Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  04.12.2023 19:15:00

Tripartita se zabývala změnami v profesním vzdělávání, rozvojem vzdělávací soustavy či nastavením valorizací minimální mzdy

V pondělí 4. prosince 2023 se ve Strakově akademii uskutečnilo šesté letošní zasedání Rady hospodářské a sociální dohody. Členové tripartity projednali například společný záměr podpory dalšího profesního vzdělávání jako integrální součásti celoživotního učení, nastavení valorizačního mechanismu minimální mzdy či dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR.

Tripartita se zabývala nastavením efektivního fungování systému dalšího profesního vzdělávání. Sociální partneři se shodli, že je nutné zabezpečit integraci, propojení, koordinaci a spolupráci mezi všemi klíčovými aktéry a vytvořit struktury, které by umožňovaly efektivní komunikaci a řízení celého systému dalšího profesního vzdělávání. Ministerstva školství a práce a sociálních věcí navrhují jít cestou přetvoření Národní rady pro kvalifikace na koordinační orgán v oblasti dalšího profesního vzdělávání – Radu vlády pro další profesní vzdělávání s rovnoměrným zastoupením dotčených resortů, sociálních partnerů a dalších zainteresovaných aktérů a vytvoření samostatného pracovního týmu RHSD pro lidské zdroje a další vzdělávání. Sociální partneři mají jinou představu o mechanismu fungování celého systému, jednání proto budou ještě pokračovat.

Sociální partneři diskutovali také o nastavení valorizačního mechanismu minimální mzdy, který by zajistil předvídatelný nárůst minimální mzdy na základě stanovené a se sociálními partnery projednané cílené relace minimální a průměrné mzdy. Zákoník práce by podle návrhu obsahoval samotný mechanismus valorizace minimální mzdy bez konkrétního parametrického nastavení, které by pak každé dva roky konkrétně stanovovala vláda svým nařízením. Protože se zástupci odborů a zaměstnavatelů neshodli na nové výši minimální mzdy, bude rozhodnutí na vládě.

Tripartita projednala také dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy do roku 2027. Tento dokument je implementačním dokumentem Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2030+. Uvádí základní tendence a cíle vzdělávací politiky České republiky na dané období a stanovuje opatření a klíčové aktivity na úrovni státu a vymezuje prostor pro konkrétní řešení na úrovni každého kraje. Klíčové je pokračovat v modernizaci obsahu a způsobů vzdělávání tak, aby odpovídalo požadavkům 21. století, podpořit spravedlivé šance na dostupné kvalitní vzdělání pro každého občana bez ohledu na zdravotní stav, osobnostní charakteristiku či socioekonomické podmínky a zajistit připravenost českého školství reagovat i na rychlé změny, které nelze ovlivnit a mnohdy ani predikovat. Odbory i zaměstnavatelé vyjádřili zájem se v této problematice angažovat.

Tripartita se zaměřila také na stav implementace programů fondů EU a zapojení sociálních partnerů do přípravy programového období 2028+. Zástupci vlády informovali své kolegy o stavu čerpání programů z programového období 20142020 k 31. říjnu 2023 a ke stejnému datu shrnuli i dosavadní čerpání programů pro roky 20212027. Účastníci jednání diskutovali i o další budoucnosti a podobě kohezních programů po roce 2027. Hlavními aspekty, které chce česká vláda při přípravách nových programů, jsou zachování podpory pro všechny regiony, sdílené řízení, dostatečné financování pro silnou politiku udržitelnosti či širší využití finančních nástrojů. Sociální partneři požadují co nejvyšší míru zapojení do příprav nového programového období.

Příští zasedání tripartity se uskuteční v průběhu ledna 2024.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688