Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Z regionů  |  14.11.2023 11:37:16

Navzdory krizi Protivín letos dokončí většinu plánovaných investic

Chvaletice, Protivín

Navzdory propadu výkonnosti tuzemské ekonomiky, vysoké inflaci a prohlubující se ekonomické krizi dokončí letos Protivín na Písecku většinu plánovaných investičních akcí. Město na řece Blanici s necelými pěti tisíci obyvateli vyčlenilo pro rok 2023 ve svém rozpočtu na investice a opravy městského majetku zhruba 70 miliónů korun. To je více než 40 procent jeho celkových výdajů, které činí přibližně 160 miliónů korun.

Současná ekonomická nestabilita příliš nenahrává novým investicím. „Všechny už zahájené dokončíme, tak jak jsme plánovali. Čili drtivou většinu, zhruba devadesát procent, ještě letos. Zbytek přibližně do poloviny příštího roku. Otazníky ale samozřejmě visí nad investičním plánem pro rok 2024. Určitou představu pochopitelně máme, záleží však na vývoji ekonomiky, podobě státního rozpočtu, cenách energií a mnoha dalších finančních aspektech,“ uvedl starosta Protivína Jaromír Hlaváč.

Největší podíl letos představují, podobně jako v předchozích letech, stavební investice, směřující do další modernizace komunikací, městské infrastruktury a základní školy. „Před několika dny jsme například ukončili parkoviště ve Sportovní ulici. Vzniklo zde dvacet nových parkovacích míst, která částečně uleví problémům motoristů při sportovních utkáních. Modernizací vozovky a výstavbou nových chodníků, osazením veřejného osvětlení a ozeleněním jsme také dokončili rekonstrukci Partyzánské ulice. Této akci zde loni předcházela výstavba nové kanalizace a vodovodu,“ poznamenal starosta.

Do konce roku by mělo město dokončit také nový vodovod v Luční ulici, který vede od křižovatky ulic Luční a Zborovská až k zahrádkářské kolonii, což umožní lidem, kteří zde už trvale žijí, připojit se ke zdroji pitné vody. Nového vozu na svoz komunálního odpadu se už z letošního rozpočtu dočkaly protivínské technické služby. Podobně jako v předchozích letech město pokračuje ve výměně výtahů ve svých bytových domech.

Koncem srpna Protivín dokončil poslední stavební práce v historické budově základní školy, tak, aby děti v září nastoupily do nového. Šlo o závěrečné opravy sociálních zařízení v pavilonu prvního stupně, podhledy ve třídách, instalace nového ledkového osvětlení a malby. „Lze říci, že dnes jemodernizace historické budovy školy i přístavby pro první stupeň kompletně hotova, stejně jako oprava zázemí sportovní haly. Jediné, co nám tak ještě ve škole zbývá, je ovšem velice finančně náročná modernizace kuchyně, včetně gastroprovozu. Věříme, že za pomoci dotací tuto fázi zrealizujeme v roce 2025,“ konstatoval starosta.

Protivínští ale investují i do svých místních částí. „Ještě v průběhu listopadu dokončíme revitalizaci návsi v Chvaleticích. Její součástí je nový chodník, nová parkovací stání a ozelenění vzrostlými lipami, které vhodně dokreslí celkový ráz historické návsi s opravenou kaplí. Osazena bude i nová autobusová zastávka. I ta je řešena tak, aby vhodně doplnila prostor zrekonstruované návsi,“ doplnil Hlaváč.

Zároveň pokračuje kompletní rekonstrukce městského objektu v Selibově, v němž vznikne nové kulturně-společenské zázemí pro obyvatele obce a jeden byt. Zde jsou už odstraněny všechny podlahy, vybudován nový keramický strop a vyzděno celé druhé patro tak, aby do konce letošního roku mohla být dokončena střecha. Rekonstrukce by měla být podle plánu ukončena příští rok v srpnu. Další investiční akce probíhají v Myšenci a Záboří.

V letech 20192022 přesáhl celkový objem investic Protivína rekordních čtvrt miliardy korun, nejvíce v celé historii města. Letošní plány potvrdily pokračování tohoto trendu. Kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky a vládním škrtům bude ovšem velmi pravděpodobně město na výdajové straně opatrné. A to přesto, že město se nachází ve vynikající finanční kondici. Tu potvrdily i závěry nezávislého finančního auditu, podle kterého je město na samé špici hodnocení ekonomické formy a stability.

Zcela zásadní je skutečnost, že prakticky celých 250 miliónů korun vynaložilo město výhradně z vlastních zdrojů a dotačních prostředků. Zadlužení Protivína činí v současné době přibližně 50 miliónů korun. Volných prostředků na svých účtech má město nyní zhruba 35 miliónů korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688