Patrik Duda (Atreon)
Průmysl  |  06.12.2023 02:45:35

Prodejci hutních materiálů vstupují do roku 2024 s odhodláním překonat nepříznivou prognózu na trhu a plány na expanzi

 

V současné době čelí trh s hutními materiály velkému útlumu. Kvůli zvýšené inflaci a vysokým úrokům je poptávka po stavebních materiálech oproti předešlým obdobím výrazně nižší. Mnozí prodejci oceli hlásí propady ve svých tržbách až o desítky procent. Stavební sektor nyní čelí nejisté době, ve které lidé spravují své finance se zvýšenou opatrností a investice do stavitelství nejsou v tuto chvíli pro mnohé z nich prioritou. Článek nabízí ekonomický pohled do zákulisí české firmy s hutními materiály, pro kterou nejistá ekonomická situace není překážkou, ale příležitostí pro další růst.

Začátky firmy v ekonomicky nejisté době

Jsou to teprve rok od doby, kdy se na trhu s hutními materiály objevila firma Atreon v čele s Patrikem Dudou. Své pevné základy vybudovala v době, kdy vypukla válka na Ukrajině a došlo k navýšení cen za energie. I přes náročné začátky hodnotí výkonný obchodní ředitel Atreonu první roční fungování pozitivně. „Ačkoliv je ještě brzy mluvit o zisku, jsem s výsledky spokojený. V sezóně rosteme každý měsíc řádově o 10-20 %. Výhled je dobrý a plány velké. Odhadovaný obrat bude 40 milionů korun, nicméně zisk v prvním roce určitě žádný nebude,“ uvádí Patrik Duda, CEO společnosti Atreon, www.atreon.cz.  

Nabídka služeb primárně směřuje na malé a středně velké firmy, živnostníky a kutily, kteří pracují s materiálem pravidelně. Komplexní sortiment firmy umožňuje zákazníkovi nakoupit vše potřebné na jednom místě a za dobrou cenu. V tuto chvíli činí průměrná výše objednávky u dodavatele Atreon zhruba 20 tisíc korun.

Firma prosperuje navzdory cenovým výkyvům hutních materiálů

S nárůstem cenové hladiny a navýšení hypotečních úroků v první polovině loňského roku byli dodavatelé hutních materiálů vystaveni situaci, kdy řada lidí odložila v čase své plány na zahájení stavby či rekonstrukce, a kvůli snížené poptávce museli postupně zlevňovat. K dnešnímu dni je cena oceli na svém dně a Patrik Duda potvrzuje, že ceny hutních materiálů oproti roku 2022 klesy o desítky procent. „Momentálně jsou už ale ceny poměrně stabilní a volatilita není tak velká. Osobně se domnívám, že ceny již výrazně níž nepůjdou. Teď aktuálně je dokonce ohlášené lehké zdražení,“ říká Patrik Duda, CEO společnosti Atreon, www.atreon.cz.  

V souvislosti s požadavky nakupujících Duda žádné změny nepozoruje, jen je obecně vidět, že lidé více šetří a jsou citlivější na ceny. Nicméně co může být pro jiné překážkou, tak pro firmu Atreon je příležitostí, jak v tomto byznysu dál prosperovat. Za uplynulé měsíce dokázala rozšířit svou původní nabídku materiálů, kam primárně spadala běžná ocel, o další materiály, jakou jsou nerez a hliník. Mezi nejžádanější materiály patří ocelové jekly nebo také stavební ocel v podobě roxorů a kari sítí.










Zdražení energií nestojí firmě v cestě

Pro výrobní průmysl jsou ceny energií jednou z primárních nákladových položek. Bez elektřiny a plynu by se totiž neobešla téměř žádná továrna. Po loňském zdražení energií to pro určitou část továren, jak v Čechách, tak v zahraničí, znamenalo omezení výrobní kapacity. Na firmu Atreon zdražení energií takový dopad nemělo, neboť výrobní část firmy je výrazně menší. Nicméně očekává, že zdražení přednostně pocítí v oblasti vytápění.

Rok 2024 má dva hlavní scénáře

Názory dodavatelů a partnerů na aktuální situaci ve stavebním průmyslu naznačují období útlumu v následujícím kalendářním roce. Pozitivně naladění podnikatelé doufají, že tržby alespoň nepropadnou, zatímco ti pesimističtější naopak očekávají, že teprve rok 2024 bude nejhorší. „Osobně se přikláním k té druhé variantě. Nás se ale tolik nedotkne, my plánujeme růst i navzdory tomu, což dává smysl s ohledem na to, že je firma v začátcích a roste už jen z této podstaty,“ dodává Patrik Duda, CEO společnosti Atreon, www.atreon.cz.

Pro firmu Atreon bude příští rok ve znamení stabilizace systémových procesů a expanze, která proběhne buď ve formě prodeje do další země mimo Čechy a Slovensko, kde již aktivně působí, anebo přijde na zvážení otevření druhé pobočky. Svůj roční obrat plánuje navýšit minimálně o 100 %, na druhou stranu odhad očekávaného obratu ve druhém roce firmy není zcela snadný. Celý tým proto plánuje především kroky, které mají vést k maximalizování růstu a procentuální výsledek pro ně bude spíše překvapením.


Kdo je Patrik Duda

Začal jako finanční poradce. Už ve svých 21 letech začal nakupovat byty na Ústecku. Stojí za unikátním projektem v ČR Naughty Harbor, který dodnes vlastní a provozuje. Většinu svého času se věnuje byznysu, který je zároveň jeho koníčkem. Řídí se Baťovým pravidlem „náš zákazník náš pán“.  Rád hledá mezery na trhu. Na základě toho založil společnost Atreon, která poskytuje řemeslníkům, kutilům, malým a středním firmám hutní materiál. Ve volném čase běhá a chodí především do fitka. 


Kdo je Patrik Duda

Začal jako finanční poradce. Už ve svých 21 letech začal nakupovat byty na Ústecku. Stojí za unikátním projektem v ČR Naughty Harbor, který dodnes vlastní a provozuje. Většinu svého času se věnuje byznysu, který je zároveň jeho koníčkem.

Řídí se Baťovým pravidlem „náš zákazník náš pán“. Rád hledá mezery na trhu. Na základě toho založil společnost Atreon, která poskytuje řemeslníkům, kutilům, malým a středním firmám hutní materiál.

Ve volném čase běhá a chodí především do fitka.

Více informaci na: www.atreon.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Průmysl:

02.04.2024  Březen ve znamení optimismu v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024  Dosáhl český trh industriálních nemovitostí již svého vrcholu? Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688