senat.cz (Senát PČR)
Investice  |  22.11.2023 17:17:00

Podpora Rumunska na mezinárodních fórech, odpadové hospodářství i energetická stabilita – to byla témata pokračující cesty předsedy Vystrčila v Bukurešti

Podpora Rumunska na mezinárodních fórech, odpadové hospodářství i energetická stabilita – to byla témata pokračující cesty předsedy Vystrčila v Bukurešti (22.11.2023)

22. listopadu 2023, Rumunsko. Senátní delegace v čele s předsedou Milošem Vystrčilem pokračuje v pracovní cestě. I druhý den cesty je čekala řada pracovních jednání – s ministryní zahraničních věcí Luminitou Odobescu, ministrem životního prostředí Mirceou Fechetem a státním tajemníkem pro energetiku Casianem Nitulescu. Dále se setkali s místními krajany v rámci prohlídky fotografické výstavy českého umělce a také v Dobrudži uctili české hrdiny, kteří padli během 1. světové války. Senátní delegaci v Rumunsku doplňují senátorka Adéla Šípová, senátoři Petr Štěpánek a Miroslav Adámek, doprovází je podnikatelská delegace vedená Svazem průmyslu a dopravy.

Zleva: Petr Štěpánek, Adéla Šípová, Miloš Vystrčil, Luminita Odobescu, Miroslav Adámek

Zleva: Petr Štěpánek, Adéla Šípová, Miloš Vystrčil, Luminita Odobescu, Miroslav Adámek

„V rámci politických jednání jsme se dotkli řady podstatných témat. Dále se ukazuje, že si s Rumunskem rozumíme nejen na bilaterální úrovni, ale také v rámci Evropské unie. Probrali jsme energetiku a aktuální zahraničně-politickou situaci. Shodujeme se v názoru na podporu Ukrajiny proti ruskému agresorovi, podporu Moldavska, rovněž tak hodnotíme podobně situaci na Blízkém východě – teroristický útok Hamásu a následnou obranu Izraele. Opět jsme zmínili zásadní věci, kde má Rumunsko naši podporu – a to je vstup do schengenského prostoru,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Předseda Vystrčil se setkal s ministryní zahraničních věcí Luminitou Odobescu. Dominovala zahraniční témata, ve kterých se obě delegace shodly, že jejich země smýšlejí stejně. Dále obě strany akcentovaly, že napadenou Ukrajinu je zapotřebí podporovat nejen na bilaterální úrovni, ale také na úrovni Evropské unie. Důležitá je rovněž opora Moldavsku, kterou velmi aktivně zajišťuje právě Rumunsko, vyzdvihl předseda Vystrčil. Zazněla také česká podpora Rumunsku při vstupu do OECD a schengenského prostoru.

S ministrem životního prostředí, vod a lesů Mirceou Fechetem diskutoval předseda české horní komory hlavně o cenové dostupnosti energií ve vztahu k ochraně životního prostředí. Dotazoval se také na hlavní priority finanční podpory ministerstva rumunským obyvatelům. Rumunská strana dále sdílela své zkušenosti a ambice s odpady, recyklací a systémem vratných obalů.

Setkání se státním tajemníkem Ministerstva energetiky Casianem Nitulescu posloužilo delegaci k bližšímu seznámení s výrobou elektrické energie země, hovořili mj. o posílení výrobní kapacity jaderné energetiky, o zahájení těžby zemního plynu v Černém moři a zavádění malých jaderných reaktorů (SMR). Předseda Vystrčil uvedl: „Jednání ukázalo, že máme v podstatě z hlediska uhelných elektráren podobné problémy. Hrozí, že by elektrická energie z nich vyráběná mohla být podle mě velmi drahá, pokud nezlevní emisní povolenky. Pak jsme se bavili i o podpoře obnovitelných zdrojů energie, kde má Rumunsko velké ambice. Zároveň plánují, že budou těžit plyn pod hladinou Černého moře a bude asi potřeba, aby ohledně toho vyjednávali s EU, tam bude důležitá i naše podpora jako členského státu.“

Česká delegace v rámci cesty také navštívila Národní muzeum rumunského sedláka, kde zhlédla fotografickou výstavu Romana France „Pospolitosti“. Výstava představuje výběr jeho skupinových fotografií pořízených v různých zemích a kulturách od roku 2015 zaměřených na zapojení komunity. Tato mezinárodní kolekce je speciálně pro Rumunsko doplněna originálními kolektivními portréty ze šesti českých vesnic v Banátu. V rámci prohlídky proběhlo také setkání se zástupci místních krajanů. Předseda Senátu setkání komentoval: „Setkání s našimi krajany bylo velmi příjemné, přijeli z Banátu 500 km od Bukureště. Bavili jsme se společně o tom, že naše jednání nejspíše povedou k tomu, že česká menšina tady bude mít svoji entitu, která bude samostatně podporovaná.“ Tím by česká menšina v Rumunsku získala také své zastoupení v tamním parlamentu v podobě jednoho poslance.

Čeští senátoři uctili památku českých hrdinů padlých v 1. světové válce v Medžidii. Pietní akt se uskutečnil u Památníků českých, srbských, chorvatských a slovinských bojovníků, kteří se zúčastnili jako součást 1. srbské divize bojů v Dobrudži.

Na konci dne čeká senátní delegaci ještě pracovní večeře s místopředsedou Senátu Rumunska Sorinem Cîmpeanu a zástupci samosprávy města Konstanca.

Další program

Čtvrtek 23. 11., Konstanca

  • 9:00 návštěva přístavu
  • 12:00 návštěva Vojenské základny Mihail Kogalniceanu

Podrobnosti o prvním dnu zahraniční cesty předsedy Senátu do Rumunska naleznete v tiskové zprávě. Více fotografií na tomto odkaze (zdroj: Kancelář Senátu).

Lada Faldynová, 22.11.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688