MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Státní rozpočet  |  08.11.2023 18:30:00

Ozdravný balíček byl schválen oběma komorami Parlamentu ČR

Senát na dnešní plenární schůzi schválil návrh ozdravného balíčku, který během příštích dvou let sníží rozpočtové deficity celkem o 150 mld. . Návrh nyní zamíří k podpisu prezidenta republiky tak, aby opatření z celkem 65 novel zákonů mohla začít platit již od 1. ledna 2024.

Cílem konsolidace veřejných financí je snížit deficit veřejných financí z letošních 3,6 % HDP až na odhadovaných 2,2 % HDP v roce 2024. Opatření jak na výdajové, tak na příjmové straně státního rozpočtu zredukují v roce 2024 rozpočtový deficit o 97,7 mld. a v roce 2025 o 53 mld. . Sníží se výdaje státu na provoz včetně objemu platů na státní zaměstnance, zredukuje objem národních dotací, ale zachová investiční aktivitu a sociální výdaje. Na příjmové straně poklesne počet sazeb DPH ze tří na dvě, bude zrušeno 22 daňových výjimek nebo např. stoupne zdanění příjmů z právnických osob, daň z nemovitosti či daň z hazardu a návykových látek škodících zdraví.

„Od roku 2019 do konce prvního kvartálu letošního roku zvýšila ČR své zadlužení o 14,5 procentního bodu, z toho první dva roky o 12 p.b. Jenom jedna země za těchto 13 kvartálů zvýšila své zadlužení rychleji než ČR, a to Francie o 15 procentních bodů. Je nejvyšší čas přeřadit na nižší rychlost, ubrat plyn a začít brzdit, abychom nemuseli za několik let těsně před nárazem do dluhové zdi zatahovat za ruční brzdu,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura v závěrečné řeči ke schvalovanému návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů.Balíček plní tři základní principy – zlevňuje a zjednodušuje stát, zachovává jeho investiční aktivitu a udržuje sociální smír,“ dodal.

Balíček plní tři základní principy – zlevňuje a zjednodušuje stát, zachovává jeho investiční aktivitu a udržuje sociální smír

Zbyněk Stanjura

ministr financí

V nejvyšší míře se úsporná opatření dotknou národních dotačních titulů zejména pro podnikatele, úspor na provozu státu a snížení objemu platů ve veřejné sféře. Na příjmové straně dojde v letech 2024-2025 k celkovým úsporám prostřednictvím růstu spotřebních daní z tabákových výrobků a lihu, daní z hazardních her, zrušení 22 daňových výjimek, opětovného zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance ve výši 0,6 % či zvýšení daně z příjmů právnických osob na 21 %, odvodů OSVČ a daně z nemovitých věcí, jejíž inkaso je nyní pro veřejné finance zcela zanedbatelné a pro státní rozpočet dokonce ztrátové.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688