIP jeho investiční flexibilita. „Lidé si mohou vybrat poskytovatele a produkty podle své volby a měnit je podle aktuální potřeby,“ dodává.

Jaká daňová zvýhodnění očekávat?

Zaměstnanci mohou odčítat od základu daně až 50 000 ročně za všechny podporované produkty, a zaměstnavatelé mohou tyto příspěvky považovat za daňově uznatelný náklad. Navíc, občané mohou odčítat zaplacené příspěvky až do výše 48 000 ročně,“ říká Radka Regentová z KODAP.

Pokud bude střadatel investovat každý měsíc 4 000 korun (respektive 48 000 korun ročně), může využít maximální odpočet na daních a ušetřit tak 7 200 korun ročně. Tato výhoda ovšem platí pouze v případě, že již nebyla uplatněna například při doplňkovém penzijním spoření nebo uzavření životního pojištění. Alternativou je rozdělení odpočtů do více skupin.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688