mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.12.2023 07:33:00

Perspektivy spolupráce s Kuvajtským institutem pro vědecký výzkum

Perspektivy spolupráce s Kuvajtským institutem pro vědecký výzkum

12.12.2023 / 10:08 | Aktualizováno: 14.12.2023 / 07:33

Během října a listopadu proběhla série setkání velvyslance a ekonomické diplomatky Velvyslanectví ČR v Kuvajtu se zástupci Kuvajtského institutu pro vědecký výzkum (KISR – Kuwait Institute for Scientific Research) a byla jim představena česká vědecká a výzkumná infrastruktura a priority Česka v této oblasti. Kuvajtští představitelé ocenili prezentované informace a publikaci Ministerstva zahraničních věcí ČR: „Czechia an atractive partner in higher education, excellent research and innovation“. Stejně tak uvítali další relevantní informace o oblastech společného zájmu a představení stakeholderů ve vědě a vývoji a inovacích ve veřejném i soukromém sektoru s aspektem na sektory a oblasti, v nichž Česko exceluje a které skýtají potenciál pro navázání vzájemné spolupráce.

Setkání proběhla v návaznosti na návštěvu velvyslanců a zástupců zastupitelských úřadů zemí Evropské unie rezidentních v Kuvatju v parku obnovitelných zdrojů energie Šagája, na jehož významném rozšíření kuvajtský výzkumný institut přímo spolupracuje s Ministerstvem energetiky, vody a obnovitelných zdrojů energie Státu Kuvajt. Rozšíření kapacity parku o více než 3 GWh z obnovitelných zdrojů energie (OZE) má mimo jiné přispět k dosažení patnácti procentního podílu OZE v energetickém mixu Kuvajtu. Tento ambiciózní cíl, který je v souladu s kuvajtskou národní strategií "Vize nový Kuvajt" do roku 2035 a záměrem diverzifikovat kuvajtskou ekonomiku, má být naplněn do roku 2030. Posílení nekonvenčních řešení při výrobě elektrické energie má rovněž napomoci řešit problematiku snižování emisí.

KISR hraje již od roku 1967 klíčovou roli při hledání řešení mnoha výzev specifických pro Kuvajt s aspektem na oblast ropy, vodních zdrojů, energetiky a stavebnictví, v oblasti životního prostředí a věd o živé přírodě. Působí jako vědecký, technický a poradní subjekt pro řadu ministerstev a pro vládní a soukromé instituce v Kuvajtu. Výzkum KISR poskytuje cenné expertní informace, jež propojují základní a aplikovaný výzkum a komercionalizaci získaných poznatků.

Zástupci Kuvajtského institutu pro vědecký výzkum měli prezentovat relevantní příležitosti v perspektivních obrech českým podnikatelům v rámci naplánovaného česko-kuvajtského podnikatelského fóra, jež se mělo konat dne 5. listopadu 2023 během návštěvy ministra průmyslu a obchodu v Kuvajtu. Tato návštěva byla odložena na příští rok, kdy má být rovněž podepsána dohoda o ekonomické a technické spolupráci mezi vládou České republiky a vládou Státu Kuvajt.

Během bilaterálních setkání kuvajtská strana vyjádřila zájem o spolupráci v řadě oborů studia na českých univerzitách v magisterských a v doktorských studijních programech. Vláda poskytuje Kuvajťanům štědrá stipendia na studium na prestižních univerzitách v zahraničí. Z těchto setkání vzešel rovněž velký zájem o spolupráci s českými výzkumnými institucemi zejména v disciplinách orientovaných na ropný sektor, energetiku, energetickou transformaci, uchovávání energie, energetickou účinnost, využití vodíku, obnovitelné zdroje, vodní zdroje, ochranu životního prostředí, smart technologie, nanotechnologie, biotechnologie, life sciences, aquaponii a další inovativní technologie v zemědělství, potravinovou bezpečnost a umělou inteligenci nebo kybernetickou bezpečnost.

Kuvajtští výzkumníci byli velmi nakloněni rozvoji bilaterálních vztahů a projevili eminentní zájem o účast v plánované incomingové misi do ČR s cílem navštívit relevantní univerzity a výzkumné instituce a navázat vzájemnou spolupráci. Navázání vztahů s prestižními českými univerzitami by mohlo přispět k jejich akreditaci v Kuvajtu a posílit příliv kuvajtských studentů. Dále, pokud by se podařilo uzavřít vhodný smluvní dokument či memorandum o porozumění, umožnilo by to vytvořit platformu a definovat relevantní oblasti pro rozvoj vzájemné spolupráce ve vědě, výzkumu a vývoji a základnu pro zapojení českých výzkumníků a inovativních firem do pilotních projektů v Kuvajtu, například v energetice nebo v oblasti životního prostředí.

Kuvajt svými přírodními specifiky a vzhledem ke své geografické poloze, k dlouhému pobřeží v Zálivu, drsnému podnebí, pouštním podmínkám a jako země charakteristická extentenzivním využíváním desalinace, těžby ropy a plynu, rozsáhlými dekontaminovanými plochami a územím vysoce postiženým klimatickými změnami nabízí unikátní datovou základnu pro specifický výzkum a vhodné testovací zázemí pro specializované technologie cílící na řešení využitelná i v širším regionu. Vzájemná spolupráce českých relevantních institucí s KISR by tedy mohla vytvořit příležitosti v základním výzkumu a přilákat kuvajtské studenty do Česka. Mohla by podpořit využití potenciálu v aplikovaném výzkumu a napomoci zapojení českých firem a inovativních technologií do řešení problematiky specifické nejen pro Kuvajt, ale i pro další země v blízkovýchodním regionu.

Tereza Valášková, ekonomická diplomatka Velvyslanectví ČR v Kuvajtu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688