Patria (Patria Finance)
Komodity  |  13.12.2023 09:15:11

Je důvod v lednu očekávat zdražení potravin?

Ministr zemědělství Marek Výborný minulý týden rozpoutal mediální bouři, když po setkání se zástupci obchodních řetězců a Svazu obchodu a cestovního ruchu řekl, že potraviny od ledna zdraží. A to přesto, že na ně klesne sazba DPH z 15 na 12 procent. Prezident svazu Tomáš Prouza k tomu dodal, že dodavatelé potravin obchodníkům už oznamují, že budou zvedat ceny o pět až deset procent. Podívali jsme se proto na ceny potravin s pomocí databáze Eurostatu detailněji a zjistili jsme dva základní závěry.

Za prvé, pokud se díváme na dynamiku cen zemědělských výrobců a ceny v potravinářském průmyslu, tak u většiny potravin platí, že není v lednu moc důvodů pro zdražování (existují výjimky jako například brambory nebo vybrané mléčné výrobky). Je ovšem pravda, že svoji roli mohou sehrát jiné náklady než zemědělské vstupy. Na producenty dopadne poměrně výrazně nárůst regulované složky elektrické energie, což se může v cenách v průběhu příštího roku odrazit. Na druhé straně producenti v potravinářském průmyslu v okolních zemích nebudou čelit tak výraznému zdražení energií (regulovaná složka jde výrazně vzhůru pouze v Česku a silová elektřina bude meziročně levnější). Ostřejší cenová konkurence ze zahraničí tak může řadě českých producentů bránit promítnou plně vyšší ceny energií do koncových výrobků. I proto předpokládáme, že zohlednění vyšších cen energií v cenách potravinářských produktů bude spíše postupné.

A za druhé, při pohledu do zpětného zrcátka se zdá, že od roku 2019 se nevyvíjely ceny hlavních potravin dramaticky odlišně od sousedního Německa. Ceny zemědělské produkce se postupně jak v Česku, tak v Německu odrážely v podobné intenzitě ve výrobním řetězci a následně i na pultech obchodů. Potraviny tak v průměru oproti roku 2019 zdražily zhruba o 35 % jak v Česku, tak i v Německu. Rozdíly v cenách některých produktů, které pozorují při přeshraniční turistice čeští spotřebitelé, tak tady byly s vysokou pravděpodobností již před pandemií covidu. U některých produktů (tuky a oleje) sice rostly ceny na pultech v Česku o něco výrazněji, než ukazují ceny zemědělců i pohyb cen v Německu, v případě jiných produktů (například masné výrobky) je tomu ovšem naopak. A k podobnému závěru ve svém šetření pravděpodobně dospěl u hlavních potravin i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.



*** TRHY ***

Koruna

Další člen bankovní rady indikoval včera ochotu bavit se vážně o poklesu úrokových sazeb. Jan Procházka pro agenturu Reuters řekl: „Čekání (se snížením sazeb) do února by možná mohlo vyvolat dojem, že si nejsme jisti, že doručíme přibližně ta 3 procenta (inflace). Já jsem přesvědčen o tom, že je doručíme.“ Možná i v důsledku toho koruna přepnula do lehké defenzivy a oslabila včera do blízkosti 24,50 EUR/CZK.

Eurodolar

Americká inflace za listopad dopadla nakonec blízko tržních očekávání, když se v meziročním vyjádření snížila o desetinu p.b. na 3,1 %. Navzdory stále relativně setrvačným tlakům v jádrové složce by neměla inflační čísla významněji ovlivnit dnešní zasedání Fedu. Od americké centrální banky se všeobecně očekává stabilita sazeb a tržní hráče tak bude v daleko větší míře zajímat doprovodná komunikace a tisková konference J. Powella, která se pravděpodobně ponese v opatrném a neutrálním duchu. Ostře sledovaná bude zároveň i nová prognóza Fedu, která nadále nabídne scénář hladkého přistání. Podobně to bude i s aktualizovanými dot plots. U těch vidíme největší riziko pro slabší dolar, pokud by mělo dojít k významnějšímu přepsání výhledu na sazby směrem dolů - aktuálně počítají centrální bankéři s dvojím snížením sazeb v příštím roce, zatímco trh kalkuluje přibližně s -110bps.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688