Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.12.2023 07:29:47

Debata o snižování sazeb v USA zatím není na pořadu dne (Ranní zpráva z finančního trhu)

Finanční trhy dnes budou sledovat hlavně listopadové statiky z amerického trhu práce, které podle nás potvrdí jeho přetrvávající napětí. Na otevření debaty o snižování úrokových sazeb je proto v USA z našeho pohledu stále příliš brzy. Ve středoevropském regionu bude zveřejněna maďarská inflace a zápis z posledního zasedání polské centrální banky. U nás MPSV publikuje listopadový podíl nezaměstnaných osob.

Tvorba pracovních míst v USA v listopadu zesílila

Listopadový údaj nových pracovních pozic v nezemědělském sektoru (NFP) bude zřejmě ovlivněn ukončením stávek. Očekáváme, že v americké ekonomice přibylo 210 tis. nových pracovních míst po 150 tis. v říjnu. Odhlédneme-li od efektu ukončení stávek, fundamentální růst jejich počtu v listopadu podle našeho odhadu činil zhruba 180 tis. Hodinové mzdové výdělky by měly meziměsíčně vzrůst o 0,4 % po 0,2 % v předchozích dvou měsících. I tento údaj by měl být jednorázově ovlivněn ukončením stávek vzhledem k vyšším mzdám v dotčených sektorech. Celkově tedy americký trh práce zůstává napjatý a jeho pouze mírné dosavadní ochlazení podle nás představitelům Fedu zatím nedovolí signalizovat snižování úrokových sazeb. My nadále čekáme první „cut“ v Q2 24.

Koruně solidní data k silnějším úrovním nepomohla

Auta v říjnu táhla tuzemskou průmyslovou výrobu i zahraniční obchod. Průmyslová produkce svým meziročním růstem o 8 % y/y překvapila trhy výrazně pozitivně (oček. 5,1 % y/y). Meziměsíčně se zvýšila o 2,8 %, na čemž se podepsalo hlavně zlepšení situace v dodavatelských řetězcích automobilového sektoru. Tržní očekávání v souvislosti s tím překonal rovněž říjnový přebytek zahraničního obchodu a solidně meziměsíčně rostlo i stavebnictví. Více píšeme zde: https://bit.ly/41dSK7Y. Navzdory nakonsenzuálním datům z domácí ekonomiky se koruna po většinu včerejška obchodovala lehce nad hladinou 24,30 CZK/EUR, kde ve středu zavřela. Mírné oslabení zaznamenaly také ostatní měny středoevropského regionu.

ČNB v říjnu pokračovala v dříve avizovaném odprodeji výnosů z devizových rezerv. Podle zveřejněných statistik uzavřela spotové operace na devizovém trhu za 284 mil. EUR (více zde: https://bit.ly/3sZ0u15).

Problémy v německém průmyslu pokračují. Po středečním zklamání z listopadových továrních objednávek, které meziměsíčně poklesly o výrazných 3,7 %, včera nepotěšila ani říjnová průmyslová produkce. Ta se snížila oproti září o 0,4 %, zatímco tržní konsenzus očekával nárůst o 0,2 %. Německá ekonomika tedy ani v letošním závěrečném čtvrtletí zatím neožívá. Nůžky mezi výkonností německé ekonomiky a zbytkem eurozóny zůstávají rozevřené. Zatímco HDP eurozóny jako celku se v Q3 24 nacházel 3,4 % nad předpandemickou úrovní (Q4 19), výkon největší evropské ekonomiky je ve srovnání s tímto obdobím větší pouze 0,3 %.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688