ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  28.11.2023 11:34:00

Komise stanoví opatření k urychlení rozvoje elektrizačních soustav

Opatření k urychlení rozvoje elektrizačních soustav

Propojené a stabilní energetické sítějsoupáteří vnitřního trhu EU s energií a klíčem k ekologické transformaci. V zájmu realizace Zelené dohody pro Evropu Komise dnes navrhuje akční plán, jímž se zajistí, aby naše elektrizačnísoustavyfungovaly efektivněji a byly rychleji a dostatečně rozšiřovány. Komise již zavedla podpůrný právní rámec pro rozvoj elektrizačních soustav v celé Evropě. Díky plné integraci trhů EU síť modernizované infrastruktury zajistí, že občané a podniky budou mít k dispozici levnější a čistší energie.

Očekává se, že spotřeba elektrické energie v EU se do roku 2030 zvýší přibližně o 60 %. Bude nutné přizpůsobit sítě digitalizovanějšímu, decentralizovanějšímu a flexibilnějšímu systému, který budou tvořit miliony střešních solárních panelů, tepelná čerpadla a místní energetické komunity sdílející své zdroje. Dále bude nutné reagovat na daleko větší příliv mořských obnovitelných zdrojů energie, větší počet elektrických vozidel k nabíjení a rostoucí potřeby výroby vodíku. Vzhledem k tomu, že přes 40 % naší distribuční soustavy je starší 40 let a že je do roku 2030 nutné zdvojnásobit přeshraniční přenosovou kapacitu, je potřeba provéstinvestice v hodnotě 584 miliard eur.

Akční plán vedoucí k odstranění chybějících článků v přechodu na čistou energii

Cílem akčního plánu je řešit hlavní výzvy spojené s rozšiřováním, digitalizací a lepším využíváním elektrických přenosových a distribučních soustav EU. Uvádí konkrétní a individuálně uzpůsobená opatření, která pomohou uvolnit potřebné investice, aby mohly evropské elektrizační soustavy fungovat na plný výkon. Opatření se zaměřují na provádění a rychlou realizaci, abychom dosáhli včas hmatatelných výsledků při plnění našich cílů pro rok 2030:

  • urychlení realizace projektů společného zájmu a příprava nových projektů prostřednictvím politického řízení, posíleného monitorování a navýšení počtu návrhů
  • zlepšení dlouhodobého plánování soustav s cílem začlenit do energetického systému více obnovitelných zdrojů energie, včetně vodíku, a reagovat na rostoucí poptávku po elektrifikaci tím, že bude koordinována práce provozovatelů soustav i vnitrostátních regulačních orgánů
  • zavedení regulačních pobídek prostřednictvím pokynů k preventivním investicím zaměřeným na budoucnost a k přeshraničnímu sdílení nákladů na projekty na moři
  • motivace k lepšímu využívání sítí prostřednictvím větší transparentnosti a zlepšením síťových sazeb v zájmu inteligentnějších sítí, účinnosti a inovativních technologií a řešení; za tímto účelem se bude podporovat spolupráce mezi provozovateli soustav a vydávání doporučení ze strany Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER)
  • zlepšení přístupu k financování projektů rozvoje soustav zvýšením viditelnosti možností financování z programů EU, zejména ve prospěch inteligentních sítí a modernizace distribučních soustav
  • podnět ke zrychlení povolovacích postupů pro zavádění sítí poskytováním technické podpory orgánům a vypracováním pokynů pro lepšízapojení zúčastněných stran a komunit
  • zlepšení dodavatelských řetězců sítí a jejich zabezpečení, mimo jiné harmonizací požadavků na průmyslovou výrobu pro připojení výrobních a odběrných zařízení.

Souvislosti

EU má jednu z nejrozsáhlejších a nejodolnějších sítí na světě, která dodává elektřinu milionům občanů. Naše dobře propojené trhy s energií se ukázaly být důležitým aktivem pro zajištění stabilních dodávek během energetické krize. EU zavedla právní rámec na podporu zavádění elektrizačních soustav prostřednictvím revidovaného nařízení TEN-E, revidované směrnice o obnovitelných zdrojích energie a návrhů aktu o průmyslu pro čisté nulové emise a reformovaného uspořádání trhu s elektřinou.

Ke splnění cíle stanoveného v plánu REPowerEU týkajícího se ukončení dovozu ruských fosilních paliv a nedávno dohodnutého cíle EU získávat do roku 2030 minimálně 42,5 % energie z obnovitelných zdrojů s tím, že ambicí je dosáhnout 45 %, potřebuje EU modernizovat svou elektrizační soustavu a posílit energetickou infrastrukturu. Akční plán EU pro zavádění elektrizačních soustav byl oznámen v evropském akčním plánu pro evropské odvětví větrné energie, který Komise předložila minulý měsíc. Navazuje také na první fórum na vysoké úrovni o elektrizačních soustavách, které v září pořádala Evropská síť provozovatelů elektroenergetických přenosových soustav (ENTSO-E) pod záštitou Evropské komise.

Dnešní akční plán je představen spolu s výběrem hlavních projektů přeshraniční energetické infrastruktury pro první unijní seznam projektů společného a recipročního zájmu, které pomohou uvést energetickou infrastrukturu EU do souladu s jejími cíli v oblasti klimatu. Je rovněž doprovázen Paktem o angažovanosti, který má zajistit široké zapojení zúčastněných stran do rozvoje sítí.

Další informace 

Otázky a odpovědi

Faktografický přehled

Akční plán EU pro zavádění elektrizačních soustav

Media

The island of Samsoe: an example of a self-sufficient community in renewable energy 2009-09-18

Quote

Elektrizační soustavy tvoří páteř našeho energetického systému. Náš akční plán umožní posílit podporu plánování, rozvoje a provozu infrastruktury, což jsou zásadní kroky k tomu, aby bylo možné přivést rostoucí objem evropských obnovitelných zdrojů energie ke konečným uživatelům, kteří je potřebují – od domácností po výrobce vodíku. Prostřednictvím společného úsilí můžeme rozvíjet účinnější, inteligentnější a integrovanější energetickou infrastrukturu, a zajistit tak, že budeme dodávat čistou energii, kterou potřebujeme k tomu, abychom úspěšně provedli ekologickou transformaci.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2023-11-27

Evropa zajistí svou energetickou bezpečnost a splní své ambice v oblasti klimatu pouze tehdy, pokud rozšíříme naši energetickou infrastrukturu a budeme ji rozvíjet tak, aby byla připravena na dekarbonizovaný energetický systém. Elektrizační soustavy musí být katalyzátorem přechodu na čistou energii, nikoli jeho překážkou. Jen tak můžeme integrovat obrovské množství obnovitelných zdrojů energie, elektrických vozidel, tepelných čerpadel a elektrolyzérů, které jsou zapotřebí k dekarbonizaci našeho hospodářství. Dnešní akční plán pro to vytváří podmínky a já spoléhám na všechny aktéry v tomto odvětví, že pomohou přeměnit tento plán v konkrétní opatření.
Kadri Simsonová, komisařka pro energetiku 2023-11-27

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688